TKD 2018
02:37
03-09-2018

TKD 2018 was een topeditie

Beursmanager Paul Uilenbroek zei het al na de eerste dag: deze TKD wordt zeer goed bezocht. Hij kreeg gelijk. Toen op zaterdagmiddag de laatste bezoekers huiswaarts keerden, stond de teller op 15.594 en dat waren er ruwweg zo’n duizend meer dan bij de vorige editie. Ook het aantal exposanten was gegroeid: van 171 in 2016 naar 192 dit jaar. Het was met recht een topeditie. 

De overall conclusie na het bezoek aan deze 27ste editie van de TKD luidt: de crisis ligt ver achter ons, de economie draait weer op volle toeren en dat is goed te merken aan zowel de standhouders als de enthousiaste bezoekers. Die kwamen niet alleen om te kijken naar nieuwe machines, maar vooral ook om er zelf op te draaien. Het motto van de TKD 2018 was dan ook: ‘altijd in beweging’. Het zelf op machines kunnen draaien, is hetgeen de driedaagse TKD bijzonder maakt. Zo bijzonder dat de Belgische vakbeurs Matexpo komende september voor het eerst de Demo Days gaat houden. Uiteraard in een zanderige groeve, want daar graaf je het lekkerst. Kortom, goed voorbeeld doet goed volgen.

TKD 2018
Veel belangstelling was er voor het nieuwe, overal toepasbare QSC vergrendelsysteem van Engcon. 

Veiligheidsprijs
Het is een groot compliment voor de organisatie en deelnemende bedrijven, dat er al vele edities geen noemenswaardige incidenten zijn voorgevallen. Om dat te benadrukken werd voor het eerst een speciale veiligheidsprijs uitgereikt, op voorspraak van de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK). Maar liefst achttien veiligheidsdeskundigen maakten een rondgang over het terrein en zagen alleen wat kleine ‘foutjes’, zoals openingen in hekwerken of het niet dragen van een veiligheidshesje. De overall indruk was echter goed. Uiteindelijk ging JCB met de eer strijken en mocht productspecialist Gregor Grootjans namens het van oorsprong Britse bedrijf de veiligheidsoorkonde in ontvangst nemen.

Thema duurzaamheid
Voor het eerst had de TKD nog een tweede thema, namelijk ‘duurzaamheid’. Op donderdag werd het driedaagse evenement geopend met een duurzaamheidssymposium. Voor het eerst werden bezoekers via groene bordjes bij deelnemende stands geattendeerd op de duurzame ontwikkeling en innovatie die bij meerdere merken, importeurs en dealers plaatsvindt. Zoals aan het begin van de lange ‘oprijlaan’ naar de tent van Collé Rental & Sales. Op de stand stond bijvoorbeeld de volledig elektrische wiellader van Kramer.

TKD 2018
Het Deense Hydrema toonde een af-fabriek als spoormachine opgebouwde MX20 graafmachine.

Hooby als Hydradig
Op de stand van de Nederlandse machinebouwer Hobelman-Halle was een echte primeur te zien: de Hooby MH115 Gradertronic. Marco Hobelman is een innovator die soms ook met plezier – en in overleg – een goed idee van een ander overneemt. In dit geval was dat de onderwagen van JCB’s innovatieve Hydradig.   

Die biedt de stabiliteit die Hobelman zocht voor zijn Hooby MH115 Gradertronic en dan vooral als het gaat om het werken met extra lange gieken (tot 10 meter bereik!) bij het maaien van slootkanten en dergelijke. Interessant is dat Hobelman als tegenprestatie voortaan lange gieken gaat leveren aan JCB.

Shantui-dozers
Een ander soort primeur waren de Shantui-bulldozers, klaar om de Europese markt te veroveren vanuit Nederland. China-kenner Robert Witsenburg uit Leiden is de man achter Shantui Construction Machinery Europe en importeur van de zes modellen omvattende serie hydrostatische dozers. Twee daarvan, de populaire circa 14 tons DH13K LGP en de ruim 4 ton zwaardere DH16K LGP, draaiden op volle toeren tijdens de TKD. Alle zes de modellen zijn speciaal voor gebruik in Europa en de VS uitgerust met een Stage 4-turbodiesel van Cummins. Tijdens de eerste echte klus in Nederland, op een bouwlocatie in Bodegraven, liet de compacte DH13K LGP met zijn 154 pk (115 kW) dieselmotor zien, dat hij zijn mannetje staat. Hij heeft dan ook een duwvermogen van 3,69 kuub.

TKD 2018
Een echte primeur op der stand van Hobelman-Halle: de Hooby MH115 Gradertronic met Hydradig onderwagen.

Slimmer koppelen
Veel ontwikkelingen waren er dit jaar bij de steeds vaker toegepaste draaikantelstukken en snelwissels. Engcon had als primeur het nieuwe QSC-vergrendelsysteem, ook een soort universele standaard. Die moet zorgen voor een veiliger werkomgeving en extra bedieningsgemak voor de machinist. Het QSC-vergrendelsysteem is op alle merken machines en snelwissels toepasbaar.

TKD 2018
De Schans vierde het 20 jarig bestaan onder andere met de vernieuwde Knikmops 250.

Concurrent Steelwrist showde een volautomatische snelwisseltechiek, die wordt aangeduid als SQ met Qplus. Daarmee wordt aangesloten bij het inmiddels min of meer tot standaard verheven symmetrische koppelsysteem. Het SQ-systeem is volledig uitwisselbaar met de OilQuick OQ-snelwissels en -kopplaten. Afhankelijk van de koppelingafmetingen biedt de Qplus-techniek tot 37 procent meer flow.

Eurosteel had als grootste nieuwtje het compacte draaikantelstuk Rototilt R3, dat op verzoek van de markt was voorzien van zowel een CW1-snelwissel als de CW1-ophanging. Deze configuratie is bedoeld voor machines tussen 6 en 12 ton.  

TKD 2018
De beide hydrostatische bulldozers van Shantui in de startpositie. Ze moeten Euopa vanuit Nederland gaan veroveren.

Tekst en  Beeld | Pieter de Mos

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Fusie railAlertFliegl