Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Tijdelijke verkeerssituaties: de kracht zit in de juiste combinatie van fysieke en digitale maatregelen

Key-visual-BUKO-Bereikbaar

Tekst | Susan Peek

Beeld | BUKO Infrasupport Marc Verhees

23 december 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Onze omgeving blijft verder digitaliseren en dat biedt ook in de markt van tijdelijke verkeerssituaties kansen. Bij BUKO Infrasupport geloven ze in een combinatie van fysieke en digitale maatregelen. “Onze expertise van tijdelijke verkeersmaatregelen combineren we met de digitale wereld, waardoor we het gedrag van de weggebruikers en omwonenden proberen te sturen. Met als doel: een positieve(re) hinderbeleving bij tijdelijke verkeerssituaties”, zegt Martin van Beurden, manager van de nieuwe afdeling BUKO Bereikbaar. 

Omgevingscommunicatie 2.0

“In onze aanpak staat de mens altijd centraal. Waar er vroeger een brief door de bus viel, waarmee je niet eens iedereen bereikte die te maken kreeg met deze verkeersmaatregelen, spelen we tegenwoordig zoveel beter in op de doelgroep. Uit onderzoek is gebleken dat deze veelal online het beste bereikbaar is. Met behulp van online middelen kunnen we iedereen die woont, werkt of reist in het betreffende gebied -volledig anoniem- bereiken”, zegt Van Beurden. “Door vooraf te informeren bieden we mensen de kans tot gedragsaanpassing (tijdstip, route of modaliteit), terwijl het informeren tijdens de uitvoering van wegwerkzaamheden juist zorgt voor draagvlak.”

Realtime informeren

De afdeling BUKO Bereikbaar zet onder andere social media, ‘slimme’ apparaten en gedragswetenschappen in. “We kiezen er soms voor om met influencers en ‘nudging’ de gedragsaanpassingen te stimuleren. Een nudge is het geven van een duwtje in de gewenste richting”, licht Van Beurden toe. “Per project bepalen we de juiste samenstelling op basis van onder andere de doelgroep en de locatie. Door realtime te informeren, hoeven mensen niet meer zelf naar informatie te gaan zoeken, maar krijgen ze deze aangereikt op het moment dat het relevant is. Zo kun je ook in het geval van een last-minute planningswijziging een grote groep mensen op korte termijn informeren.” Timing is in alle gevallen belangrijk, volgens Van Beurden: “Als je de juiste persoon op het juiste moment van relevante informatie voorziet, is het percentage opvolggedrag vele malen hoger, blijkt uit onderzoeken van onder andere Rijkswaterstaat. En dáár zit meteen de toegevoegde waarde.”

Uit een tevredenheidsonderzoek bij de laatste twee projecten scoorde virtuele assistent Mell een 8. Het laagdrempelige, directe contact werd zeer positief ervaren.

Virtuele collega Mell als omgevingsmanager

“Op projecten ontstaat een berg aan informatie, maar een individu wil niet álles weten. De informatiebehoefte verschilt immers per persoon. Onze virtuele collega Mell vertaalt alle informatie naar persoonlijke (reis)adviezen en informatie over de faseringen en planning van het project. Je kan gewoon met haar WhatsAppen. Zij beantwoordt zo ruim 85% van de vragen volledig geautomatiseerd.”

Of het nou een wegafsluiting vanwege wegwerkzaamheden of een evenement betreft: BUKO Bereikbaar combineert fysieke met digitale maatregelen om de hinderbeleving van weggebruikers en omwonenden bij tijdelijke verkeerssituaties te verbeteren.

Zoveel voordelen

Naast de voordelen voor omwonenden en weggebruikers, zijn ook opdrachtgevers zeer te spreken over deze hybride aanpak van BUKO Bereikbaar. “Alles wat je digitaliseert en automatiseert, bespaart veel menselijk handelen. In tijden van personeelsschaarste heel belangrijk, zodat collega’s ingezet worden waar ze echt het hardste nodig zijn.” Van Beurden tot slot: “We ontkomen helaas niet aan hinder, maar we kunnen het wel zo minimaal mogelijk maken. Daarvoor is een combinatie van fysieke en digitale maatregelen cruciaal.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht