Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Tijdelijke hulpconstructies ten behoeve van insitu-dekken

Voor een aantal kunstwerken van de Blankenburgverbinding realiseert MADEMA Steigerwerken BV de ondersteunings- en horizontale bekistingsconstructies.

BAAK-KW21A-3-4-03
De constructie voor de eerste twee viaducten was ook meteen een van de lastigste.

Tekst | Roel van Gils Beeld | MADEMA Steigerwerken

10 december 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Voor een aantal kunstwerken van de Blankenburgverbinding realiseert MADEMA Steigerwerken BV de ondersteunings- en horizontale bekistingsconstructies. Het zijn niet bepaald alledaagse oplossingen. Ook het steigerconcept op zich is uniek in zijn soort. Bij vier kunstwerken wordt de ondersteuning en horizontale bekisting zelfs gerealiseerd bovenop een tijdelijke staalconstructie die compleet aangeleverd wordt door bouwconsortium BAAK. 

“Als gevolg van een eerdere succesvolle samenwerking bij de realisatie van een ondergrondse parkeergarage in Delft, heeft de inkoper bij BAAK ons gevraagd een aanbieding te maken voor de Blankenburgverbinding”, begint Carlo van der Maas van Madema Steigerwerken. “Aanvankelijk waren we verantwoordelijk voor het leveren en realiseren van de ondersteuningsconstructies en de horizontale bekistingen voor een aantal kunstwerken van knooppunt Rozenburg, maar het hoofdcontract is inmiddels uitgebreid met nog vier kunstwerken van dit knooppunt. Dat brengt het totaal op het leveren van 81.500 m3 aan ondersteuningsconstructies voor de realisatie van 16.000 m2 aan betonoppervlak. Dat alles gefaseerd over een periode van vier jaar.”

De horizontale bekistingen voor de kunstwerken worden door MADEMA in eigen huis vervaardigd.

Krachtenspel

Na een grondige voorbereiding is MADEMA begin dit jaar met de uitvoering buiten gestart. “De constructie voor de eerste twee viaducten was ook meteen een van de lastigste”, zegt Dennis Beijer van MADEMA Steigerwerken B.V. “We bouwen hier namelijk onze constructies bovenop de tijdelijke ondersteuning van CT deBoer. Onze constructie moet daar qua ‘krachtenspel’ natuurlijk volledig op aansluiten. We maken hier gebruik van het Kwikform steigersysteem, een uniek concept waarin we veel expertise hebben opgebouwd. Groot voordeel is dat de staanders een last van 75 kN kunnen dragen. Andere steigerconcepten gaan slechts tot 40 kN. Dat wil zeggen dat we met minder staanders uit de voeten kunnen.” Van der Maas vult aan: “Het steigerconcept is ook heel flexibel inzetbaar en kan door de segmenterende delen perfect bepaalde ‘rondingen’ volgen. Omdat we zeer nauw contact onderhouden met de leverancier van het steigersysteem, Matemco Hulpconstructies BV, kunnen we snel schakelen bij uitdagingen zoals bij deze vier kunstwerken.”

De horizontale bekistingen voor de kunstwerken worden door MADEMA in eigen huis vervaardigd. Het gaat hier om zogenaamde voutebekistingen met een bepaalde hellingshoek. “Al met al is de Blankenburgverbinding voor ons een mooie referentie waarbij we onze expertise ten volste kunnen benutten”, besluit Beijer.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%