Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Tijdelijke en permanente gewapende grondconstructies

IMG_4660
Bouwen met gewapende grond is een aanzienlijk duurzamer en economischer alternatief voor een oplossing met stalen damwanden of betonconstructies.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Voets Gewapende Grondconstructies

2 september 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Voets Gewapende Grondconstructies is door Boskalis al in het voortraject betrokken. “Gewapende grondconstructies integraal in het ontwerp meenemen, bevordert niet alleen de duurzaamheid van een project, maar pakt uiteindelijk ook economisch aantrekkelijker uit”, zegt bedrijfsleider Gino Jongmans.

Voets is gespecialiseerd in het detailontwerp van gewapende grondconstructies, alsmede het leveren en aanbrengen ervan. “Boskalis is een bekende relatie en vertrouwt al vele jaren op onze expertise”, schetst Jongmans. “Ze zien ons vaak als een strategisch partner en we worden er dan in een vroeg stadium bij gehaald. Ook al is de bijdrage voor de N69 relatief gering, toch zijn onze constructies onderdeel geworden van het integraal ontwerp.” Constant Brok, ontwerpleider bij Voets voor de N69, vult aan: “Voor de kunstwerken 09 en 13 is gewapende grond als een definitieve constructie toegepast, deels als fundering en deels als wanden. Op zes andere locaties hebben we tijdelijke gewapende grondconstructies gebouwd die fungeren als hulpconstructie.”

Gebiedseigen materiaal

Bouwen met gewapende grond is volgens Jongmans een aanzienlijk duurzamer en economischer alternatief voor een oplossing met stalen damwanden of betonconstructies. “Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van het aspect ‘werk met werk’ maken. Vrijkomende gronden elders uit het project worden vaak als aanvulmateriaal van de gewapende grond ingezet voor bijvoorbeeld het ophogen van een landhoofd. Dat is hier bij de N69 ook gebeurd. Het mooie van ons vak is dat we constructies nooit alleen bouwen. Er is altijd een grote affiniteit met de hoofdaannemer, omdat zij de grondbalans beheersen. Een ander voordeel van gewapende grondconstructies is de hoge bouwsnelheid. We kunnen veel sneller bouwen dan traditioneel in staal of beton.” Brok: “Behalve de funderingsconstructie voor beide kunstwerken realiseren we ook de vleugelwanden, de keerwanden naast de brug, met gewapende grond, zand en geogrids. In plaats van onder een helling 1 op 1, kunnen we onder 90 graden bouwen met gebiedseigen grond die later worden afgewerkt met een dunne ‘facing’ van beton.”

Complete oplossingen in gewapende grond

De tijdelijke gewapende grondconstructies bij de N69 zijn vooral bedoeld om ruimte te creëren voor het realiseren van de dekken van de kunstwerken. “De landhoofden zijn vrij laag gefundeerd. Er was massa nodig om weerstand te kunnen bieden en het toekomstige dek te ondersteunen tijdens de bouw”, legt Brok uit. “Dat hebben we opgelost met een gewapende grondconstructie die later in een andere opbouw zijn definitieve vorm aanneemt.” Jongmans: “Wij bieden complete oplossingen aan in gewapende grond, denken integraal mee om zo tot het meest efficiënte ontwerp te komen. Voor het leveren van de benodigde grondwapening werken we met Huesker als vaste leverancier. Behalve dat het voor ons een betrouwbare partner is, is het een heuse wereldspeler in geotextielen. Het N69-project zit voor ons inmiddels in een afrondende fase. We kijken terug op een mooi project waarbij wij in een veilige en gezonde omgeving op een prettige manier met de hoofdaannemer hebben samengewerkt.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht