Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Tijdelijke brugconstructies voor diverse doeleinden en op elke gewenste locatie

gigant_1_brugoverspanning-18m

9 december 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In de afgelopen jaren realiseerde Gigant Temporary Infrastructures tijdelijke, publiekstoegankelijke infrastructuren als bruggen, trappen, hellingbanen en vloerstructuren in binnen- en buitenland.

Gigant heeft zijn oorsprong in de evenementenbranche en neemt de ruim 35 jaar aan expertise en ervaring mee naar de bouw- en infrabranche. “Als specialist in het ontwerpen, bouwen en construeren hebben wij voor elk project specifieke tijdelijke infrastructuur oplossingen.” Aan het woord is Raymond van Noort, manager sales & marketing bij Gigant International BV. “Ons proces kenmerkt zich door oplossingsgerichtheid, rekenkundige onderbouwing, veiligheid, begeleiding en bouw door een gepassioneerd en professioneel team.”

Publiekstoegankelijk

“Al onze bruggen zijn publiekstoegankelijk en hebben een tijdelijk karakter. Denk hierbij aan voetgangersbruggen, (brom)fietsbruggen, bruggen over rijbanen, spoorwegen of water. Vaak hebben ze als doel om het publiek en omstanders zo min mogelijk hinder te laten ondervinden van een bouwproject.”

Voetgangersbrug met 6 meter overspanningsbalk en toegang middels roostertrappen. Gebouwd in Leuven t.b.v. een hardloopwedstrijd.

 

Vrije overspanningen van 2 tot 22 meter

“Onze bruggen worden gebouwd met vrije overspanningen van 2 meter tot 22 meter met een maximale vloerbelasting van 500 kg/m2. Heeft de brug een andere toepassing en is deze niet vrij toegankelijk dan kunnen er nóg grotere overspanningen gebouwd worden, zij het met een lagere vloerbelasting”, zegt Van Noort.

Maatwerk in elke situatie

Gigant bouwt voornamelijk met het Layher-Allround systeem en met zelf ontwikkelde producten (TÜV gecertificeerd). De breedtes van de brugconstructies zijn variabel en worden modulair gebouwd waardoor bouwen in bijna elke breedte mogelijk is. “Het voordeel van ons modulaire systeem is ook dat we op elke locatie kunnen werken zonder dat grondverzet nodig is. Hoogteverschillen vangen we op door de juiste materiaalkeus. Hierdoor is er drukverdeling over meerdere stempels mogelijk en bouwen we een semipermanente constructie zonder aanpassingen op de infra.”

Snelle opbouw

Vanuit veranderende regelgeving én de vraag naar esthetisch fraaie oplossingen, ontwikkelde Gigant haar eigen ‘beams’. Een speciale balk die constructies van vier, vijf en zes meter breed op een slanke manier kunnen opvangen. “Meestal zijn het bij dit soort afmetingen vrij grote lompe constructies”, legt Van Noort uit. “Maar met deze beams kunnen we niet alleen constructief maar ook slanke constructies ontwikkelen en in één keer die overspanning al behalen. Daarbij komt dat de overspanningen minder hoog zijn en ook de ontsluiting daarop aangepast kan worden, wat weer materiaal en arbeid bespaart. Het wordt echt als een pré van ons systeem gezien dat we al het voorbereidende werk op grondniveau kunnen doen. De (prefab) elementen worden middels een kraan of heftruck snel geplaatst. Bijna alle bruggen zijn door ons binnen een uurtje te plaatsen waardoor er sprake is van een zeer tijdelijke wegafsluiting.”

Gigantische tijdelijke brug over snelweg in Antwerpen t.b.v. festival SuperNova. De brug is naast de rijbaan prefab gebouwd en in no-time geplaatst.

Totaalplaatje

Gigant bouwt niet alleen de brugconstructie, maar biedt het totaalplaatje, ook op het gebied van ontsluiting. “Uiteraard maken we onze bruggen begaanbaar middels een trapconstructie of een hellingbaan. Deze zijn in elke gewenste breedte en hoogte leverbaar. Afhankelijk van het gebruikersprofiel en de gestelde eisen waar deze aan moeten voldoen, bepalen we samen met de opdrachtgever welke trappen of hellingbanen worden ingezet.” Van Noort besluit: “Valbeveiliging, regelwerk, kindvriendelijk, we zorgen dat er aan alle eisen van het bouwbesluit wordt voldaan.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht