Platform over civiele techniek & infrastructuur
Terneuzen Nieuwe Sluis | Engelse jachthonden voorkomen  bouwstop op de Zeeuwse vlakte

Terneuzen Nieuwe Sluis | Engelse jachthonden voorkomen bouwstop op de Zeeuwse vlakte

Soms moet de natuur een handje geholpen worden om de mens verder te kunnen helpen. Zo ook bij de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen. Om de voortgang van de werkzaamheden niet te belemmeren is het zaak dat er in het gebied rondom de bouw geen vogels gaan broeden. Vogels zijn bij wet beschermd en mogen niet worden verstoord. Broedende vogels kunnen de bouwactiviteiten derhalve stil leggen.

Om deze wettelijk beschermde diersoort elders te laten broeden is er door de aannemerscombinatie Sassevaart gekozen voor een diervriendelijke methode; de vogels worden verjaagd door middel van speciaal getrainde jachthonden. We spreken met Falco Schoemaker, eigenaar van Falco Natuurbeheer, gespecialiseerd in het broedvrij houden van terreinen in Nederland en België.

English pointers and setters; at your service!
“Om (bouw)terreinen broedvrij te houden op een natuurlijke en diervriendelijke manier maken wij gebruik van Engelse jachthonden: pointers en setters, maar ook getrainde roofvogels, zoals valken. Dit zijn natuurlijke vijanden van de vogels die we graag tijdelijk zien vertrekken gedurende de werkzaamheden. In het geval van de Nieuwe Sluis Terneuzen zetten we alleen de honden in, zes stuks om precies te zijn”, opent Schoemaker het gesprek. “De Engelse pointers en setters behoren tot de zogenaamde ‘staande jachthonden’ en worden al generaties lang gefokt om vogels op te sporen, aan te duiden en te verjagen. Vroeger werden deze honden al gebruikt voor de jacht met valken. Wij maken vandaag de dag nog steeds gebruik van deze unieke en instinctmatig aanwezige eigenschap van de honden.”

Engelse jachthonden

Is het toeval dat Falco met zo’n voornaam uitgerekend valkenier is geworden? “Blijkbaar moest het zo zijn”, zegt hij lachend. “Falco is immers Latijn voor ‘valk’. Daarbij ben ik ook nog eens geboren in het Chinese jaar van de hond. Ik kan me geen ander beroep voorstellen.”

De natuurlijke vijand als redder
“Ik ken het gebied rondom de Nieuwe Sluis Terneuzen erg goed. In de wetenschap dat half februari de vogels terugkomen uit het zuiden om juist in dit gebied te gaan broeden, heb ik bij Sassevaart aan de bel getrokken”, schetst Schoemaker. “Als een vogel twee dagen rust vindt na terugkomst, dan begint deze met het treffen van voorbereidingen voor het broedseizoen. Het is dus zaak om vanaf dag één de gevleugelde vrienden te verstoren. Sassevaart erkende de noodzaak en de opdracht werd gegund. Van half februari tot en met eind juli kun je onze honden dan ook aantreffen in het veld.”

Vogels hebben een aangeboren angst voor wolven en roofvogels, deelt Schoemaker mee. “Aangezien de hond familie is van de wolf, wordt hij door de vogels gezien als natuurlijke vijand. Er treedt dan ook nooit gewenning op bij de vogels, zoals dat wel het geval is bij de inzet van gaskanonnen en laserapparatuur. Ik heb een team van mensen om me heen die allemaal valkenier en hondenliefhebber zijn. Samen patrouilleren we in het gebied rondom de Nieuwe Sluis Terneuzen.”

Het mes snijdt aan twee kanten
“De vogels worden zonder ze te doden of te verwonden verjaagd naar andere gebieden. Daarmee dienen we de voortgang van de bouwwerkzaamheden en zorgen we ervoor dat de vogels elders ongestoord kunnen broeden. Mens en dier winnen allebei dus”, schetst Schoemaker. “Sassevaart is zelfs zo ver gegaan dat men, niet te ver weg van de Nieuwe Sluis Terneuzen, een speciaal broedgebied heeft ingericht. Het terrein is volledig afgezet, er kan hier veilig en ongestoord worden gebroed.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.