Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Tauw biedt perspectief voor stopgezette bouwprojecten na PAS-uitspraak

Tauw biedt perspectief voor stopgezette bouwprojecten na PAS-uitspraak

ADC-toets Kempenbaan eerste succesvolle uitweg

Dankzij een succesvolle door Tauw uitgevoerde ADC-toets is het bestemmingsplan voor de aanleg en verbreding van de Kempenbaan-West in Veldhoven onherroepelijk verklaard. Door de eerdere ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State staan veel bouwplannen op losse schroeven. Tauw laat zien dat een overtuigende ADC-toets mogelijk toch een uitweg kan bieden voor stopgezette bouwprojecten.

Voor de reconstructie van de Kempenbaan-West in Veldhoven heeft de gemeente Veldhoven, in samenwerking met Tauw, een alternatieve stikstofaanpak gepresenteerd aan de Raad van State. Hieruit blijkt dat de reconstructie geen betere alternatieven (A) kent, dat het een dwingende (D) reden van groot openbaar belang dient en dat de geschade natuur gecompenseerd (C) kan worden. “Het is goed om te zien dat de Raad van State openstaat voor een ADC-toets waaruit de noodzaak van dit project blijkt. Het verbod op het PAS heeft desastreuze gevolgen als de Raad van State geen alternatief biedt. Gelukkig lijkt de ADC-toets een oplossing te bieden voor noodzakelijke bouwprojecten”, aldus projectmanager Frank Aarts van Tauw.

Programma Aanpak Stikstof (PAS)

Het verbod van het PAS van de Raad van State heeft directe gevolgen voor lopende vergunningaanvragen en toekomstige initiatieven voor projecten: deze komen tijdelijk stil te liggen en kunnen verder in de procedure geen gebruik meer maken van het PAS. Het Europese Hof van Justitie gaf eerder aan dat een ‘programmatische aanpak’ wél een goede manier is voor de stikstofproblematiek. De ADC-toets kan hiermee een aanpak bieden voor opdrachtgevers.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.