Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Succesvol pilotproject: uitbreiding software optimaliseert asfalteringsproces
Mourik Infra BV zet het Topcon-product Pavelink in bij de asfalteringsprocessen. Zij hebben als eerste de Thermal Mapper mogen uitproberen. (Beeld: Topcon)

Succesvol pilotproject: uitbreiding software optimaliseert asfalteringsproces

Wegenbouwers bouwen op oplossingen voor snelheid, nauwkeurigheid en efficiëntie in alle processen. Zo ook Mourik Infra BV, een groot zelfstandig familiebedrijf en dienstverlener op het gebied van o.a. infrastructuur. Mourik is allround gebruiker van Topcon-oplossingen, zoals 3D machinebesturing op graafmachines, wielladers, graders en bulldozers. Tevens maakt het bedrijf gebruik van meetinstrumenten voor maatvoering. Voor de asfalteringsprocessen zet Mourik de softwareapplicatie Pavelink in en als eerste bedrijf in Nederland mogen zij aan het werk met de Thermal Mapper in een pilotproject.

De Thermal Mapper monitort vanaf het dak de temperatuur van het asfalt en brengt de echte gegevens nauwkeurig in beeld. Realistische temperaturen zijn essentieel voor een goed eindresultaat. (Beeld: Topcon)

Logistieke workflow

“Er komt veel kijken bij de logistieke workflow in de wegenbouw”, weet Conan Wilhelmus, accountmanager van Topcon. “Om een goed resultaat te behalen, is een optimale samenwerking tussen diverse organisaties, mensen en machines nodig. Zo moet de asfaltcentrale de juiste hoeveelheid materiaal leveren op het juiste moment en moet het transport ervan zeer nauwkeurig ingepland staan zodat de asfaltspreidmachine met de juiste snelheid het asfalt kan verwerken. Tot slot moet het materiaal met de juiste temperatuur verdicht worden met de walsen. Kortom: een nauwkeurige planning en aansturing is cruciaal voor een juiste logistieke workflow. Pavelink helpt daarbij. Met het plannen en het realtime volgen van het proces, kunnen sleutelpersonen de juiste beslissingen nemen en bijsturen waar nodig. Hierdoor zal het proces efficiënter en soepeler verlopen zonder dat de werkwijze aangepast hoeft te worden.”

Pilotproject

Youri Kouvelt, asfaltcoördinator bij Mourik Infra is enthousiast: “Al jaren maken we naar volle tevredenheid gebruik van Pavelink. Sinds 2019 zijn we bezig met het pilotproject Thermal Mapper met Topcon.” Jan Mennink, betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe systemen binnen Topcon vult aan: “Veel van wat wij nieuw ontwikkelen, krijgt Mourik in een testomgeving als eerste in gebruik. We hechten enorm veel waarde aan hun feedback vanuit het veld, daarom worden ze nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe producten door onze engineers. De nieuwe Thermal Mapper is een welkome uitbreiding op de huidige productenrange.  Het is een compleet systeem waarbij een infraroodcamera de temperatuurvariaties in kaart brengt voor een betere kwaliteitscontrole. Het temperatuurbeeld van asfalt dat pas is gelegd kun je niet nabootsen. In het geval van asfaltemperaturen is het belangrijk te testen met echte gegevens omdat realistische temperaturen essentieel zijn voor goede productontwikkeling. Met de Thermal Mapper krijg je deze gegevens zeer nauwkeurig in beeld. Doordat er wel duizenden punten in kaart gebracht worden is het veel accurater dan wanneer je op één punt meet met een traditionele infrarood thermometer. Doordat Mourik diverse soorten werk maakt, van snelwegen tot provinciale wegen en straten in kleine dorpen, steek je zo breed mogelijk de pilot in. Die variatie is waardevol voor ons en op die manier kunnen we de software voor alle varianten werken verfijnen en verbeteren.”  

De display laat real-time de kwaliteit van het zojuist aangebrachte asfalt zien. Zo kun je proactief bijsturen waar nodig om de kwaliteit te borgen. (Beeld: Topcon)

Consistente kwaliteit van het asfalt

“Temperatuur staat in relatie tot verdichting. Door het toepassen van de Thermal Mapper, krijg je een accuraat temperatuurbeeld over de afgelegde weg. Dat geeft je de kans om proactief te handelen. Zo ontstaat er een consistente kwaliteit van het asfalt waarmee toekomstige schades aan het wegdek worden beperkt”, zegt Kouvelt. “Een ander voordeel volgens Mennink is dat alle gegevens op eenvoudige wijze worden vastgelegd in rapportages. “Ideaal voor de meer en meer toegepaste BIM-werkwijze en de Wet Kwaliteitsborging, die eraan zit te komen.”

Pavelink managet de logistieke workflow van het asfalteringsproces en maakt perfect inzichtelijk hoeveel je gaat verwerken, waar het transport rijdt en wat de voorspelde aankomsttijd is. (Beeld: Topcon)

Asfalteringsproces optimaliseren

“Juist de combinatie van Pavelink met Thermal Mapper biedt een enorme meerwaarde voor ons”, zegt Kouvelt. “Pavelink managet echt de logistieke workflow van het asfalteringsproces: je hebt perfect inzichtelijk hoeveel ton je gaat verwerken, dankzij GPS weet je exact waar je auto’s rijden en wat de voorspelde aankomsttijd is. Dat bepaalt of je sneller of langzamer moet trekken met je asfaltspreidmachine om niet stil te komen staan, want continuïteit is ook een belangrijke factor voor de kwaliteit van het asfalt. En met Thermal Mapper borg je de kwaliteit en kun je proactief bijsturen waar nodig.” Wilhelmus: “Ook voor uitvoerders biedt dit een groot voordeel. Zij hoeven niet meer per se op het werk aanwezig te zijn om het asfalteringsproces te managen. Met de Thermal Mapper, wordt het totaalplaatje zo steeds completer en interessanter.” Mennink: “Thermal Mapper kan gebruikt worden als aanvulling op Pavelink. Het is een modulair systeem waar andere modules in geïntegreerd kunnen worden.” Hij besluit: “Zo’n succesvol pilotproject is heel waardevol voor ons. Topcon doet ook echt iets met de feedback van haar klanten. Daarin zijn wij vooruitstrevend. Wij zeggen dan ook altijd: ‘De klant hoeft zijn werkwijze niet aan te passen aan ons product, maar wij zorgen dat het product past bij de werkwijze van de klant.’  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.