Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Stevinsluizen Den Oever 12 mei weer open
Fotograaf Joris Verkerk, Rijkswaterstaat

Stevinsluizen Den Oever 12 mei weer open

Hierdoor waren de sluizen volledig gestremd voor alle scheepvaart. Nu de renovatie van de schutsluis afgerond is, kunnen de Stevinsluizen weer in gebruik gesteld worden. 

Om de hinder voor de scheepvaart zo veel mogelijk te beperken, werden de werkzaamheden in de winterperiode uitgevoerd. Als gevolg van uitlopende bouwwerkzaamheden is de stremming met enkele weken verlengd. De afgelopen weken hebben we de werkzaamheden geïntensiveerd en is er met extra ploegen 24 uur per dag gewerkt om de sluis zo snel mogelijk te kunnen openen. Vanaf 12 mei is de vaarweg weer open voor het scheepvaartverkeer.

Omgevingsmanager Lukas Meursing van Rijkswaterstaat: ‘Deze vertraging was een tegenvaller voor de beroeps- en recreatievaart. We hebben met man en macht gewerkt om de sluizen zo snel mogelijk weer te openen. Het is mooi dat schepen er vóór Hemelvaart weer gebruik van kunnen maken.’

Werk aan keersluis gaat door

Na openstelling van de vaarweg wordt de keersluis bij Den Oever verder afgebouwd. Tijdens de stremmingsperiode is het beton gestort en zijn de deuren ingehangen. Nu moeten de technische installaties en de besturing nog aangebracht worden. Deze werkzaamheden leveren geen noemenswaardige hinder op voor de scheepvaart. Op een later moment zullen er kortdurende stremmingen plaats vinden voor het testen van de keersluis. Daarnaast is in het najaar nog hinder voor de scheepvaart te verwachten door aanvullende werkzaamheden aan de schutluis en de bruggen. Scheepvaart wordt hier ruim van tevoren over geïnformeerd via de gebruikelijke kanalen. 

Om Nederland beter te beschermen tegen hoogwater op de Waddenzee, versterkt Rijkswaterstaat de hele Afsluitdijk. Onderdeel daarvan is deze keersluis direct ten noorden van de schutsluis bij Den Oever. De nieuwe keersluis staat meestal open en sluit de vaarweg af bij zeer hoog water (meer dan 2 meter boven NAP) op de Waddenzee. De keersluis verlengt de Stevinsluizen met 36 meter. De schutlengte en de breedte en diepte van de Stevinsluizen zijn gelijk gebleven.

Loket Afsluitdijk

Kijk voor actuele informatie op deafsluitdijk.nl en vaarweginformatie.nl. Voor vragen kunt u contact opnemen met Loket Afsluitdijk: loket@deafsluitdijk.nl of 0800 – 6040.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.