Platform over civiele techniek & infrastructuur
Sterke partner in de funderingsbranche
In Amsterdam maakte Sterk & Beens Groep in opdracht van Port of Amsterdam een 230 meter lange kadeconstructie langs het Noordzeekanaal. Sterk plaatste de combiwand (buispalen en damwand) en de verankeringsconstructie.

Sterke partner in de funderingsbranche

Al bijna 140 jaar werkt Sterk BV aan funderingsprojecten in binnen- en buitenland. Algemeen directeur Peter van Halteren: “We houden met name van projecten waar we middels onze kennis en ervaring waarde kunnen toevoegen voor de klant.”

“Nét even een slimmer ontwerp of een andere werkmethodiek kan het verschil maken tussen een succesvol project of één vol met kopzorgen”, zegt Robert, de jongere broer van Peter en directielid bij het familiebedrijf. “Sterk is hierbij een brede specialist. Het kunnen bieden van meerdere disciplines maakt dat wij onze klanten steeds meer kunnen ontzorgen.” 

Het familiebedrijf Sterk werd midden jaren 90 gekocht door de familie Van Halteren. Peter: “Van origine was Sterk een typisch heibedrijf. Onder leiding van mijn vader werden nieuwe machines gekocht en werkzaamheden uitgebreid.” Nu maakt Sterk onder meer bouwkuipen, kadevernieuwingen en werkt mee aan grote dijkversterkingsprojecten. Dankzij betrokken en ervaren medewerkers en zelf ontwikkeld materieel kan Sterk werk vaak slim, snel en duurzaam uitvoeren. 

In de lashal van Sterk Metaal wordt hoogwaardig laswerk uitgevoerd. Van kleiner stukwerk tot grote prefab constructies. De hal ligt pal naast de Drachtstervaart. Sterk kan zo de diverse constructies over het water te transporteren.

Prefabriceren, transporteren, plaatsen

Veel funderingsprojecten vragen om specialistisch las- en constructiewerk. Dit is het terrein van Sterk Metaal dat werkt aan het (prefab) maken van staalconstructies. De ligging aan het water is optimaal. Robert: “Zo kunnen we grote constructies over het water transporteren, met onze eigen pontons en sleepboten.” Peter legt uit hoe belangrijk dit is. “Watertransport zorgt relatief gezien voor veel minder uitstoot dan wegtransport en ontziet het wegennet.” 

Duurzaamheid

Robert: “De bouw ziet in dat het op duurzaamheidsvlak echt anders moet. Sterk doet dit onder meer door te investeren in schonere machines en het gebruik van slimme software en geavanceerde dieselbrandstof. 40% brandstofreductie en tot wel 90% reductie in stikstofuitstoot is nu gewoon al haalbaar.” Peter: “Naast het aanschaffen van nieuw materieel vervangen we ook zelf motoren van bestaande kranen. Machines die qua uitstoot en verbruik een upgrade kunnen gebruiken, maar verder nog in orde zijn. Na twee eerdere succesvolle motorwissels, staat het plaatsen van de derde schone Stage V-motor al in de planning. Dit doet onze eigen Technische Dienst. Het is mooi dat we de kennis hiervoor zelf in huis hebben.” 

Het trillingsvrij plaatsen van stalen damwand is een specialiteit van Sterk. Hier is een ploeg bezig met het vernieuwen van een oude kade in Appingedam.

Veiligheid

Naast duurzaamheid is veiligheid ook erg belangrijk voor Sterk. Robert: “Veiligheid is altijd belangrijk geweest bij ons, maar de onlangs behaalde certificering voor trede 3 van de veiligheidsladder betekende veel voor ons. We hebben van veiligheid een veel toegankelijker en praktischer onderwerp gemaakt. En daar blijven we aan werken. Natuurlijk gaat er nog wel eens iets niet goed, maar dat soort zaken bespreken we met elkaar. Zo leren we er van. Samen kom je verder!”

Peter (links) en Robert van Halteren (rechts)

Vroeg om de tafel voor slimme oplossingen

Samen kom je verder. Dit gaat voor Sterk ook op voor andere uitdagingen. Of het nu gaat om duurzaamheid, veiligheid of bijvoorbeeld innovatie. Zo begon Sterk samen met Mammoet Heavy Duty Pavements aan een innovatieve oplossing voor de fundering van kraanopstelplaatsen op zeer slappe ondergronden. Robert: “We combineren twee verschillende technieken om tot een oplossing te komen met enorm veel potentieel. Dat kon alleen door in openheid en vertrouwen samen te werken. Zo willen ook het liefst met onze klanten werken. Hoe eerder Sterk om tafel zit met een klant hoe groter de meerwaarde is die we elkaar kunnen bieden.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.