Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Steelwrist lanceert met XTR20 derde generatie draaikantelstuk
Steelwrist-CEO Stefan Stockhaus toont trots de XTR20 als eerste model van de derde generatie tiltrotator.

Steelwrist lanceert met XTR20 derde generatie draaikantelstuk

De vestiging van Steelwrist Deutschland in Hamburg vormde in maart het decor voor de lancering van de meest innovatieve producten in de geschiedenis van de Zweedse fabrikant. Naast de nieuw ontwikkelde derde generatie tiltrotators zag een nieuwe productcategorie het licht toen Steelwrist twee XR-rotorwissels aankondigde, naast een reeks nieuwe XT-kantelstukken, HCX-trilblokken, MGX-multigrijpers en SGX-sorteergrijpers.

Draaikantelstuk XTR20, bedoeld voor graafmachines van 14 t/m 20 ton, is geen update van de vorige generatie. “De ontwikkeling begon met een blanco tekenblad”, weet Tom van Baars, Country Manager Benelux bij Steelwrist AB. “De engineers hebben goed geluisterd naar de wensen van klanten, zodat de XTR20 lager, lichter en sterker is geworden. Steelwrist staat er om bekend graag onderdelen van gietstaal in plaats van gietijzer te gebruiken. Dat is bij deze nieuwe generatie versterkt doorgevoerd. Zo zijn de ophanging, behuizing en snelwissel van gietstaal gemaakt. Door daar materiaal te positioneren waar het nodig is en juist weg te laten waar het kan, is veel gewicht bespaard.”

De eerste generatie XR-rotorwissels bestaat voorlopig uit twee modellen, de afgebeelde XR7 (4-7 ton) en de XR20 (14-20 ton).

Uitgekiende plaatsing

De XTR20 is eenvoudig te upgraden van een S-snelwissel naar een SQ volautomatisch koppelsysteem, waarbij de machinist de cabine niet hoeft te verlaten. Dankzij een uitgekiende plaatsing en ophanging zijn de tiltcilinders korter dan voorheen, maar bereiken toch een kantelhoek van 45 graden. Bovendien bewegen de cilinders minder ver naar buiten toe en beschikt de XTR20 over een betere kantelgeometrie. Verder is de bescherming van de hydraulische aansluitingen van de cilinders zodanig geplaatst dat de slangen meer bewegingsvrijheid hebben en beter beschermd zijn.  

Steelwrist voorziet de XTR van smeervrije lagers. Deze zijn drievoudig afgedicht en hebben een levenslange smering. Niettemin beschikt het draaikantelstuk standaard over een automatisch smeersysteem, genaamd OptiLube. Dit smeert alleen het wormwiel, dat voortaan door middel van een opstaande rand met splines is bevestigd aan de behuizing. Nieuw aan OptiLube is dat het zelf een signaal zendt naar de gebruiker via het Quantum Connect-scherm in de cabine wanneer het hoge kwaliteit vet bijna op is. De cartridge moet ongeveer eens per zes maanden worden vervangen. 

LockSense borging

Bij deze derde generatie tiltrotator past ook een nieuwe generatie veiligheidssysteem voor de vergrendeling. LockSense vervangt hierbij de Front Pin Lock. Steelwrist loopt hiermee vooruit op komende wetgeving, die uitgaat van bewaking met sensoren. Steelwrist ontwikkelde een draadloos systeem en heeft hier inmiddels patent op. Dankzij de uitgekiende vorm wordt de wig van de snelwissel tot een kleine draaiende beweging gedwongen. De inwendige sensor in de borgpen detecteert die en stuurt deze draadloos door naar een ontvanger. Die kleurt het display groen wanneer beide wiggen in de goede positie staan. Sensor en zender worden gevoed door een batterij, met een levensduur van zo’n vijf jaar.   

Steelwrist had al het Quantum-besturings-systeem. Dit krijgt een upgrade naar Quantum Connect en heeft een grotere connectiviteit. Het systeem is verbonden met de cloud en dat maakt een koppeling mogelijk met alle 3D-GPS graafsystemen, de smartphone van de machinist of het touchscreen in de cabine. Dankzij de draadloze ToolRec-modules herkent het systeem de aanbouwdelen automatisch. Door de nieuwe absolute sensoren voor zowel rotatie als tilt, weet de machine exact de positie van het bakmes. Bij het besturingssysteem horen ook nieuwe joysticks, die in april zijn geïntroduceerd tijdens de vakbeurs Intermat.

De XTR20 staat inmiddels in de prijslijst en de productie is gestart. Steelwrist heeft een eigen Benelux vertegenwoordiging in Emmeloord, van waaruit de dealers, servicepartners en eindgebruikers worden ondersteund.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.