Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Steeds meer formulieren digitaal binnen grond-, weg- en waterbouw 

Steeds meer bedrijven in de civiele technieksector en de grond-, weg- en waterbouw maken gebruik van digitale formulieren. Daarmee is...

pexels-photo-3862135

20 augustus 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Steeds meer bedrijven in de civiele technieksector en de grond-, weg- en waterbouw maken gebruik van digitale formulieren. Daarmee is het invullen van analoge formulieren die zoekraken of door onduidelijkheden verkeerd worden ingevuld verleden tijd. Bedrijven zien voordelen in het gebruik van digitale formulieren, zoals bijvoorbeeld het feit dat men met één app alle formulieren in één keer kan opvragen. Het is dus niet meer nodig grote mappen mee te nemen naar de werkplaats.

Digitalisering in de grond-, weg- en waterbouw

De laatste jaren is er in de civiele techniek een behoorlijke slag geslagen in het digitaliseren van werkprocessen. Denk daarbij aan de aanleg van het wegennet, dijken, kanalen en bruggen. Nog voor de eerste schop in de grond wordt gezet, gaan hier allerlei processen aan vooraf. Zo kan men niet zomaar beginnen met graven, daarvoor is toestemming van de overheid nodig. Het is dus belangrijk dat alle processen gestroomlijnd worden, zodat de kans op fouten zo gering mogelijk is.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld de verantwoording. Op de werkplek worden er bepaalde keuzes gemaakt. Waarom wordt er hier gegraven en niet op een andere plek? Zijn alle buizen op de juiste plek aangesloten? Wordt er wel veilig gewerkt op de werkplaats? Er zijn immers behoorlijk wat wetten en regels die het werken in de grond-, weg- en waterbouw reguleren. Om deze reden worden steeds vaker digitale formulieren ingezet deze sector.

Een veilige werkplek voor iedereen

De bedoeling is dat alle monteurs en overige medewerkers op hun werkplek veilig kunnen werken. Daarvoor wordt meestal werkplekinspectie gedaan. Deze inspectie werd voorheen analoog uitgevoerd aan de hand van een boekwerk van formulieren. De digitale formulieren van software als Incontrol zorgen ervoor dat checklists beter worden uitgevoerd. Voorheen moest men zelf een checklist in elkaar zetten in Word of Excel. Tegenwoordig is dit niet meer nodig, want de formulieren kunnen via een bestaande template in de software worden gelaten.

Uiteraard is het mogelijk dat zich er een incident of ongeval voordoet. In zulke gevallen moet er een uitgebreide rapportage worden opgesteld. Ook om deze reden kiezen steeds meer bedrijven voor het digitaliseren van rapportages. Deze zijn dan eenvoudig op te vragen en in te zien. Voordeel is bovendien dat formulieren niet meer naar kantoor hoeven worden gebracht. Door het gebruik van digitale formulieren worden de resultaten meteen met kantoor gedeeld. Op die manier kan er effectiever te werk worden gegaan.

Paperless werken

Steeds meer bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw zetten bovendien in op paperless werken. Er worden ieder jaar duizenden inspecties uitgevoerd. Bij een analoge oplossing betekent dit dat er grote aantallen papier gebruikt worden. Dit leidt tot inefficiëntie en verspilling van materiaal. Bedrijven kiezen daarom voor een digitale oplossing zoals een kwaliteitsmanagementsysteem. Het opzetten van formulieren is met een softwareprogramma gemakkelijk uit te voeren. Na de afronding van inspectie worden de rapportages automatisch opgemaakt. Zo is precies in te zien waar de knelpunten in de verschillende werkprocessen zitten. Op deze manier kunnen binnen- en buitendienst gemakkelijker resultaten delen.

Waar gewerkt wordt in de bouw, moeten bedrijven voldoen aan de eisen van het VCA-certificaat. Ook hiervoor zetten bedrijven vaker digitale formulieren in. Ook klachten, verbeterpunten en ongevallen worden digitaal vastgelegd. Het is niet meer nodig om moeilijke handschriften te ontcijferen. Met de data kan eenvoudig een analyse worden gemaakt.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%