Platform over civiele techniek & infrastructuur

Steeds meer erkenning voor biologisch afvalwaterbeheer

‘Wij laten de natuur haar werk doen’

Op de RioleringsVakdagen ontmoet u de groene ‘vrienden’ van Macero, namelijk de biologisch werkende vet-, olie- en geurvreters. Zij doen dankbaar werk in menig rioolstelsel, vetput, en afvalwaterzuiveringsinstallatie. Het belang van biologisch afvalwaterbeheer wordt erkend door de Nederlandse overheid in de vorm van subsidie voor onderzoek naar het effect op riool- en rioolwaterzuivering.

Macero is al langere tijd actief op de markt met hun groene en duurzame oplossingen voor problemen in rioolstelsels en afvalwaterzuiveringsinstallaties. Dat doet zij in nauwe samenwerking met QM Environmental Services Nederland. Deze laatste is specialist in oplossingen voor communale en industriële afvalwaterbehandeling en ontgeuring. Nu er geen dag voorbij gaat dat er wordt gesproken over duurzaamheid, hebben ze de wind mee. “Wij laten de natuur haar werk doen”, vertelt Robert Wagenveld van QM. “Onze MicroCat bacteriën, ofwel onze groene vrienden, breken vet, oliën en andere stoffen af die zorgen voor onder meer verstoppingen en geuroverlast. Nu duurzaamheid een actueel vraagstuk is, merken we ook dat bedrijven, gemeenten en industrie er meer open voor staan en veel belangstelling hebben voor onze biologische oplossingen.”

macero_riool-na-behandeling-kopieren

Riool na behandeling.

 

Besparen op onderhoudskosten

Macero biedt een breed assortiment aan vet-, olie- en geurvreters. Variërend van de BioPop, de vetvreter die verstoppingen voorkomt en schoner afvalwater oplevert, de BioBas die olie-, benzine-, en petroleumresten afbreekt en ANL, de geurvreter die de vorming van H2S voorkomt. Anke Sjerp van Macero: “Wij worden ingezet door bedrijven, horeca en gemeenten als er sprake is van verstoppingen en/of geuroverlast. Belangrijker echter is dat wij preventief werken, dus dergelijke problemen voorkomen. Daarmee besparen onze klanten aanzienlijk op hun onderhoudskosten. Wij brengen op locatie knelpunten in kaart, stellen een behandelplan op en gaan daarna over tot actie. We plaatsen onze producten, monitoren de voortgang en sturen bij waar nodig. Zo blijft het afvoerstelsel vrij van vetten, oliën en hinderlijke geuren.”

Resultaten zichtbaar

Tijdens de RioleringsVakdagen presenteren Macero en QM  gezamenlijk hun oplossingen en producten. Anke Sjerp: “Op de vakbeurs tonen wij animaties en visuals over hoe wij werken en wat de resultaten zijn. Zo zie je onder meer rioleringen vóór de behandeling en na onze behandeling. Ook kunnen bezoekers onze vet-, olie- en geurvreters zelf ontmoeten.”

Onderzoek naar effect

Hun aanpak en werkwijze heeft serieuze belangstelling van onder meer het Ministerie van Economische Zaken. Zo kregen zij subsidie voor het project TKI Oplossing rioolvet dat uitgevoerd wordt door het KWR in Nieuwegein.  Samen met twee gemeenten en twee waterschappen laten Macero en QM onderzoek doen naar het effect van hun behandelingswijze op het riool- en rioolwaterzuivering op korte en lange termijn. De resultaten worden medio dit jaar verwacht.

Maak kennis met Macero en QM Environmental Services Nederland en hun groene en duurzame oplossingen op standnummer D.1.4.1.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.