Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Steeds meer aandacht voor ‘groene’ geluidsbeheersing

IMG_4283
Het Kokowall HA-A3 geluidsscherm langs de A6 ten behoeve van het Floriade terrein in Almere.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Kokosystems BV

30 november 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Vooral op plekken waar bedrijventerreinen grenzen aan bestaande (woning)bouw, is er steeds meer aandacht voor groene geluidsbeheersing. Geluidsoverlast moet tot een minimum beperkt worden, maar een geluidsscherm moet het liefst zo min mogelijk opvallen. De Kokowall® geluidsschermen van Kokosystems zorgen voor een aanzienlijke geluidsisolatie én hebben een warme uitstraling die in elk landschap past.

Begroeibaar geluidsscherm

“Bedrijventerreinen hebben vaak met omwonenden te maken”, weet Arjan Kick, projectmanager bij Kokosystems BV. Hij constateert dat zijn geluidsschermen een hoge acceptatiewaarde hebben bij omwonenden vanwege het natuurlijke en duurzame karakter. “De schermen bestaan uit met duurzame kokosvezel omwikkelde buizen. Daarmee vormen ze de ideale aanhechting voor diverse soorten klimplanten. Binnen enkele jaren zijn de Kokowall® geluidsschermen volledig begroeid.” Kick legt uit dat -vanwege onderhoudstechnische redenen- de kant aan het bedrijventerrein zelf meestal geen beplanting bevat. “We passen vaak de Kokowall® HA-Minwol variant toe waarbij één zijde afgewerkt is met duurzame kokosvezels en de andere zijde afgewerkt is met een laag minerale wol afgewerkt met een kunststof en een verzinkt stalen gaasnet.”

Kokosystems plaatste een 8,5 meter hoog Kokowall HA-Minwol geluidsscherm langs het distributiecentrum van DHL Cargo in Brussel.

Geluidsbeheersing

Kick merkt dat er bij bestemmingswijzigingen steeds vaker rekening wordt gehouden met geluidsbeheersing en dat geluidsschermen vaker worden opgenomen in bestekken. “In een bebouwde omgeving is een groene toepassing belangrijk en zijn onze producten uitermate geschikt.” Het Kokowall® HA-Minwol geluidsscherm heeft een hoge geluidsisolatie en geluidsabsorptie en is daarmee uitermate geschikt om langs een bedrijventerrein te plaatsen of bij andere plekken waar hogere geluidsabsorberende eisen worden gesteld.

‘Hartstikke Hollands’

Het Kokowall® systeem is een Nederlandse uitvinding die volledig in Nederland wordt geproduceerd. “We zijn er trots op dat we dit voorjaar bij het Floriadeterrein in Almere een geluidsscherm hebben mogen plaatsen. Echt een uniek project waarbij het internationale evenement, de Wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, uiteindelijk onderdeel uitmaakt van de totale gebiedsontwikkeling. Dura Vermeer zal het daarna namelijk door ontwikkelen voor woningen. Het is logisch dat er een natuurlijk geluidsscherm is gerealiseerd. Het is fantastisch dat wij dat hebben mogen doen!” Op de grondwal langs de A6 realiseerde Kokosystems daar een scherm van maar liefst 690 meter lang en 3 meter hoog, met aan beide zijden Kokowall® afwerking en voorzien van extra absorptie aan de geluidszijde. “Binnen twaalf weken na het verstrekken van de opdracht hebben we het scherm volledig aangeplant opgeleverd. Dankzij de natte Hollandse zomer is de beplanting flink gaan groeien en staat het er inmiddels prachtig bij!     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht