Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Start nieuw cursusseizoen funderingsvakschool
Alle modules worden afgesloten met een examen.

Start nieuw cursusseizoen funderingsvakschool

Meer bekendheid voor funderingsvak

Joop van der Wal wil de kennis en kunde over én in het funderingsvak naar een hoger niveau brengen. Daarvoor riep hij de funderingsvakschool in het leven. In september starten de nieuwe trainingen.

Het idee voor een opleiding puur gericht op het funderingsvak ontstond zo’n twaalf jaar geleden. Joop: “Destijds was het plan en de hoop dat de mbo-opleidingen dit zouden oppakken. In de praktijk liep dit helaas anders. Een gemiste kans wat mij betreft. Er is een tekort aan vakmensen en het funderingsvak is bij velen niet bekend. Terwijl het een prachtig vak is met veel diversiteit. Je kunt er namelijk veel kanten mee op, denk aan funderingswerker, machinist, werkvoorbereider, monteur en projectleider.”

Veelzijdig

Joop biedt de funderingsopleiding aan binnen zijn trainingscentrum Crescendo in Hoorn. De opleiding is verdeeld over drie categorieën: 

1. Funderingswerker

2. Hei- en boorbaas en machinist 

3. Werkvoorbereider/uitvoerder/toezichthouder

Elke categorie omvat verschillende trainingsmodules gericht op specifieke taken binnen het werkgebied. Zo leert de werkvoorbereider binnen de trainingsmodule Funderingstechniek meer over de organisatie op de werkplek, terwijl een machinist meer leert over de machines en uitrusting. Een funderingswerker leert daarentegen vooral meer over de techniek. Andere modules zijn bijvoorbeeld Werken in vervuilde grond, Werken op hoogte en Communicatie en feedback. Joop: “Iedere module is afgestemd op de betreffende beroepsgroep en dus ook maatwerk.”

De trainingen zijn bedoeld voor zowel mensen werkzaam in de funderingsbranche als zij-instromers.

Ook voor nieuwkomers

De trainingen zijn bedoeld voor zowel mensen werkzaam in de funderingsbranche als zij-instromers. Zo is er bijvoorbeeld ook een introductietraining Funderingswerker, speciaal voor medewerkers die sinds kort werkzaam zijn in de funderingsbranche. “Tijdens de introductietraining Funderingswerker leren wij de deelnemer de belangrijkste zaken die hij/zij moet weten om veilig aan het werk te gaan. Na afloop van de training ontvangt de deelnemer een certificaat Introductie Funderingswerker van het NVAF en het certificaat Veilig aanslaan van lasten.”

Goed te combineren met werk

De modules zijn zo ingericht dat ze volgens Joop goed in te plannen zijn in het werk. De opleiding voor de funderingswerker is in totaal 15 dagen, waarbij er om de drie weken één lesweek is. De opleiding categorie 2 (o.a. heiers) beslaat in totaal vier weken met drie weken tussen iedere lesweek. En diegenen die werken als werkvoorbereider, uitvoerder of toezichthouder hebben één vrijdag in de maand cursus gedurende tien maanden. Alle modules worden afgesloten met een examen.

Cursuslocatie

In principe zijn de lessen op locatie in Hoorn, maar als er een groep is vanuit een aantal funderingsbedrijven in een bepaalde regio, kan de opleiding ook op locatie elders gegeven worden. De eerstvolgende cursusweken starten in september.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.