Platform over civiele techniek & infrastructuur
Stand van zaken renovatie Afvalwater Persleiding

Stand van zaken renovatie Afvalwater Persleiding

Waterschap Brabantse Delta werkt de komende jaren aan de renovatie / vernieuwing van de afvalwaterpersleiding (AWP). Deze leiding loopt van industrieterrein Moerdijk naar de rioolwaterzuivering in Bath. We pakken de AWP aan, om er voor te zorgen dat rioolafvalwater in West-Brabant ook in de toekomst betrouwbaar vervoerd en gezuiverd kan worden.

De persstations bij Roosendaal, Bergen op Zoom en Bath worden eerst gerenoveerd (verbeteren betrouwbaarheid); Moerdijk volgt later. En het leidingtracé tussen Bergen op Zoom en Bath wordt vanaf het kruispunt A4/A58 tot aan het Schelde-Rijnkanaal verdubbeld (vergroten afvoercapaciteit). Ten slotte willen we er voor zorgen dat het volledige systeem van de afvalwaterpersleiding op afstand volgbaar en bedienbaar is/blijft. Dat betekent dat we een automatiseringsslag

gaan maken. Omdat we de uitvoeringsfase ingaan, willen we u graag met deze nieuwsbrief op de hoogte brengen van de stand van zaken van het project met de benaming AWP 2.0.

Wat hebben we de afgelopen periode gedaan?

De aanbestedingen van de aanleg van de tweede leiding tussen knooppunt Markiezaat (a4/a58) en de renovatie van de persstations zijn afgerond. Ook is er een partner gekozen voor het uitvoeren van de procesautomatisering.

De renovatie van de persstations is complex. Om deze klus te klaren heeft GMB, met partners Van der Kamp, Pentair Fairbanks Nijhuis, Hoppenbrouwers en RHDHV, besloten dit project gezamenlijk uit te voeren; onder de naam PAUW.
De aanleg van de tweede leiding wordt uitgevoerd door GW Leidingtechniek. Zij worden hierin ondersteund door

adviesbureau Kragten. De contracten met deze aannemers zijn getekend. De procesautomatisering is gegund aan Croon Wolter en Dros. Tijdens de uitvoering blijven tijdelijke pompinstallaties op de locaties van de persstations aanwezig om ervoor te zorgen dat afvoer van afvalwater ook doorgaat tijdens de werkzaamheden.

Automatisering

Gelijktijdig met de renovatie willen wij ervoor zorgen dat het volledige systeem van de afvalwaterpersleiding op afstand volgbaar en bedienbaar is. Op deze manier krijgen we meer inzicht in de werking van de AWP. Met een verbeterd monitoring systeem kunnen de AWP en de aanvoerende gemalen beter bewaakt en het onderhoud optimaal gepland worden. Zo kan een leiding schoongemaakt worden wanneer wordt waargenomen dat deze een bepaalde mate van vervuiling heeft. Niet te vroeg, dus en niet te laat. Zo blijven de systeemprestaties op orde.

De afvalwaterpersleiding tussen het persstations Moerdijk en de locatie Hoeven is schoongemaakt. Dit traject bestaat uit twee leidingen: AWP 1 en AWP 2. Met name AWP 1 was sterk vervuild.

Door de schoonmaak kunnen beide leidingen volledig worden ingezet voor het transport van afvalwater. De renovatie van persstation Moerdijk wordt nog aanbesteed. Dit wordt in de komende jaren verder opgepakt zodat persstation Moerdijk direct aansluitend aan Bath uitgevoerd kan worden (2022 – 2023).

Resultaat

Door de aanpak van de AWP zorgen we er voor dat afvalwater in West-Brabant ook in de toekomst betrouwbaar vervoerd en gezuiverd kan worden.

Zowel de renovatie van de persstations als de aanleg van de tweede leiding zorgen ervoor dat het systeem straks toekomstbestendig en voor in ieder geval de komende 30 jaar op orde is.

Festival Waterrijk

Samen met Brabants Landschap organiseerde waterschap Brabantse Delta op zondag 21 oktober ‘Festival Waterrijk’ in Bergen op Zoom op twee locaties: activiteitencentrum Kraaijenberg en het persstation van het waterschap. Op beide locaties werden activiteiten georganiseerd.

Op het waterschapsterrein stond een rioolstel boven de grond opgesteld waar kinderen zelf met een rioolinspectiewagentje door heen konden rijden. In het persstation zijn goed bezochte rondleidingen gegeven.

Veel bezoekers waren vooral geïnteresseerd in de verbouwplannen van het persstation. Naast het vergroten van de capaciteit van de pompen wordt het gebouw en de omgeving wordt opnieuw ingericht. We hebben zo’n 750 à 1000 bezoekers mogen verwelkomen op het festival.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.