Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Stalen damwandconstructies zorgen voor stabiliteit

Jetmix_1
Damwanden worden trillingsvrij aangebracht met de Woltman 90DR funderingsmachine.

Tekst | Suzanne van Gaale 

Beeld | Jetmix

19 april 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Van het totale traject van de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg kan een deel van de dijk niet versterkt worden middels grondwerk, de traditionele oplossing. Op deze locaties wordt de stabiliteit van de bestaande dijk versterkt door een verankerde stalen damwandconstructie. Jetmix levert hiervoor de benodigde groutinjectieverankeringen, inclusief het staalwerk bestaande uit gordingconstructies en ankerstoelen, en brengt het geheel ook aan.

Voor de stabiliteit van de dijk worden onder meer 1100 groutankers aangebracht.

Om te beginnen een paar cijfers: 1.100 stuks groutankers, inclusief ankerstoelen, en 3.000 m1 gordingconstructies. Dit is het totaal aan materialen en middelen dat door Jetmix geleverd en aangebracht wordt op elf deellocaties verspreid over het traject Gorinchem-Waardenburg.“De combinatie ‘Waalensemble’, bestaande uit Heijmans, GMB en De Vries & Van de Wiel heeft ons destijds gevraagd een offerte uit te brengen voor het leveren en aanbrengen van de benodigde verankeringen op het project dijkversterking Gorinchem – Waardenburg”, legt Marinus de Heus van Jetmix uit. “Wij hebben al eerder meegewerkt aan de projecten Diefdijk Asperen en Dijkverbetering Hagestein – Opheusden (HOP) welke beide vallen onder het beheer van het Waterschap Rivierenland.”

Uitdagingen

Jetmix is in de ruim 15 jaar dat zij bestaat, uitgegroeid tot de verankeringsspecialist van Nederland. Het bedrijf is onderdeel van de Hakkers Groep, een familiebedrijf dat al bijna 150 jaar bestaat. Zij is met name gespecialiseerd in het trillingsvrij, door middel van boren, aanbrengen van groutankers, ankerpalen en funderingspalen. De kracht van Jetmix is volgens De Heus ‘het in eigen beheer uitvoeren van zowel ontwerp, productie van materialen en aanbrengen en beproeven van verankeringen’. “Zo hebben we voor dit project tevens een plan gemaakt  voor de uitvoering van de werkzaamheden, van het moment van opdracht tot aan de uiteindelijke oplevering. Belangrijke onderdelen van het plan van aanpak zijn onder meer veiligheid, gezondheid, milieu, risicobeheersing, hinder en kwaliteit. Dit zijn binnen dit project belangrijke uitdagingen om rekening mee te houden. Een andere uitdaging was om binnen alle geldende wet- en regelgeving een veilige constructie voor de ontwerplevensduur van 100 jaar te ontwerpen.”

Up-to-date materieelpark

Voor de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden, waaronder dijkversterkingen, heeft Jetmix circa tien funderingsmachines in eigen beheer, variërend in eigen gewicht tussen de 15 en 110 ton. “In de funderingstechniek is materieel een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering. Daarom investeren wij jaarlijks in het up-to-date houden van ons materieelpark. Zo hebben wij vier jaar geleden geïnvesteerd in een Woltman 90DR funderingsmachine waarmee we geboorde funderingspalen, ankerpalen en damwanden (trillingsvrij) kunnen aanbrengen. Onze machines voldoen zowel milieutechnisch als ergonomisch aan de huidige standaarden. Niet alleen kunnen wij zo onze bijdrage leveren aan uitdagende projecten, ook dragen we hiermee bij aan een zo laag mogelijke CO2-uitstoot. Een belangrijke voorwaarde voor de uitvoering van de dijkversterking.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht