In een omvangrijk project als de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen worden grote hoeveelheden staal verwerkt. ArcelorMittal Projectswerd de opdracht gegund om 5 jaar lang te zorgen voor de levering van het benodigde staal voor de funderingswerkzaamheden. We spreken met Patrick Mulders, Technical Sales Engineer bij ArcelorMittal.
De afdeling binnen ArcelorMittal Projects waarvoor Patrick werkt, heet Foundation Solutions. De afdeling biedt op maat gemaakte funderingsoplossingen binnen de grond- weg- en waterbouw en geeft daarbij algemene ondersteuning aan grote projecten in alle stappen van het proces: van ontwerpondersteuning, tot transport van producten naar de projectlocatie en ondersteuning tijdens de installatie. “Het staal dat wij leveren is voor verschillende toepassingen; denk aan combiwanden en damwanden voor kades, schutkolken en afmeervoorzieningen.”, opent Patrick het gesprek. “Het bijzondere aan project Nieuwe Sluis Terneuzen is dat dit contract 5 jaar loopt. We zijn in 2018 al begonnen met de levering-en. Er is een scala aan buizen ingezet die we op voorraad hadden om snel te kunnen leveren. De buizen voor latere leveringen zijn nieuw geproduceerd in onze fabriek in Heijningen (gemeente Moerdijk).”
“In Heijningen maken we stalen buizen uit warmgewalste coils, die uit onze fabriek in Bremen komen. We vormen de coil om tot spiraalgelaste buis. De warmgewalste damwanden komen uit eigen walserijen in Luxemburg. Door alles lokaal te produceren, blijven de transportafstanden klein. De damwanden worden daarnaast volledig geproduceerd uit gerecycled staal en gemaakt met behulp van een vlamboogoven, waarin het schroot gesmolten wordt. Aan de voorkant gaat het schroot de fabriek in, aan de achterkant komen de damwanden eruit. Zo bereiken we over de hele linie een lagere milieubelasting, en met name een lage CO2-footprint.”, legt Patrick uit.
De productiemethoden en de korte aanvoerlijnen zijn niet de enige elementen die bijdragen aan de reductie van de CO2-uitstoot. ArcelorMittal levert voor tijdelijke toepassingen vaak staal uit voorraad, op verkoop-terugkoop basis. “Zo dragen we bij aan een stuk circulariteit”, aldus Patrick. “De kracht van ArcelorMittal zit naast dit soort innovatieve oplossingen vooral ook in het feit dat we lokale vestigingen hebben en een enorme eigen expertise op het gebied van op maat gemaakte stalen funderingsoplossingen.”
ArcelorMittal heeft staal geleverd voor de kades (meerdere kades zijn uitgevoerd in een combiwand, waaronder de frontmuren en de diensthaven) en de schutkolk (combiwand geplaatst in cement-bentonietwand). “In totaal praten we over circa 16.000 ton aan damwand, waarvan 4.000 ton op basis van de verkoop-terugkoop regeling. Verder hebben we het over 12.000 ton aan stalen buizen van variërende diameters tussen de 914 mm en 1720 mm”, somt Patrick op.
Patrick: “Op dit project hebben we tevens slotverklikkers toegepast voor de combiwanden. Dit systeem bevat een sensor die aangeeft of de damwand die geplaatst wordt volledig in het slot beneden is gekomen. Dit ontwikkelen we nu door tot een continu monitoringssysteem, zodat je tijdens de hele installatie kunt meten of damwanden nog in hun slot zitten.
Daarnaast is afgelopen jaar de eigen coating hal in gebruik genomen, die we gelijk konden inzetten voor dit project. Alle fabricage en coating voor buizen is dus nu gebundeld op één productieterrein, waardoor de belastende tussentransporten zoveel mogelijk vermeden kunnen worden en de logistiek is geoptimaliseerd.”
Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.