Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Staal op maat voor boortunnel RijnlandRoute

Staal op maat voor boortunnel RijnlandRoute

Na jaren van voorbereiding en discussie is in augustus 2017 de bouw van de RijnlandRoute eindelijk van start gegaan. De RijnlandRoute moet de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Leiden verbeteren en zal naar verwachting in 2022 klaar zijn. De aanleg van een geboorde tunnel (N434) met een lengte van 2,5 kilometer is een belangrijk onderdeel van dit project. De Boer Staal en De Boer Snijbedrijf zijn toeleveranciers van de RijnlandRoute.

Uitdagend megaproject

Voordat begonnen kan worden met het boren van de tunnel, moeten er eerst allerlei voorbereidende funderingswerkzaamheden worden uitgevoerd. Zo zijn bij de tunnelschachten damwanden aangebracht en ankerpalen de grond in getrild.

“De ankerpalen zorgen voor de verankering van de vloer van de bouwkuip en om de damwanden op hun plaats te houden zijn stempelramen aangebracht. Deze stempelramen bestaan uit buizen, profielen, trekankers en diverse op maat gesneden stalen onderdelen (hulpstaal)”, vertelt René Wentzel, commercieel manager van De Boer Staal en De Boer Snijbedrijf.

Stalen ankerplaten en stempelstoelen

“Wij zijn gespecialiseerd in het snijden en bewerken van staal en hebben een ruime voorraad plaatstaal en profielen in diverse afmetingen, kwaliteiten en dikten op voorraad. Wij zijn flexibel en kunnen snel leveren. Voor de RijnlandRoute hebben wij uit staal S355J2+N, 60 ton ankerplaten en platen voor stempelstoelen op maat gesneden.”

Speciale tunnel­boormachine

De bouw van de tunnel is in juni 2019 van start gegaan. De tunnelboormachine TBM heeft een boorkop met een diameter van bijna 11 meter en graaft én bouwt de tunnel tegelijkertijd. Na circa 6 maanden is de eerste tunnelbuis klaar en begint het boren van de tweede tunnelbuis. De slogan ‘YOU BUILD WE SUPPLY’ geldt dus ook voor Grond- Weg- en Waterbouw.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.