NLCS

Aannemingsbedrijf Markus BV brengt hangduikers aan in Assendelft. (Beeld: Pim Ras)

02:28
20-12-2018

Spring op tijd in de NLCS-trein

Patrick Voorwinde over de voordelen van de Nederlandse CAD-Standaard

Wat de boer niet kent, dat vreet ‘ie niet. Als Patrick Voorwinde heel eerlijk is, was dát zijn eerste gedachte bij de NLCS. Hoe anders is dat nu… Hij en zijn collega’s bij Aannemingsmaatschappij Markus BV werken alweer ruim vijf jaar met veel plezier met de Nederlandse CAD-Standaard.

Patrick is hoofd van de landmeetkundige afdeling van het Amsterdamse bedrijf (zie kader). Hij lacht als hij terugdenkt aan de eerste kennismaking met de NLCS. “Ik heb even de kat uit de boom gekeken, inderdaad. Op het eerste gezicht leek de NLCS namelijk veel te uitgebreid. Aan de andere kant waren we wel al een tijdje zoekende naar een uniforme standaard, want de interpretatie van ontwerpen was tijdens vrijwel ieder project een punt van discussie. We verloren steevast veel tijd met het uitpluizen wat de tekenaar met zijn ontwerp bedoelde”, opent hij het gesprek. “Soms waren we er bijvoorbeeld écht van overtuigd dat we met een demarcatielijn te maken hadden, maar bleek het uiteindelijk toch de vertaling van een hekwerk te zijn. Dat soort tegen­strijdigheden is dankzij de NLCS voorgoed verleden tijd.”

Eenduidiger werken
De implementatie van de NLCS kostte verrassend weinig tijd en moeite. Patrick: “Het uniforme werken was van meet af een grote winst. Objectdefinities, de presentatie van objecten, de tekenmethodiek… iedereen ontwerpt op dezelfde wijze. Tekeningen van anderen zijn daardoor ineens een stuk eenduidiger, wat bijvoorbeeld het revisiewerk gemakkelijker maakt. Een ander voordeel is de uitwisselbaarheid: een NLCS-tekening bekijken staat gelijk aan hem begrijpen. Wat weer een gunstig effect heeft op het voorkómen van faalkosten. Je weet immers zeker dat je in de planning en realisatie de juiste uitgangspunten hanteert. Natuurlijk, waar mensen werken, worden wel eens fouten gemaakt, maar de plank misslaan is er bijna niet meer bij.”

NLCS

Infra werkzaamheden bij De Oevers in Roelofarendsveen.

NLCS in beweging
Korte tijd later ontdekte Patrick de InfraCAD-software, die het werken met de NLCS nog aantrekkelijker maakt. “Het is een gebruiksvriendelijke applicatie met veel handigheidjes die je helpen om met de NLCS te werken. Je kunt bijvoorbeeld je oude templates omzetten naar een eigen  bibliotheek, zodat je niet iedere keer opnieuw hoeft te beginnen. De software maakt de juiste naam aan, de juiste kleuren, lijntypes, disciplines etc. Het voordefiniëren van je werk is zo een stuk gemakkelijker. Bovendien is de NLCS voortdurend in beweging, er zijn vaak slimme aanpassingen. Het bedrijf achter InfraCAD houdt het allemaal bij en implementeert alle relevante nieuwe standaarden. Je bent dus altijd up-to-date, zonder dat je per se zelf alle publicaties over de NLCS hoeft te volgen.”

Dezelfde taal spreken
Patrick is blij dat hij en zijn collega’s, zoals hij het zelf zegt, op tijd in de NLCS-trein zijn gestapt. “Steeds meer opdrachtgevers werken conform de NLCS. Mijn advies aan bureaus die er nog niet mee werken: stap in! Het leren werken conform de NLCS kost weinig tijd en je spreekt dezelfde taal als veel andere partijen in de markt. Omgekeerd kun je stellen dat je voorkomt dat je een andere taal spreekt. In mijn optiek sla je de plank mis als je niet met de NLCS meegroeit.”

NLCS

Patrick Voorwinde is hoofd van de landmeetkundige afdeling van het Amsterdamse bedrijf.

Wereld te winnen
Het moge duidelijk zijn dat Patrick toekomst ziet in de NLCS. Hij stelt zelfs dat er nog een wereld te winnen is. “We kunnen nog gemakkelijk een niveau hoger. Denk aan de koppeling met de bouw, waar veel met BIM-modellen gewerkt wordt, in 3D dus. De NLCS is dan wel een BIM Level 1-standaard en het BIM-Loket probeert een duidelijke brug te slaan, maar er is zeker nog verbetering mogelijk. En dat is belangrijk, want we hebben elkaar hard nodig!” 

Als simpel voorbeeld noemt hij de gevellijn van een woning. “Voor de bouw markeert die lijn ‘einde project’, maar exact op dat punt begint juist mijn straatwerk. Het is aan mij om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de leidingen die het pand verlaten op de juiste manier op de openbare riolering worden aangesloten. Maar waar wij werken met NAP-gegevens, hanteert de bouw een andere weergave. Het zou goed zijn als we de informatie van de bouwende partij naadloos zouden kunnen verwerken in onze structuur. Zo spreken we in de toekomst niet van ‘mijn kunstje’ en ‘jouw kunstje’, maar werken we echt aan een gezamenlijk project.”      

Tekst: CAD Accent
Beeld: CAD Accent

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Kandt BVTopcon Positioning Netherlands