Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

‘Specials’ voor de waterbouw

schotbalken-pier-7-(6)
Al vele jaren is Samson Appendages een gerenommeerde leverancier van allerlei ‘specials’ in de waterbouw.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Samson Appendages

12 maart 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Al vele jaren is Samson Appendages een gerenommeerde leverancier van allerlei ‘specials’ in de waterbouw. Dat varieert van schotbalken, spindel- en veiligheidsschuiven tot high end plaatafsluiters en veerbelaste terugslagkleppen. Op de Markermeerdijken levert Samson Appendages zeven afdichtschotten voor calamiteiten en onderhoud aan de duikers door de versterkte dijken.

Om het water in de polder te kunnen reguleren, worden op zeven posities in de Markermeerdijken nieuwe doorlaten aangelegd. “Bij calamiteiten of onderhoud aan deze duikerconstructies moet de doorlaat volledig dicht gezet kunnen worden”, legt Geert Timmer van Samson Appendages uit. “In opdracht van de Alliantie ontwerpen en produceren wij hiervoor de aluminium afdichtschotten. De schotten variëren in afmetingen van 1,70 bij 1 meter tot exemplaren van bijna 4 meter breed en 2 meter hoog. Ze zijn opgebouwd uit holle profielbalken van 100 bij 200 mm met een materiaaldikte van 2,5 mm. Dat laatste is vooral afhankelijk van de waterdruk. We kunnen tot een materiaaldikte van 5 mm gaan.”

De profielbalken worden gekoppeld tot één geheel en omkaderd met een rvs-frame om tot het gevraagde formaat te komen.

De profielbalken worden gekoppeld tot één geheel en omkaderd met een rvs-frame om tot het gevraagde formaat te komen. Timmer: “Bovenin is een hijsvoorziening voorzien om de schotten te kunnen plaatsen en uitnemen. Desgewenst kunnen we de schotten ook voorzien van een doorlaat, maar dat was hier niet aan de orde. Onze afdichtschotten kennen een breed toepassingsbereik. Ze worden veel langs rivieren geplaatst bij hoogwater, zoals deze zomer nog langs de Maas en in het IJsselmeer om het havengebied veilig te stellen bij stormvloed en hoogwater. In dat laatste geval worden zelfs dubbele schotten geplaatst. Het is met recht een heel modulair en uitgebreid systeem, waarbij we heel ver kunnen gaan in maatwerk met passtukken en aansluitingen op andere materialiseringen.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht