Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Specialistisch duikbedrijf in  civiele onderwater werken

Specialistisch duikbedrijf in civiele onderwater werken

Nu ook vestiging in Rotterdam

Met bekwame duikers en specialistisch gereedschap, onderzoekt Duikbedrijf C.O.W. de staat van vaak oude constructies onder water. Met langlopende contracten met Haven Bedrijf Rotterdam NV en Gemeente Rotterdam, is het volgens eigenaar Peter Bosman een logische volgende stap om een tweede vestiging in de stad met haar spectaculaire havengebied te hebben.

Al sinds 2003 is Duikbedrijf COW bezig met civiele waterwerken door het hele land. Als hoofd- of onderaannemer voor RWS, lokale overheden, aannemers en industrie. Bosman: “Dat doen we al jaren vanuit onze vestiging in Vianen, waarbij je moet denken aan alle voorkomende werkzaamheden aan bouwkuipen, maar ook renovatie van betonconstructies, kernboringen, las- en brandwerkzaamheden, video-inspecties, sluisrenovaties, wanddiktemetingen, injecteren, berging en survey.”

Het bergen van te water geraakte auto’s is een vaak terugkomende discipline bij de calamiteitendienst van Duikbedrijf COW.

 

Calamiteiten

“Ook voor calamiteiten kun je bij ons terecht”, vervolgt Bosman. “In geval van aanvaringen, damwandschades, milieugerelateerde rampen of wanneer er een sluisdeur niet meer dicht kan en er dus niet geschut kan worden. Meestal is dat vaak een kwestie van een autoband of stuk remming weghalen en dan werkt het weer. Maar dat moet natuurlijk wel zo snel mogelijk gebeuren. We hebben (calamiteiten)contracten voor en met onder andere Haven Bedrijf Rotterdam NV, het Amsterdam-Rijnkanaal en het Noordzeekanaal en de daar bijbehorende sluizen, waar we samen met een collega-bedrijf uit IJmuiden het civiele duikwerk beheren.” Duikbedrijf COW heeft een speciale 24/7 calamiteitendienst paraat staan waarmee ze op elk moment van de dag (of nacht) uit kan rukken met één van de boten of bussen.

De 11.797e en allerlaatste anode van deelopdracht 4 wordt aangebracht.

 

Materieel

‘De Waddenzee’ en ‘Progresso’, dat zijn de namen van de twee volledig ingericht en zelfvoorzienende werkboten van Duikbedrijf COW. “We hebben werkelijk alles aan boord wat er maar nodig kan zijn bij de meest voorkomende werkzaamheden. Zo zijn beide boten voorzien van een hijskraan. Bij één boot is het zelfs mogelijk er langere tijd op te verblijven als een werk wat verder ‘van huis’ is: een slaapvertrek, douche, toilet, keukentje: het zit er allemaal in.” Naast deze vloot heeft Duikbedrijf COW ook de beschikking over zes volledig ingerichte duikbussen, twee decompressie tanks, drie volledig ingerichte duikcontainers -die per aanhanger naar een werklocatie getransporteerd kunnen worden- en twee mobiele units. De ene is een volledig ingerichte duikunit, de ander speciaal voor thermisch lanswerk.

Eigen kade

Vanuit de nieuwe vestiging aan de Brielselaan in Rotterdam, kan Duikbedrijf COW vlot schakelen. “Met een eigen kade in de Maashaven, kunnen onze boten snel afmeren om binnen no-time ter plaatse te kunnen zijn.    

Een ander belangrijk voordeel is dat de vestiging ook volop ruimte biedt aan opslag van anoden.

De boot ‘Waddenzee’ bij de nieuwe vestiging aan de Brielselaan (Maashaven) te Rotterdam.

 

Bescherming tegen corrosie

“Wij zijn op verschillende locaties actief met het aanbrengen van anoden als kathodische bescherming”, zegt Bosman. “Veel staalconstructies die in (zout en brak) water staan, zoals damwanden, worden door anoden beschermd tegen corrosie. Het aanbrengen van deze ‘opoffering’-anoden vergt een hoogwaardig stukje vakmanschap.” Bosman legt uit dat allereerst de bevestigingsblokken van de anode op de constructie wordt gelast. Daarna wordt de anode geplaatst en afgemonteerd. Tot slot wordt er nog een doorverbindingslas gemaakt om te garanderen dat de anode zijn werk naar behoren kan doen. Duikbedrijf COW heeft de beschikking over alle soorten anoden en kan deze snel leveren. “We voeren deze werkzaamheden uit in de grote zeehavens met grote dieptes maar ook op de ondiepere binnenstedelijke kademuren.”

Lascertificering

Het onder water lassen of branden van stalen damwanden of constructies is een veel voorkomende discipline bij COW, maar is een zware taak voor het team die de duikwerkzaamheden uitvoert. “Het laswerk moet uiteraard van uitstekende kwaliteit zijn”, zegt Bosman. “Daarom werken wij uitsluitend met zeer ervaren gecertificeerde lassers. Niet alleen zijn onze vakmensen individueel gecertificeerd, maar wij zijn ook het eerste bedrijf in Nederland dat volgens de geldende norm van lasprocedures is gecertificeerd. En daar zijn we erg trots op!” Lasinstituut De Groot heeft -met accreditatie vanuit DNV-GL opgetreden als examinator en beoordelaar bij dit bedrijfscertificaat. Bovendien heeft Duikbedrijf COW ISO-certificeringen en een VCA** in petrochemie: de hoogste VCA die je als aannemer kunt behalen, wat getuigt van de nodige vakkundigheid. Daarmee is Duikbedrijf COW niet alleen één van de grootste spelers op het gebied van Civiele Onderwater Werken, maar een absolute betrouwbare partner met kennis van zaken. “We willen graag de beste zijn in wat we doen”, vult Bosman aan.

‘Waddenzee’ en ‘Progresso’ aan de eigen kade van Duikbedrijf COW in de Maashaven.

 

Droog laswerk in de Habitat

“Zo is ons ‘in den natte uitgevoerd laswerk’ van goede kwaliteit en vaak een uitstekende oplossing”, stelt Bosman. “Maar wanneer er echter nóg hogere eisen aan het laswerk worden gesteld, biedt de Habitat de mogelijkheid om deze te leveren.” De Habitat is een met lucht of gas gevulde afgesloten droge werkruimte onder verhoogde druk, die overeenkomt met de waterdruk en onder water geplaatst wordt. Het voordeel boven nat onderwaterlassen is dat de las geleidelijker kan afkoelen waarmee hetzelfde resultaat als boven water wordt bereikt. Ook kan de las direct visueel of met behulp van non-destructive testapparatuur gecontroleerd worden. “De resultaten kunnen desgewenst op foto of video worden vastgelegd. Ook sloopwerkzaamheden kunnen in een droge omgeving een keer zo snel worden uitgevoerd, wat kostenbesparend werkt.” Duikbedrijf COW beschikt over een 7 m3 en een 10 m3 Habitat.

Een blik in de toekomst

Bosman ziet de toekomst van zijn bedrijf rooskleurig tegemoet. “Wij, als duikbedrijf, hebben water nodig om te kunnen werken. Met de komst van deze tweede vestiging in Rotterdam zitten we wat dat betreft wel goed! Zeker met de lopende projecten in het hele gebied van de Tweede Maasvlakte tot en met Dordrecht en het binnenstedelijk havengebied van Rotterdam. Daarnaast zorgen wij altijd voor de juiste scholing van onze mensen en voor continue verbetering in kennis en expertise waar dat nodig is, zodat we prachtige projecten voor grote havenbedrijven, zoals voor Haven Bedrijf Rotterdam NV en Gemeente Rotterdam, kunnen aannemen. Zij eisen namelijk dat het duikbedrijf dat voor hen werkt, beschikt over de juiste en goedgekeurde lasprocedures en de lassers gecertificeerd zijn. Echt wel essentieel voor deze markt”, zegt hij.

Vooruitlopend op de maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd met betrekking tot de stikstof- en pfas problematiek en de bestekken die op de markt komen, is het van belang dat aannemers ook in die maatregelen mee kunnen. “Aangezien ons bedrijf onder andere werkzaamheden doet in de bouw, zoals ondergrondse parkeerkelders, sluiscomplexen en projecten afhankelijk van kabinetsmaatregelen in verband met het nieuwe milieubeleid, zien wij zeker waar de mogelijkheden liggen. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is daarbij van groot belang. Daarom hebben wij 124 zonnepanelen op het dak, rijden we deels elektrisch, is een nieuwe compacte kraan van Duikbedrijf C.O.W. uitgerust met een elektromotor waardoor hij volledig elektrisch kan draaien, het hele pand is voorzien van ledverlichting, diverse pompen en aandrijfmiddelen zijn omgeruild voor elektrische varianten en zijn onze schepen inmiddels voorzien van milieuvriendelijke motoren. Het materieel dat we aanschaffen spitsen we toe op tegenwoordige milieueisen.” Bosman besluit: “Als we ons werk net als altijd goed blijven doen, uitvoeren conform de eisen en wensen van onze werkgevers en ze daarbij ontzorgen van A tot Z, dan maken we graag die optiejaren in de lopende contracten waar.”

Met het aanbrengen van de 11.797e anode voor het Haven Bedrijf Rotterdam NV, heeft Duikbedrijf COW recentelijk een feestelijke dag gehad. De volgende deelopdracht ligt alweer klaar: 7200 anodes over diverse locaties, waaronder de Prins Johan Frisohaven en locaties op de Heijplaat. Mooie oude nostalgische locaties: want ook oud-Rotterdam wordt zeker niet vergeten!     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.