Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Specialist in sonisch boren ondersteunt bij zoektocht naar Griftparkbacterie
De bodem van het Utrechtse Griftpark is in het verleden vervuild door de Gemeentelijke Gasfabriek op deze locatie.

Specialist in sonisch boren ondersteunt bij zoektocht naar Griftparkbacterie

De bodem van het Utrechtse Griftpark is in het verleden vervuild door de Gemeentelijke Gas-fabriek op deze locatie. De verontreinigde bodem onder het park is in de jaren negentig succesvol geïsoleerd en er is een systeem opgezet om het grondwater in dit gebied gedurende een periode van honderd jaar te reinigen. Uit recente analyses blijkt dat een unieke bacteriegroep het reinigingsproces aanzienlijk versnelt. Reden om uitgebreid microbiologisch onderzoek te starten naar deze Griftparkbacterie, waarvoor een beroep werd gedaan op Sialtech – specialist in sonisch boren.

De inclinometers worden gebruikt voor het vaststellen van de zijwaartse beweging van de aarde of de vervorming van bestaande structuren.

De Gemeentelijke Gasfabriek is in de jaren zestig gesloopt. “Om het gebied tot park te kunnen transformeren, is de verontreinigde bodem tot een diepte van 50 meter ingepakt en is het gebied rondom het park gesaneerd”, weet Henk Nijmeijers, Managing Director bij Sialtech. “Vervolgens is er een systeem opgezet waarbij het verontreinigde grondwater omhoog wordt gepompt en wordt gezuiverd. Uit de ontwerpberekening uit de jaren negentig bleek dat de grondwatersanering minimaal honderd jaar zou duren. Nu blijkt dat na ruim twintig jaar het gewenste resultaat al is bereikt. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door de Griftparkbacterie.” 

Sialtech is in Zweden druk bezig met sonisch boren voor de installatie van inclinometers.

110 meter diepte

De bacteriegroep werd volgens Nijmeijers een aantal jaren geleden bij toeval ontdekt, omdat het grondwater vanzelf schoner werd. “Het was voor de gemeente Utrecht aanleiding om samen met de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research (WUR) en Deltares een wetenschappelijk onderzoek te starten. Het doel is om te onderzoeken op welke manier de omstandigheden voor de biologische afbraak verbeterd kunnen worden. Daarvoor hebben we in het voorjaar van 2021 zogenaamde multi-level samplers aangebracht in het gebied naast het park. Met behulp van de sonische boormethode wisten we de peilbuizen tot een diepte van 110 meter onder het maaiveld te plaatsen. Een primeur voor microbiologisch onderzoek, zeker op deze diepte. Op deze manier kan de kwaliteit van het hele diepe grondwater worden gecontroleerd, alsmede de kwaliteit, opbouw, samenstelling en eigenschappen van deze diepe bodemlaag. Daarnaast wordt onderzocht of de Griftparkbacterie in de diepe ondergrond zou kunnen leven. Het wetenschappelijk onderzoek duurt nog tot minimaal 1 januari 2023.”

Er wordt uitgebreid microbiologisch onderzoek gedaan naar de Griftparkbacterie.

Onafhankelijk

Europees boorbedrijf“Als Sialtech zijn we natuurlijk trots op het feit dat we een steentje kunnen bijdragen aan dit complexe en experimentele project”, benadrukt Nijmeijers. “Sinds 23 februari 2021 hebben we ook Geosonic France ingelijfd. We zullen functioneren als één onafhankelijk Europees boorbedrijf binnen de ABO Group waarbij we vrijwel alle voorkomende boorwerkzaamheden en boormethoden kunnen aanbieden. Met tien sonische boormachines hebben we een duidelijke specialisatie in sonisch boren. Daarbij voeren we werkzaamheden uit op verschillende locaties en voor verschillende onderzoeksdoelen van milieu en bouw tot exploratie, nucleair, geotechniek en archeologie. In binnen- en buitenland. Zo zijn we in Zweden druk bezig met sonisch boren voor de installatie van inclinometers. Deze meters worden gebruikt voor het vaststellen van de zijwaartse beweging van de aarde of de vervorming van bestaande structuren. Voor dit werk gebruiken we 6 inch casing en 4,75 inch core barrel tot een diepte van circa 50 meter in een geologie bestaande uit afwisselend zand, rotsblokken en vaste rots.”   

Met behulp van de sonische boormethode wist Sialtech peilbuizen tot een diepte van 110 meter onder het maaiveld te plaatsen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.