Platform over civiele techniek & infrastructuur
Specialist in opleggingen investeert in kwaliteit
Daar waar de RTD1012 of de RIB0084 van toepassing is, moeten de geleverde opleggingen getest worden op compressie en afschuiving.

Specialist in opleggingen investeert in kwaliteit

Konstrukom levert een breed assortiment aan opleggingen, van ongewapend tot de meest ‘luxe’ bolsegmentopleggingen en heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in testcapaciteit. Dat maakt dat de specialist ook kan aantonen dat de opleggingen voldoen aan de gestelde eisen, zoals de EN1337, RTD1012 (Rijkswaterstaat) en de RIB0084 (ProRail).

“We zijn in 2009 opgericht en leveren een breed assortiment aan staalgewapende elastomeer opleggingen en mechanische opleggingen”, zegt Jan Schoonbeek van Konstrukom. “De producten worden op maat gemaakt in Spanje bij één van de meest toonaangevende producenten op het gebied van rubberproducten. Onze leverancier heeft bijna vijftig jaar ervaring op het gebied van ontwerp en productie van opleggingen, trillingsdempers en fenders voor zowel de civiele techniek als de utiliteitsbouw, industrie en de offshore. De producten voldoen aan de laatste Europese normen. De laatste jaren hebben we ons assortiment verder uitgebreid met technische kunststoffen voor bijvoorbeeld koudebrugonderbreking van staalconstructies, maar ook kunststofdelen ten behoeve van sluizen.”

De laatste jaren heeft Konstrukom het assortiment verder uitgebreid met technische kunststoffen voor bijvoorbeeld koudebrugonderbreking van staalconstructies, maar ook kunststofdelen ten behoeve van sluizen.

Testen, testen, testen…

Konstrukom gaat nog een stapje verder als het gaat om kwaliteit en betrouwbaarheid. “Vier jaar geleden is Rijkswaterstaat op project IXAS begonnen met het nog strenger handhaven van de RTD1012”, weet Schoonbeek. “Wij hebben daar alle opleggingen geleverd en vol ingezet op de kwaliteit en het testen van de opleggingen. Daarin is flink geïnvesteerd, zodat we nog beter kunnen aantonen dat onze producten voldoen aan de eisen. De RTD1012 is net als de RDB0084 een aanvulling op de Europese norm voor bijvoorbeeld elastomeeropleggingen, de EN1337-3, maar gaat nog een stapje verder. Daar waar de RTD1012 of de RIB0084 van toepassing is, moeten de geleverde opleggingen getest worden op compressie en afschuiving. Aanvullend verzorgen we ook nog bijvoorbeeld ozontesten. Die inspanningen zijn niet voor niets geweest. Het heeft geresulteerd in het verkrijgen van vele kleine en grote opdrachten, zoals de brug over het Drongelens kanaal in Waalwijk, de Noorderbrug in Maastricht, SAA en IXAS in Amsterdam maar ook voor het Havenbedrijf Rotterdam die nóg hogere eisen stelt. Zo zijn we nauw betrokken bij het Theemswegtracé en de Container Exchange Route. Ook hebben we recent de opleggingen geleverd voor de nieuwe brug over de haven in het Limburgse Wanssum met de langste prefab voorgespannen liggers ter wereld (69 meter).”

Havenbedrijf Rotterdam stelt nóg hogere eisen aan de opleggingen.

Kwaliteitsbewaking

Op basis van de vraagstelling wordt door Konstrukom of een ingenieursbureau het ontwerp en de tekeningen van de opleggingen gemaakt. “Wij kijken altijd mee met de engineering”, zegt Schoonbeek. “Vervolgens worden de producten op maat in Spanje geproduceerd. Hier vinden ook de uitgebreide testonderzoeken plaats. Eenmaal in Nederland verrichten wij nog een eindcontrole op onder meer eventuele transportschades, afmetingen en laagdikte van de omhulling van de oplegging. We onderhouden overigens een zeer hechte band met de fabriek en zijn ook betrokken bij productoptimalisaties. Als lid van het Platform Voegovergangen en Opleggingen participeren we in samenwerking met KIWA in het onderzoek naar ‘wandelende opleggingen’. Het is een probleem dat we graag uit de wereld willen helpen. Dat vraagt om samenwerking, ook met de aannemer die de opleggingen op vakkundige wijze installeert. Het onderzoek is nog in volle gang. Samen streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit, zowel producttechnisch
als uitvoeringstechnisch.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.