Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Specialist in baanbrekende onderwateroplossingen
C-Ventus is een gekende naam en een toegewijde dienstverlener met specialistische kennis op het gebied van offshore windparken.

Specialist in baanbrekende onderwateroplossingen

Van het verwijderen van scheepswrakken, de ontmanteling van onderzeese infrastructuren, assistentie bij de installatie van offshore windparken en relevante reparaties en onderhoudwerken van deze offshore structuren tot het realiseren van onderwaterbouwconstructies. Een gesprek met Didier De Graaff, Managing Director van DISA International, over de vier divisies en de specialistische ontwikkelde technieken en systemen.

Jaarlijks realiseert DISA International tussen de 90.000 m3 en 120.000 m3 onderwaterbetonvloeren in Nederland, België en Duitsland.

DISA International heeft zijn roots in het verwijderen van scheepswrakken. “Door de jaren heen hebben we ons gevestigd als een sterke en algemeen erkende aannemer voor innovatieve, veilige, tijdbesparende verwijderingsoplossingen met de minste impact op het milieu”, begint De Graaff. “Met een indrukwekkend trackrecord en jarenlange ervaring in de complexe zee- en onderzeese omgeving, kan ons professionele team de projecten beheersen en het hele proces beheren. We leveren volgens de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen. Zo hebben we geassisteerd bij de bergingsoperatie van het passagiersschip Costa Concordia, tot op heden de grootste bergingsoperatie in zijn soort in de maritieme geschiedenis.”

Natte onderaannemer

Het verwijderen van scheepswrakken is een complexe operatie en vraagt om creatieve en innoverende oplossingen, weet De Graaff. “Ieder project is immers uniek en dat geldt ook voor de onderzeese omstandigheden. De ‘in house’ kennis die we hebben opgebouwd in de boeiende onderwaterwereld en de unieke oplossingen die daarvoor worden bedacht, bleek ook heel erg toepasbaar in de civiele onderwaterbouw. Reden om in 2005 de divisie Civiele Bouw op te richten. Deze afdeling is gespecialiseerd in onderwaterdiensten voor de aanleg, reparatie en onderhoud van een grote diversiteit aan infrastructurele projecten. In de loop der jaren hebben we een reputatie opgebouwd als toonaangevende onderwateraannemer onder internationale civieltechnische, bouw- en aannemingsbedrijven. We zijn als ‘natte onderaannemer’ betrokken bij grote infrastructurele werkzaamheden, zoals de Blankenburgverbinding en de Zeesluis in IJmuiden. Jaarlijks realiseren we tussen de 90.000 m3 en 120.000 m3 onderwaterbetonvloeren in Nederland, België en Duitsland.”

Behalve het ontwikkelen van nieuwe technieken, zijn we bij DISA in staat om beproefde concepten, technieken en gespecialiseerd personeel van de ene divisie over te brengen om verschillende operationele uitdagingen in een andere op te lossen.

Uitdagende omgevingen

“Onze gevestigde civiele bouwteams hebben innovatieve tools en methodologieën ontwikkeld om de obstakels van het werken onder water in een zeer uitdagende omgeving te overwinnen”, vervolgt De Graaff. Hij noemt enkele voorbeeldprojecten. “Zo hebben we voor de parkeerkelder onder de tuinen van Paleis Het Loo onderwater de nodige werkzaamheden verricht en de vloer gestort. Ook hebben we onze bijdrage geleverd aan de S-Bahn-verbindingstunnel in Berlijn. De tunnel is volledig onderwater gebouwd. Het werk omvatte het gespecialiseerde duikwerk, inclusief het graafwerk door een ROV-onderwaterrobot op rupsbanden, het verwijderen van platen van gewapend beton, het baggeren van de bodem, het reinigen van zijwanden, en nauwkeurige paalinspecties en metingen tot uiteindelijk het storten van de betonvloer, wat een zeer unieke uitdaging op zichzelf was. Daarnaast is onze Civiele Bouw-divisie nauw betrokken bij de Zeesluis in IJmuiden. We assisteren bij alle onderzeese operaties, inclusief het zinken van twee caissons om de twee sluisdeuren te installeren, constructielassen, baggerwerkzaamheden, onderwaterbeton storten, constructie en installatie van grote onderwaterconstructies en hijswerkzaamheden, en dit allemaal onder water.”

DISA International is als ‘natte onderaannemer’ betrokken bij grote infrastructurele werkzaamheden.

Offshore windparken

Sinds 2008 levert DISA International ook een wezenlijke bijdrage aan de installatie, reparatie en onderhoud (O&M) als de ontmanteling van offshore windparken. “We merkten al snel dat deze markt afwijkt van onze traditionele divisies binnen DISA International”, zegt De Graaff. “Dat is ook de reden dat we hiervoor een aparte offshore tak hebben opgerichtgenaamd C-Ventus Offshore Windfarm Services (C-Ventus). C-Ventus is intussen een gekende naam en een toegewijde dienstverlener met specialistische kennis op het gebied van offshore windparken. State-of-the-art apparatuur en zeer bekwaam personeel hebben ons in staat gesteld om te helpen bij de veilige en tijdige afronding van de werkzaamheden voor enkele van ’s werelds toonaangevende energieleveranciers. Zo werd C-Ventus gecontracteerd om te assisteren bij de realisatie van het Borkum Offshore windpark, bestaande uit veertig windmolens op 45 kilometer voor de kust van het Duitse eiland Borkum. C-Ventus is 365 dagen per jaar bezig met objecten op zee.”

DISA International beschikt over 25 duiksystemen, ROV-onderwaterrobots en een heel arsenaal aan speciale technieken en tools.

Revolutionaire technieken

 “We bieden ook een volledig assortiment aan onderzeese diensten en ondersteuning van offshore olie- en gasbedrijven en grote installatiebedrijven over de hele wereld. We worden voornamelijk ingeschakeld voor speciale projecten”, vertelt De Graaff. “Of het nu gaat om de installatie van éénpuntsboeien, inspectie van pijpleidingen of de ontmanteling van onderzeese infrastructuren, we weten altijd de juiste projectoplossing te bedenken. Dat geldt eigenlijk voor al onze divisies. Indien nodig, ontwikkelen we nieuwe concepten en technieken om betere oplossingen te vinden voor het labyrint dat de onderwaterwereld is. Zo beschikken we over 25 duiksystemen, ROV-onderwaterrobots en een heel arsenaal aan speciale technieken en tools. Denk aan een gespecialiseerd op afstand bediende onderwaterboorapparaat, die we samen met onze partner VL Specials -onderdeel van Van Leeuwen Sleufloze Technieken (VLST)- ontwikkeld hebben. Of onze Deep Sea Oil Recovery-eenheid voor het voor het terugwinnen van koolwaterstof en andere gevaarlijke vloeistoffen in onderzeese constructies op diepte. Daarnaast hebben we samen met VLST, in de joint-venture VLCV BV een revolutionaire techniek toegepast om kabels sleufloos in de grond aan te brengen. Een techniek die bekroond is met de NSTT No-Dig Award.”

Behalve het ontwikkelen van nieuwe technieken, zijn we bij DISA in staat om beproefde concepten, technieken en gespecialiseerd personeel van de ene divisie over te brengen om verschillende operationele uitdagingen in een andere op te lossen. Deze efficiënte, economische en duurzame benadering van onderwaterprojecten is wat ons onderscheidt en ons concurrentievoordeel geeft,” besluit De Graaff.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.