Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
“Specialisaties en emissievrije innovaties in de beton- en waterbouw? Wij gaan ervoor!”
Tensa in actie in de Botlek.

“Specialisaties en emissievrije innovaties in de beton- en waterbouw? Wij gaan ervoor!”

De Vries Werkendam BV is al sinds de jaren 60 een specialist binnen alle disciplines van de beton- en waterbouw. Zo realiseren ze projecten voor nieuwbouw, onderhoud, renovatie en restauratie van alle voorkomende waterbouwkundige en civieltechnische constructies en objecten. We gaan in gesprek met Dammes Oldenburg (directeur van de Vries Werkendam) en Hendrik van de Woestijne (bedrijfsleider van zusteronderneming De Vries Titan) over hun specialisaties en de laatste innovaties.

Drie ondernemingen

De drie ondernemingen bestaan naast waterbouwer De Vries Werkendam ook uit de specialisten De Vries Titan en De Vries VSP, ook wel Tensa. “Hiermee steken we sterk in op onze verschillende specialisaties”, legt van de Woestijne uit. “De werkmaatschappijen hebben een sterke synergie met elkaar. Zo werken we zelfstandig, maar ook in samenwerking met elkaar. We kunnen bijvoorbeeld personeel en materieel uitwisselen. Op deze manier bieden we continuïteit voor onze klanten en vangen we de leegloop op projecten op door elkaar te helpen.”

De Vries Titan werkzaam op het project Spoorzone Groningen.

De Vries Titan is specialist op het gebied van funderings- en verankeringstechnieken. “We worden altijd vanaf het begin van een project betrokken om de funderingen te plaatsen. Hierbij kan men denken aan verankeringen, ankerpalen en legankers. We werken mee aan verschillende grote projecten in Nederland, België en Duitsland. Denk hierbij aan grote infraprojecten zoals de Afsluitdijk of de Blankenburgverbinding. We brengen de ankers aan en als ze op sterkte zijn, komen we ze ook meteen testen en afspannen. Want je wilt natuurlijk dat het anker goed vastzit in de grond en op de juiste spanning staat, zodat de constructie goed vastzit”, aldus van de Woestijne. 

Ook met de zusteronderneming Tensa timmert De Vries Werkendam flink aan de weg. “Tensa focust zich op het voorspannen van betondekken. Het bedrijf levert verankerings- en voorspansystemen, monteert het complete systeem en spant na de betonstort het dek af. Door het voorspannen van zo’n betondek, kan deze lichter worden uitgevoerd. Daardoor wordt flink op materiaal bespaard, hetgeen de duurzaamheid ten goede komt.”

Tensa en De Vries Titan werken vaak samen. Voor het spannen en testen van ankers en het voorspannen van betondekken gebruiken de bedrijven namelijk dezelfde soort technieken. “In deze samenwerking zien we echt toekomst.”

Werkschip De Ruigt.

Werkschip de Ruigt

“Onze overheid stimuleert maximaal de transitie naar elektrisch aangedreven materieel. Hoewel dit een meerjarenprogramma betreft, worden er vandaag al volop EMVI-projecten uitgegeven waarin de hoogste EMVI-score behaald kan worden met een emissieloze realisatie van projecten. Dus willen we als bedrijven mee blijven doen, dan moeten we investeren in nieuw emissieloos materieel. We zijn druk bezig met de bouw van een volledig emissievrij werkschip De Ruigt. Het schip van 50 bij 9,5 meter is nu in de afbouwfase en is in december 2022 klaar om aan de slag te gaan. De voortstuwing van het schip geschiedt elektrisch. Zowel de hoofdschroef (500 kW) als de boegschroef (150 kW) worden elektrisch aangedreven. Ook de lieren van de spudpalen, dekwas, spuitpomp (33 kW) en het gehele boordnet (inclusief volledig elektrisch lassen etc.) worden elektrisch aangedreven. Het schip krijgt een accupakket van waaruit alle stroomverbruikers worden gevoed. De benodigde stroom wordt geleverd door twee Volvo hybride waterstofgeneratoren met een capaciteit van 351 kVa per stuk. In de loop van 2023 zal worden overgestapt naar waterstof als brandstof. Hiermee wordt ons nieuwe vlaggenschip een 100% emissieloos schip. Hiermee krijgen we een multifunctioneel schip zonder uitstoot. En dat is fijn: want één van onze specialisaties is binnenstedelijke reconstructies. Dan is het een groot voordeel dat we emissievrij en elektrisch te werk kunnen gaan, voor inwoners, onze klanten én ons klimaat! In de nabije toekomst gaan we onze overige heischepen hermotoriseren met motoren die voldoen aan de hoogste emissienormen en maximaal investeren in een duurzame toekomst voor de De Vries Groep.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.