Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Sonisch geboorde ankers van H5S dragen bij aan veilige dijken in Nederland
Al vanaf de oprichting in 2015 is High Five Solutions actief met het sonisch aanbrengen van grondverankeringen op dijkversterkingsprojecten in Nederland.

Sonisch geboorde ankers van H5S dragen bij aan veilige dijken in Nederland

Al vanaf de oprichting in 2015 is High Five Solutions actief met het sonisch aanbrengen van grondverankeringen op dijkversterkingsprojecten in Nederland. Met acht jaar ervaring en het doorontwikkelen van de techniek zijn sonisch geboorde grondankers inmiddels een volwassen product op de Nederlandse funderingsmarkt. Ook bij bouwcombinatie Mekante Diek is de techniek met de bijbehorende voordelen niet onopgemerkt gebleven. Het vormt dan ook de basis voor een samenwerking tussen H5S en Mekante Diek op de dijkversterking Tiel-Waardenburg.

Als partner voor de verankering draagt H5S op verschillende vlakken bij aan het veilig, kwalitatief en daardoor succesvol uitvoeren van dijkversterking Tiel-Waardenburg. Sinds 2021 is H5S aangehaakt in de voorbereiding van het project door kennis te delen en input te leveren gedurende het DO-ontwerp en het toetsen van de maakbaarheid van dit ontwerp. “Na het afronden van deze fase is gestart met het uitwerken van het uitvoeringsontwerp en de verdere werkvoorbereiding”, zegt Timo Gijbels van H5S. “Dit gebeurt allemaal in de keet van Mekante Diek en Waterschap Rivierenland in Varik waar een positieve sfeer en goed samenwerken hoog in het vaandel staat.”

Op dit project is gekozen om zelfborende groutinjectieankers toe te passen.

Zelfborende groutinjectieankers

Op dit project is gekozen om zelfborende groutinjectieankers toe te passen. “In totaal moeten circa 2.500 ankers worden aangebracht om de damwanden die in de dijk worden geplaatst te stabiliseren”, legt Timo uit. “Rekening houdend met 100 jaar levensduur en alle veiligheidseisen betreffen het ankerstangen in het zwaardere segment. Met behulp van de sonische techniek is het geen probleem om deze ankers in harde bodemlagen aan te brengen. Daarnaast blijven omgevingsinvloeden zoals trillingen en zettingen dankzij de grondverdringende techniek tot een minimum beperkt. Een ander voordeel heeft betrekking op het milieu. Dankzij de sonische techniek kunnen ankers met minder energie en minder cementverbruik worden toegepast. Hierdoor kunnen we zuinig omgaan met grondstoffen en beperken we emissies die vrijkomen bij het uitvoeren van dit soort werkzaamheden.”

Dankzij de sonische techniek kunnen ankers met minder energie en minder cementverbruik worden toegepast.

Zuinig met grondstoffen

Het equipment dat op dit project door H5S wordt ingezet is voorzien van Tier 4 final-motoren. Daarnaast hebben alle machinisten de cursus ‘het nieuwe draaien’ gevolgd om het bewustzijn op het gebied van zuinig omgaan met grondstoffen verder te vergroten. 

De ankers op dit project worden zowel vanaf de voorzijde van de damwand als ook ‘over de kop’ aangebracht.

Over de kop

De ankers op dit project worden zowel vanaf de voorzijde van de damwand als ook ‘over de kop’ aangebracht. “Bij dat laatste boort de machine als het ware onder zichzelf door. Een voordeel van onze HFS-sonic drill rig machines is dat deze voor beide bovengenoemde methodes kunnen worden ingezet. De aanvoer van verschillende machines is daardoor niet nodig en dat vermindert het aantal transportbewegingen”, zegt Timo. “Een bijkomend voordeel is dat onze grote boormachines zijn voorzien van een modulaire boormakelaar. Wanneer een damwand kort op een boom of een huis moet worden aangebracht, kan met een kortere makelaar alsnog langs het object worden gewerkt. Daar waar voldoende ruimte aanwezig is, passen we de lange makelaar toe met daarin 6 meter lange ankerstangen. Hierdoor besparen we koppelbussen (materiaal) en zijn we in staat om sneller te werken.”

Door H5S als partner te betrekken kan Mekante Diek rekenen op het enthousiasme, de inzet en oplossingsgerichtheid die onze medewerkers zo kenmerkt, zegt Timo en besluit: “Daarbij zetten alle betrokken partijen op dit project de veiligheid en gezondheid van alle medewerkers en omwonenden op één. Een project om trots op te zijn!” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.