Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Sonderen op land én op water

Van der Straaten is al meer dan een eeuw actief op de grens van land en water.

DSC_1286-bewerkt-2

Tekst | Roel van Gils Beeld | Van der Straaten Geotechniek

21 oktober 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Van der Straaten is al meer dan een eeuw actief op de grens van land en water. Innovatie zit in het DNA van het bedrijf. Recent is een nieuw platform voor sonderingen vanaf het water aan de vloot toegevoegd, de VDS Mono Pile CPT, die ook geschikt is voor nauwkeurige metingen op getijdewater. En eind september wordt een nieuwe, volautomatische sondeertruck in gebruik genomen die geleverd wordt door A.P. van den Berg.

Van der Straaten Geotechniek is voortgekomen uit de aannemingsmaatschappij om opdrachtgevers een compleet pakket te kunnen aanbieden. “Werkzaamheden beginnen immers vaak met het nemen van bodemonderzoeken”, erkent Lars Kloet van Van der Straaten Geotechniek. “In de loop der jaren zijn we uitgegroeid tot een zelfstandige tak binnen de groep. We verrichten sonderingen voor derden, waarbij we toegevoegde waarde halen uit de kennis en het materieel uit de aannemingsmaatschappij. Daar ligt direct ook onze kracht. We zijn vooral goed in het praktisch benaderen van opdrachten.”

Nieuwe sondeertruck

Innovatie zit in het DNA. “We investeren zoveel mogelijk in de nieuwste technieken”, vervolgt Kloet. “Zo zijn we in ‘blijde verwachting’ van onze nieuwe sondeertruck die enerzijds de taken van de sondeermeester behoorlijk verlicht en anderzijds ook veel efficiënter ingezet kan worden. We beschikken nu al over de meest Arbovriendelijke apparatuur om sonderingen te verrichten met draadloze sensoren en automatische vergrendeling van de stangen. Dat neemt niet weg dat het uitvoeren van een sondering nog altijd een relatief fysieke belasting betekent voor de sondeermeester. Op een gemiddelde dag gaat er voor een kleine 4 ton aan stangen door zijn handen. Bij de nieuwe sondeertruck verloopt het sondeerproces volledig geautomatiseerd, de sondeermeester wordt eerder een operator. Dat vermindert de fysieke belasting en verhoogt de snelheid. Een win-win situatie.”

VDS Mono Pile CPT Platform

Een andere ontwikkeling richt zich op het uitvoeren van sonderingen op waterbodems. “We zijn vrijwel dagelijks op het water te vinden”, zegt Kloet. “Het VDS Mono Pile CPT Platform is een eigen ontwikkeling en een oplossing om veel nauwkeuriger metingen te verrichten op getijdewater dat voortdurend in beweging is. Met standaard sondeerapparatuur op schepen leidt dat tot grote afwijkingen in met name diepteregistratie. Een hefeiland vormt een goed, maar veel ingewikkelder alternatief. Met onze VDS Mono Pile CPT bieden we het beste van twee werelden. Het platform wordt gemonteerd op een werkschip, uitgerust met spudpalen.”

Van der Straaten Geotechniek is dus zeer goed uitgerust om sonderingen op land en op het water te verrichten. “Voor de sonderingen vanaf het water beschikken we over eigen schepen en pontons. Desgewenst monteren we het Mono Pile CPT Platform op werkschepen van onze opdrachtgevers.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%