The Royal Eijkelkamp Group
01:44
16-05-2018

Sonderen én bemonsteren in één boorgat

Maar liefst 150 bewegingen per seconde met een uitslag van maximaal 1 centimeter én 9.000 toeren per minuut. Dat is de sonische beweging die de innovatieve boorapparatuur van Sonic Sampdrill maakt. Grond, beton, vuilnisbelten, staal, oude funderingen of rotsen: geen materiaal is veilig voor de sonische boorkracht. 

“Waar conventioneel boren met regelmaat afwijkt van de oorspronkelijke route, bijvoorbeeld als men een steen tegenkomt op de weg naar beneden, blijft sonisch boren exáct op de vooraf bepaalde plaats. Door de 150 Hz boort sonic niet alleen drie tot vier keer sneller, maar is het eindresultaat ook nog vele malen nauwkeuriger omdat er geen afwijking ontstaat in het boorgat,” vertelt Huug Eijkelkamp, mede-eigenaar en directeur van Eijkelkamp SonicSampdrill. The Royal Eijkelkamp Group, een familiebedrijf dat al meer dan honderd jaar bestaat, is wereldwijd actief als innovatieve bedenker én producent van oplossingen voor bodem en water. SonicSampDrill is één van de vier business units naast Soil and Water, de Academy en de Foundation. Het is een bijna romantisch verhaal van een kleine smederij die uitgroeide tot een stevig, internationaal opererende organisatie die zich richt op het ontwikkelen, produceren en leveren van (sonderings)apparatuur voor bodem- en wateronderzoek. 

The Royal Eijkelkamp Group
De Drill’n CPT verandert iedere (sonische) boormachine in een sondeermachine.

Het beste uit twee werelden in één product
“Sinds dit jaar bieden we Drill’n CPT aan: een tool waarmee elke (sonische ) boormachine vanaf 3,5 ton omgebouwd kan worden tot een volledige 20 ton drukkend sonderingsapparaat. Lichtere rigs worden aan de grond verankerd door middel van een grondanker om 20 ton te kunnen drukken. Groot voordeel voor onze klanten is dat er veel minder logistieke bewegingen en daarmee dus direct lagere kosten zijn. Je kunt nu met één en hetzelfde apparaat immers een boring uitvoeren en direct bemonsteren als er zich obstakels aandienen. En dat betekent concreet meer slagkracht en een interessante ROI,” aldus Eijkelkamp. Dit wordt bevestigd door het Zwitserse bedrijf Fretus dat als toonaangevende speler in onderzoeksboringen gebruikt maakt van de Drill’n CPT. “We wisten dat deze nieuwe oplossing in ontwikkeling was en vinden het een échte innovatie in de markt van sonderingstechnieken,” aldus Johan de Ruiter, mede-eigenaar en CEO van het bedrijf. “Met deze tool kunnen we onze eigen CPT-unit samenstellen zónder dat we daar andere partijen of nieuwe dure boorapparatuur voor nodig hebben. We kunnen nu direct een cone penetration test uitvoeren en vervolgens verder gaan in één en hetzelfde boorgat. En dat is voor ons hét grote voordeel van het product. We hebben net onze training, die werd gegeven door The Royal Eijkelkamp Group, afgerond en zijn gestart met onze eigen testen. Het systeem werkt niet alleen snel maar is ook erg gebruiksvriendelijk.”

The Royal Eijkelkamp Group
De Drill’n CPT verandert iedere (sonische) boormachine in een sondeermachine.

Dé vakbeurs voor sonderingsland
“Van 17 tot 21 juni van dit jaar presenteren we al onze cpt sondeertools op de CPT 2018 in Delft, dé beurs voor iedereen die actief is in de wereld van sondering. Uiteraard tonen we, naast een mini-CPT-rups die tot 10 ton kan drukken ook de Drill’n CPT in combinatie met een sonic boormachine die goed is voor zo’n 30 ton drukkracht,” aldus Eijkelkamp.

Tekst | Susan Moonen   Beeld | The Royal Eijkelkamp Group  

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Kandt bvESEP Milieutechniek B.V.