Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Softwarestandaardisatie is de sleutel tot verduurzaming
VSE Industrial Automation heeft onlangs de besturingssoftware van de gemalen van hoogheemraadschap van Rijnland gestandaardiseerd, waaronder van dit Boezemgemaal in Gouda.

Softwarestandaardisatie is de sleutel tot verduurzaming

Softwarestandaardisatie leidt tot tijds- en kostenbesparingen, inzicht en onderhoudsgemak. Met bijna 50 jaar ervaring in het automatiseren en optimaliseren van industriële en infrastructurele processen wordt besturings- en aandrijvingsexpert VSE Industrial Automation uit Schoonhoven steeds vaker door klanten gevraagd hun software te standaardiseren. Zo heeft VSE onlangs de besturingssoftware van de gemalen van hoogheemraadschap van Rijnland gestandaardiseerd.
Resultaat: de beheerlast is afgenomen en de pompen draaien aanzienlijk efficiënter. 

Grote infrakunstwerken, zoals sluizen, bruggen en keringen, kunnen door de vele bestaande systemen, componenten, mechaniek en verschillende belangen complex en uitgebreid zijn. 

“Als expert in Automatisering & Motion Control weten wij als geen ander waar de knelpunten zitten, maar ook waar nog ongebruikte kansen zijn”, zegt Radboud van Dusseldorp, Commercial Technical Manager bij VSE. “We zijn daarom vanaf de start tot en met de oplevering betrokken en denken proactief mee. Zo kunnen we de meest complete en projectspecifieke oplossing bieden. Of het nu gaat om industriële automatiseringen, slimme energieconcepten of intelligente transportsystemen, we zijn een vertrouwde partner voor de gehele infrasector.”

Met vier grote boezemgemalen en zo’n 400 kleine gemalen regelt Rijnland het waterpeil in het werkgebied.

Energieneutraal in 2050

Duurzaamheid, circulariteit en innovatie zijn voor het hoogheemraadschap van Rijnland belangrijke speerpunten. Als oudste waterschap van Nederland werkt Rijnland dagelijks aan schoon water en droge voeten voor de circa 1,3 miljoen bewoners van het gebied tussen grofweg Velsen en Gouda. Door klimaatverandering zullen extreme weerssituaties (droogte, wateroverlast) toenemen en er ligt bovendien een flinke uitdaging op energiegebied: in 2050 wil Rijnland energieneutraal zijn. Met vier grote boezemgemalen en zo’n 400 kleine gemalen regelt Rijnland het waterpeil in het werkgebied. De boezemgemalen draaiden in het verleden op stoom, later op diesel en inmiddels elektrisch. “Als we een fikse regenbui zien aankomen, kunnen we het waterpeil verlagen”, vertelt Daan Karman, specialist procesautomatisering. “We streven ernaar onze pompen zo duurzaam mogelijk te laten draaien. Het standaardiseren van de besturingssoftware van de gemalen levert hier een belangrijke bijdrage aan.”

Vakkundig en betrouwbaar

De afgelopen jaren heeft Rijnland een aantal kleinere waterschappen overgenomen, die elk hun eigen software hadden. “Dat geeft een enorme beheerlast”, zegt Karman. “Bovendien gaan er collega’s met pensioen waardoor de kennis van oude systemen verdwijnt. Eens in de zoveel tijd moeten we onze software vernieuwen en we hebben ervoor gekozen om onze software ook slimmer en efficiënter te maken. Vooruitlopend hierop hebben we een jaar geleden onze hardware (PLC’s) aanbesteed. We hebben nieuwe Phoenix PLC’s aangeschaft, waardoor ook de cybersecurity en daarmee de bedrijfscontinuïteit goed geborgd blijft.” Het Hoogheemraadschap zocht vervolgens een partner om op korte termijn te helpen met het standaardiseren van de besturingssoftware. Karman: “Tijdens de eerste gesprekken in oktober 2021 merkten we snel dat VSE een betrouwbare en kundige partij is. Het was duidelijk dat ze dit eerder hadden gedaan en ze waren direct beschikbaar. Ze vroegen goed door en dachten mee over wat wij wilden. Er kwamen veel details bij kijken waarvan wij niet wisten dat we ze tegen zouden komen.”

Bewezen trackrecord

VSE kon snel engineeringscapaciteit vrijmaken. “Na de eerste gesprekken in oktober 2021 konden we al in december 2021 beginnen met schrijven van de software”, zegt Van Dusseldorp. “Het hoogheemraadschap heeft als beheerorganisatie een eigen softwareafdeling die goed wist welke standaard softwareblokken nodig waren, maar weinig ervaring had met het ontwikkelen van software van het begin af aan.” VSE kon hier prima bij helpen.” Wij hebben al voor tal van klanten in verschillende sectoren nieuwe software geschreven en gestandaardiseerd. VSE heeft als eerste de besturing en aandrijvingen in combinatie met de universele brugbesturing (3B) toegepast op de Wantijbrug, de complete aandrijving en besturing voor de Papendrechtsebrug over de Beneden Merwede vernieuwd en de Ramspolbrug 10 jaar geleden al energieneutraal gemaakt. Daarnaast ondersteunen we veel machinebouwers bij het standaardiseren van de software en het elektrificeren van het bouwmaterieel.” VSE heeft dan ook een bewezen trackrecord in het automatiseren van zware bouwmachines, zoals grondverzetmachines, elektrische stationaire betonmixers en mobiele hybride aggregaten van 250 kwh.

Digital Twin live van een project voor het Waterbouwkundig Laboratorium van het departement Mobiliteit en Openbare Werken België.

Digital Twin

Voor het hoogheemraadschap van Rijnland hebben de software engineers van VSE alle benodigde softwareblokken ontwikkeld. De meeste standaardblokken waren al in maart 2022 klaar. Vervolgens zijn de softwareblokken geïntegreerd en getest op hun functionaliteit. Bijvoorbeeld: werkt een pompblok samen met een frequentieregelaar-blok, wat weer een motorblok kan aansturen? Alles is eerst virtueel getest, in een Digital Twin. Aansluitend is er getest op een testgemaal. De standaardisatie van de besturingssoftware voor de gemalen maakt het softwarelandschap binnen het hoogheemraadschap van Rijnland overzichtelijker en beter beheersbaar. Het hoogheemraadschap maakt tegelijkertijd een efficiëntieslag, doordat de pompen optimaler kunnen draaien. Het is de bedoeling dat de software wordt uitgerold over alle gemalen: eerst de circa 400 kleinere gemalen en op termijn ook de vier grote boezemgemalen. 

Softwarestandaardisatie is absoluut de sleutel tot verduurzaming, resumeert Van Dusseldorp. “Digitaliseren en slim automatiseren betekent dat je kunt optimaliseren in plaats van enkel een besturingssysteem in- en uitschakelen. Standaardsoftware is daarnaast eenvoudiger te servicen en bovendien kun je een nieuwe softwarefunctionaliteit met één druk op de knop in alle besturingen of machines inschieten. Er liggen dus nog ontzettend veel kansen voor machinebouwers, eindgebruikers en beheerorganisaties in het standaardiseren van software.”     

VSE Industrial Automation & 3B-Bruggen-bouwblok

Het bouwblok 3B-Bruggen (3BB) ontwikkelt door Siemens bestuurt alle dynamische functies in een brug en gebruik ervan zorgt voor voorspelbaar onderhoud, grotere betrouwbaarheid, minder storingen en de mogelijkheid om operators flexibeler in te zetten. VSE Industrial Automation heeft als gecertificeerd Motion Control Expert van Siemens tot nu toe als enige de besturing en aandrijvingen in combinatie met de universele brugbesturing (3B) toegepast. Op de Wantijbrug is deze uitvoerig getest in theorie en de praktijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.