Platform over civiele techniek & infrastructuur
Snel en gemakkelijk digitaal inmeten, iedereen kan het
Digitaal inmeten wordt gemakkelijk onderdeel van het werkproces.

Snel en gemakkelijk digitaal inmeten, iedereen kan het

Waartoe een jeugdige ondernemingsgeest en voldoende verstand van de materie kunnen leiden, wordt bewezen aan Marathon 3j in Hilversum sinds 2017. In dát jaar bundelden Tommy van der Heijden en Raoul van Ginkel hun krachten en lanceerden zij marXact. Een dynamisch bedrijf dat het tot op de centimeter nauwkeurig digitaal inmeten met GNSS gemakkelijk én betaalbaar maakt voor elke grondwerker die een smartphone kan bedienen. De frisse wind die hun inmiddels 25 specialisten tellende team sindsdien op het gebied van digitaal inmeten laat waaien, kent met een aantal (door)ontwikkelingen een veelbelovend vervolg. 

marXact maakt digitaal inmeten via Global Navigation Satellite Systems (GPS/GNSS) mogelijk voor iedereen die in de openbare ruimte iets moet meten. Binnen onder meer de GWW-sector, bij kabel- en leidingbedrijven, hoveniers en in de bouw & infra. “Met onze innovatieve, gebruiksvriendelijke en gunstig geprijsde soft- en hardware hebben we nauwkeurig inmeten sterk vereenvoudigd”, zegt Van der Heijden. “Zodanig dat elke medewerker in het veld zélf deze werkzaamheden kan verrichten en de verkregen data zonder problemen kan synchroniseren met zijn of haar GIS-tools. Waar voorheen gebruik werd gemaakt van een landmeter en ingewikkelde apparatuur, hebben wij in de vorm van een GNSS-ontvanger en speciale vereenvoudigde software een oplossing ontwikkeld waarmee het werk snel en gemakkelijk in kaart kan worden gebracht, tot op de centimeter nauwkeurig. Aansluitend is de verkregen data via de cloud binnen enkele seconden beschikbaar voor de verwerking op kantoor.” 

Met onze innovatieve, gebruiksvriendelijke en gunstig geprijsde soft- en hardware hebben we nauwkeurig inmeten sterk vereenvoudigd.

Continue ontwikkeling

Om grondwerkers te voorzien van gebruiksvriendelijke en betaalbare meetoplossingen, is marXact continu actief met het uitdenken van nieuwe vindingen. Een product dat binnenkort het levenslicht ziet en mede op basis van marktinput is ontwikkeld, betreft een superstabiele mobiele app. “Op dit moment kan de meetsoftware enkel worden gebruikt via een webbrowser”, aldus Van der Heijden. “Met de app, die naar verwachting rond de jaarwisseling wordt geïntroduceerd voor de bestaande klanten, nemen het gebruiksgemak en de mogelijkheden voor de gebruiker verder toe. Daarbij kun je denken aan het toevoegen van foto’s van de meetlocatie en het gebruiken van verschillende kaartlagen, zoals luchtfoto’s. Bovendien zal de app in de loop van 2023 ook geschikt zijn voor machinebesturingen. Concreet betekent dit dat je onze apparatuur volgens het plug & play-principe ook op bijvoorbeeld een graafmachine kunt gebruiken om volgens een machinemodel het graafwerk zeer nauwkeurig uit te voeren.” 

Tommy van der Heijden van marXact.

Veelzijdig

Zoals gezegd, zijn de producten en diensten van marXact breed inzetbaar. Om het toepassingsspectrum te benadrukken, noemt Van der Heijden twee branches waarbinnen de behoefte aan de marXact-oplossingen momenteel erg groot is. “Rondom de energietransitie wordt er op dit moment veel in de grond geroerd, de vervangingsgraad van de energienetten is erg hoog en ook gaat er bijvoorbeeld veel glasvezel de grond in. Ontwikkelingen die de behoefte aan digitaal inmeten doen toenemen. Niet alleen om het werk sneller en nauwkeuriger uit te voeren, maar ook om graafschade te reduceren.”

Een andere hoek waar de marXact-hoogstandjes op dit moment momenteel veel worden toegepast, is de na corona weer opgeleefde festival- en evenementenbranche. “Ook hier geven we met onze apparatuur een antwoord”, meent Van der Heijden. “Bijvoorbeeld tijdens het plaatsen van de hoekpunten van een podium of om de juiste plek aan te geven voor de stoelvakken tijdens een concert van André Rieu op het Maastrichtse Vrijthof. Het tekent de veelzijdigheid van onze oplossingen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.