Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Sloopgigant beleeft première in Rotterdam

Sloopgigant beleeft première in Rotterdam

Grootste OEM-geproduceerde sloopmachine weegt liefst 130 ton

Het is ’s werelds grootste door een fabrikant geproduceerde sloopmachine en hij weegt 130 ton: de Kobelco SK1300DLC. De eerste die vanaf de Japanse fabriek naar Europa werd verscheept was onderweg  naar materieelvakbeurs Bauma. Hij ging echter met extra lange giek naar Rotterdam.

De Kemp Groep leverde hem daar af aan de MSO Group voor de sloop van het Dijkzicht Ziekenhuis. Zodat we eind oktober in München de tweede voor Europa bedoelde machine mogen bewonderen. Met een hoogtebereik tot circa 40 meter is de SK1300DLC het paradepaard van Kobelco. De marktleider in sloopkranen ziet een toenemende vraag naar krachtige machines. De ultra high-reach SK1300DLC is met zijn 130 ton dan ook een welkome aanvulling op het assortiment, dat verder bestaat uit de veel kleinere SK350DLC-10E (45 ton), SK400DLC-10E (50 ton) en SK550DLC-11 (62 ton).

Ook in Europa gewild

Peter Stuijt is productmanager bij Kobelco Construction Machinery Europe BV (KCME): “De SK1300DLC werd in 2021 in Japan geïntroduceerd en zijn reputatie als werkpaard in de zwaarste en meest uitdagende sloopomstandigheden is nu al ongeëvenaard. Daarom werd in Europa reikhalzend uitgekeken naar de komst van deze machine. De SK1300DLC is ideaal voor sloopprojecten waarbij op meer dan 30 meter hoogte moet worden gewerkt en door het Next Advance-systeem is hij ook ideaal voor sloopwerk onder maaiveldniveau. We zien dat deze veelzijdigheid, en het feit dat hij snel en gemakkelijk te demonteren en vervoeren is, van groot voordeel is voor sloopaannemers die op meerdere bouwterreinen werken.”

Met een bereik tot 40 meter hoogte is de SK1300DLC Kobelco’s paradepaard. De eerste in Europa werd ingezet bij de sloop van het Dijkzicht ziekenhuis.

Zwaardere tools

De unieke vierdelige giekconfiguratie Next Advance is speciaal ontwikkeld om op grote hoogte met zwaardere tools te kunnen werken. Door deze nieuwe scharnierende constructie blijft het zwaartepunt van de machine daarbij laag. Bij een maximale penhoogte van 40 meter is de ultra high-reach sloopgigant geschikt voor werktuigen tot 4,3 ton, terwijl met de giekconfiguratie van 35 meter een toolgewicht van 5,2 ton mogelijk is. Met driedelige giek reikt de Kobelco tot 35 of 31 meter, goed voor een toolgewicht van respectievelijk 5 en 6,1 ton en tegelijkertijd een groter werkbereik.

Maar het kan nog sterker: wanneer de extra giek wordt ingezet zijn nog grotere sloopscharen tot 12 ton te monteren, bijvoorbeeld voor een krachtige verwerking van restmateriaal op maaiveldhoogte, of voor het slopen van tot 8 meter diepe funderingen van gewapend beton.

Eenvoudig te vervoeren

Door het modulaire ontwerp is de SK1300DLC snel op- en af te bouwen. Wanneer de uitrustingsstukken, de basisgiek inclusief subframe, de rupsframes en beide contragewichten zijn gedemonteerd resteert een rij- en bovenwerk met een transportgewicht van minder dan 32 ton en een breedte van circa 3,2 meter. Hierdoor kan de sloopmachine in stedelijke gebieden of in landen waar strenge transportregels gelden efficiënt worden vervoerd. Om tijd te besparen is de hoofdgiek in circa twee uur tijd te demonteren.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.