Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Sloopaannemers zijn de grondstoffenleveranciers  voor de circulaire economie

Sloopaannemers zijn de grondstoffenleveranciers voor de circulaire economie

VERAS is dé branchevereniging van sloopaannemers en asbestverwijderingsbedrijven. Met ongeveer 100 leden en ruim 20 donateurs vertegenwoordigen zij een belangrijk deel van de sloop- en asbestverwijderingsbranche. Eén van de speerpunten van VERAS is het bevorderen van hoogwaardig hergebruik van vrijkomende sloopmaterialen, om zo een bijdrage te leveren aan de transitie naar een Circulaire Economie.

Sloopaannemers vervullen in de circulaire economie een bijzondere rol als grondstoffenleverancier voor de bouw. VERAS zet zich in voor circulair slopen. Dat betekent het zodanig slopen, ontmantelen, demonteren en remonteren van bouwwerken, dat de grondstoffen die vrijkomen, in andere projecten weer hoogwaardig worden toegepast. Circulair slopen is zo een essentiële schakel in de Circulaire Economie.

Betrokken bij meerdere circulaire initiatieven

De leden van VERAS zijn dagelijks bezig met het uit elkaar halen van gebouwen en daar komen heel veel materialen bij vrij. Vooraf inventariseren zij welke en hoeveel materialen en materiaalstromen er vrijkomen en hoe zij deze zo hoogwaardig mogelijk kunnen inzetten voor hergebruik. Slooppuin kun je leveren voor de fundering onder de wegen, maar beter is om de materialen te scheiden, breken en schoon aanbieden als nieuwe grondstoffen voor bijvoorbeeld beton. VERAS heeft meegedacht met het Betonakkoord en deze ook ondertekend. Ook is VERAS betrokken bij meerdere circulaire initiatieven zoals het Platform CB’23.

Platform informeert en inspireert

Circulair slopen is één van de speerpunten van VERAS. Om stakeholders, opdrachtgevers, sloopaannemers, en eigenlijk alle geïnteresseerden in de transitie naar de circulaire economie te informeren en te inspireren op het gebied van circulair slopen heeft VERAS het platform www.allesovercirculairslopen.nl ontwikkeld. Deze website is op 14 november 2018 feestelijk gelanceerd door prof. ir. Elphi Nelissen, voorzitter van de Transitieagenda Circulaire Bouweconomie.

Het platform bestaat uit drie pijlers. Ten eerste is er de Kennisbank waarin de beschikbare onderzoeken, pilots en rapporten over circulair slopen worden verzameld. De tweede pijler bestaat uit circulaire succesverhalen. VERAS leden laten hier zien wat circulair slopen in de praktijk betekent en welke initiatieven zij ontwikkelen om het circulaire en duurzame sloopproces nog verder te bevorderen. Ten derde faciliteert sloopmaterialen online de mogelijkheid om de vraag naar en het aanbod van vrijkomende sloopmaterialen bij elkaar te brengen. Doel is om vrijgekomen producten en materialen uit de sloop een tweede leven te geven in de circulaire economie.

BouwBeurs 2019: circulair slopen centraal!

VERAS is trots op het platform allesovercirculairslopen.nl en is ervan overtuigd dat circulair slopen de toekomst is. Daarom hebben zij in hun stand op de BouwBeurs 2019 in Utrecht het thema Çirculair Slopen groots gepresenteerd. Bezoekers konden de website allesovercirculairslopen.nl ontdekken en vier leden van VERAS presenteerden in de stand hun inspirerende circulaire succesverhalen aan de vele geïnteresseerden. Daarmee hebben zij het grote publiek laten zien hoe slopen anno 2019 in zijn werk gaat en dat leverde mooie en interessante gesprekken op. 

VERAS Activiteitenprogramma circulair slopen

Het platform www.allesovercirculairslopen.nl komt voort uit het Activiteitenprogramma circulair slopen dat VERAS heeft vastgesteld. Met het platform kan VERAS haar kennis delen op het gebied van circulair slopen en de verschillende stakeholders en geïnteresseerden informeren en inspireren. Ook geeft het platform leden van VERAS de mogelijkheid om zich te profileren als circulaire sloopaannemers.

In het activiteitenprogramma zijn ook de circulaire initiatieven opgenomen waar VERAS aan deelneemt, het onderzoeksprogramma, de contacten die er bestaan binnen hun netwerk en de stakeholders waar men graag het gesprek mee aangaat.

Eerder in het proces betrokken worden

Voor de sloopaannemers is het belangrijk om eerder in het proces betrokken te worden. Belangrijke vragen zijn: Hoe kunnen we de gebouwen die we nu en in de toekomst gaan bouwen, zo ontwerpen en bouwen dat de sloopaannemers deze in de toekomst dan ook weer eenvoudig uit elkaar kunnen halen en met hoogwaardig hergebruik? Welke materialen en materiaalstromen kunnen vanaf de slooplocaties, eventueel na bewerking, als grondstof naar de bouw? Hoe kunnen we dit proces structureel inrichten? Maar ook de vraag hoe krijgen sloopaannemers een eerlijke prijs voor de materialen die zij winnen met hun sloopprojecten? Zij maken immers kosten om de materialen op een duurzame manier uit de sloopprojecten te halen. Zomaar een paar vragen waar VERAS zich mee bezig houdt en waarvoor zij zich hard maakt als belangenbehartiger. VERAS vertegenwoordigt het grootste deel van de sloopbranche en draagt graag haar steentje bij aan de transitie naar een circulaire economie!      ν

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?