Platform over civiele techniek & infrastructuur
Slimmer werken
De inzet van dubbele lascontainers verkort de doorlooptijd van een project aanzienlijk.

Slimmer werken

Rombouts Kunststof Techniek (RKT) uit Tholen is al 36 jaar innovatief in de wereld van kunststofverwerking en biedt voor de meest uiteenlopende situaties een passende oplossing. Het bedrijf zet steeds meer in op ‘slimmer werken’ door zoveel mogelijk te prefabriceren onder geconditioneerde omstandigheden in de eigen ‘prefab shop’. Het borgt de kwaliteit én verkort de doorlooptijd. 

In onze goed geoutilleerde werkplaats in Tholen bereiden we zoveel mogelijk werkzaamheden voor, zodat het in het veld slechts een kwestie is van assembleren, vertelt Marcel van Pagee, directeur van RKT. “We maken als het ware een bouwpakket met als enige beperking de maximale afmetingen van het wegtransport. Oftewel onderdelen van maximaal 3,5 meter breed en 20 meter lang. Onderaan de streep leidt dit tot een hogere kwaliteit en lagere prijs.”

Gemalen De Pals en Zoute Sluis

In de prefab shop kan RKT zowel thermoharders als thermoplasten bewerken. De prefab shops voor thermoplasten en thermoharders zijn uitgerust met een zeer uitgebreid arsenaal aan machines en equipment. “Met deze machines zijn we in staat om bijvoorbeeld heel precies bepaalde segmentbochten te realiseren. Dat is in het veld ook wel mogelijk, maar kost veel meer tijd. En bovendien is het dan veel moeilijker om het hoge kwaliteitsniveau te halen”, benadrukt Van Pagee. “Zo hebben we een belangrijke bijdrage geleverd aan het visvriendelijk maken van de gemalen De Pals bij Halsteren en Zoute Sluis bij Nieuw Vossemeer van het Waterschap Brabantse Delta. Het leidingwerk in GRVE DN 800 en DN 600 is in onze prefab shop volledig voorbereid, zodat de installatie op locatie slechts beperkte tijd in beslag nam.”

Leidingwerk in GRVE DN 800 en DN 600 voor de vispassage bij gemaal de Pals wordt volledig prefab voorbereid waardoor installatie op locatie veel minder tijd vraagt.

PP-tanks prefabriceren

Voor een goede relatie mochten we afgelopen jaar zes stuks PP-tanks bouwen, vervolgt Van Pagee. “Omdat de tanks op een andere locatie in het gebouw komen te staan moest ook het bijbehorende leidingwerk worden vernieuwd. Een hele bijzondere opdracht waarop we onze creatieve denkkracht lustig konden botvieren. Niet in de laatste plaats vanwege de relatief kleine ruimte waar vier van de tanks moeten komen en het gegeven dat de breedte van de ingang tot deze ruimte 2,2 meter bedraagt waardoor de tanks niet in zijn geheel door het gebouw getransporteerd konden worden. We hebben ze uiteindelijk in delen voorbereid, vervoerd en ter plaatse samengesteld.”

Lascontainers

Een ander voorbeeld van slimmer werken, is de bijdrage van RKT aan de Zeewater Warmte Koude Opslag bij Duindorp. “Ook hier hadden we een zeer beperkte ruimte ter beschikking om alle leidingen te realiseren, ook nog eens grotendeels onder water. Door alle leidingdelen als kant-en-klaar pakket voor te bereiden, is de tijd voor installatie aan de kade en onder water flink ingekort. In het veld zouden we minstens twee keer zo lang bezig zijn geweest.” Van Pagee erkent ook dat niet alles prefab voorbereid kan worden. “Daarom beschikken over diverse lascontainers voor het lassen op locatie, zodat we de condities in het veld ook naar onze hand kunnen zetten voor de meest optimale verbinding. Ook dat verstaan we onder slimmer werken. En zo proberen we op alle gebieden het onderscheid te maken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.