Topcon Positioning Netherlands

Met unieke producten en oplossingen helpt Topcon met het in kaart brengen van posities en omgevingen. (Beeld: Elmer Valenca)

02:02
20-12-2018

Slimmer werken met geodata

Topcon Positioning Netherlands pakt groots uit tijdens InfraTech 2019. De producent van oplossingen voor nauwkeurige positiebepaling en omgevingsinventarisatie is zowel in hal 1 vertegenwoordigd met een eigen stand, maar is ook aanwezig als een van de partners op het ‘GeoBusiness NL Plein’ in hal 5. Het geo-bedrijfsleven gaat namelijk voor het eerst haar krachten bundelen op InfraTech 2019. Wanda Brandsen van Topcon Positioning Netherlands geeft ons alvast een voorproefje.

Rond 2030 zullen er negen miljard mensen op aarde zijn. Er zullen meer steden, wegen en bruggen nodig zijn. Er is dus veel werk te verzetten, ook in de infrastructuur. Anderzijds kampt de sector met een nijpend tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Volgens Brandsen zal de bouwketen nieuwe technologie moeten omarmen om slimmer te kunnen werken. “Men zal met het oog op de behoeften in de toekomst bedrijfsprocessen anders moeten gaan inrichten. Dat kan alleen maar lukken als alle neuzen binnen de keten en binnen een project dezelfde kant op staan. Digitalisering van het (bouw)proces is daarin cruciaal.” 

Topcon Positioning Netherlands

Slimmer werken heeft een positief effect op rendement, duurzaamheid, veiligheid en snelheid.

Slimmer werken
Met unieke producten en oplossingen helpt Topcon met het in kaart brengen van posities en omgevingen en het genereren van datasets ten behoeve van Building Information Modelling (BIM), mapping, Geografische Informatie Systemen (GIS), asset management en machinebesturing. “Op onze eigen stand in hal 1 presenteren we een greep uit onze producten en oplossingen aan de bezoekers, vanzelfsprekend gericht op de bouw en infra”, zegt Brandsen. Wat kunnen bezoekers verwachten? Onder meer de oplossingen voor een nauwkeurige aansturing van bouw- en wegenbouwmachines. Zoals het concept SmoothRide, het managementsoftwarepakket Sitelink3D en het planningssoftwarepakket Dynaroad. “Het zijn stuk voor stuk oplossingen die bedrijven helpt om slimmer (en digitaal) te gaan werken. En dat verbetert tegelijk de efficiency. Slimmer werken heeft namelijk een positief effect op rendement, duurzaamheid, veiligheid en snelheid. Op de beursvloer kunnen bezoekers onze hard- en software voelen en natuurlijk het gesprek aangaan met een van onze medewerkers.”

Topcon Positioning Netherlands

Topcon helpt het gat te dichten in de bouw & Infra. (Beeld: Getty Images)

#GeoFutureProof
Het geo-bedrijfsleven gaat voor het eerst haar krachten bundelen op de Infratech 2019 op het GeoBusiness NL Plein in hal 5. GeoBusiness Nederland is de branchevereniging voor bedrijven die werken met geo-informatie. Op het Plein staat GeoBusiness Nederland met tien bedrijven uit de geo-sector, waaronder Topcon Positioning Netherlands. Alle tien bedrijven hebben een raakvlak met geo-technologie en zoeken tijdens InfraTech heel bewust de samenwerking op om een statement te maken richting de sector; #GeoFutureProof. Uit de laatste markt GeoBusiness Panel Monitor komt duidelijk naar voren dat het geo-bedrijfsleven de komende jaren de grootste groei verwacht in de infrasector. Reden om tijdens InfraTech 2019 de krachten te bundelen. De tien bedrijven zullen volgens Brandsen elk afzonderlijk het gesprek aangaan met bezoekers om te sparren over de toekomst en de rol die daarin is weggelegd voor geo-informatie en geo-technologie. “Daarnaast geven de partijen centraal op het plein, waaronder ook wij van Topcon, een presentatie over de visie op de markt en de noodzaak tot een mindswitch om geo-informatie en geo-technologie zo goed mogelijk in te zetten bij het inrichten van de openbare ruimte.”

Het centrale punt op het GeoBusiness NL Plein biedt ook een podium voor sessies van andere sprekers. “Ook zullen wij presentaties geven op andere pleinen over het belang van geo-informatie en geo-technologie in de toekomst. De bezoeker aan de InfraTech kan dus bijna niet om ons heen”, lacht Brandsen. InfraTech 2019 vindt plaats van 15 tot en met 18 januari in Ahoy Rotterdam.  

Topcon Positioning Netherlands

Met unieke producten en oplossingen helpt Topcon met het in kaart brengen van posities en omgevingen.

Tekst: Roel van Gils
Beeld: Topcon Positioning Netherlands

GROND/WEG/WATERBOUW partners

NLCSGryphus