Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Slimme ondersteuning voor machinebestuurders

Slimme ondersteuning voor machinebestuurders

Succesvolle verdere ontwikkeling

Bad Laasphe: Weber MT, de specialist op het gebied van handgestuurde verdichtingstechnologie, begint nu met de marktintroductie van de productinnovaties die op de laatste BAUMA werden gepresenteerd. Een van deze innovaties is de “Weber Smart Assist” (WSA). Het nieuwe systeem ondersteunt de machinebestuurder digitaal bij het gebruik en het onderhoud van de machines.

De bediening van handgestuurde bodemverdichters stelt de ervaren bouwarbeider niet noodzakelijkerwijs voor grote problemen. Het tekort aan geschoolde werknemers op bouwterreinen en het toenemende verhuur van machines leiden echter tot nieuwe uitdagingen. Gebruikers zijn daarom dankbaar voor ondersteuning bij gebruik en onderhoud.

Dit is waar de nieuwe Weber Smart Assist in het spel komt. Een product dat vertrouwde en nieuwe technologieën combineert. De innovatie bestaat uit de reeds beproefde verdichtingscontrole COMPATROL en de MDM motorbewaking, nu aangevuld met de gebruikers ondersteuning WSA.

Motorbewaking

Bij de MDM motorbewaking, die al vele jaren is beproefd, wordt de motor altijd dan uitgeschakeld als bij het doorrijden motorschade is te verwachten. Begrijpelijke, taalonafhankelijke symbolen op een gemakkelijk af te lezen display waarschuwen de bestuurder bijvoorbeeld voor een te hoge motortemperatuur, een gebrek aan olie of een lage accuspanning. Ok de mate van vervuiling van het luchtfilter wordt weergegeven, wat de operator erop wijst dat het filterelement tijdig moet worden gereinigd of vervangen.

Gebruikers ondersteuning

Eenvoudige symbolen op het display ondersteunen de gebruiker nu bij het oplossen van het probleem dat door de motorbewaking wordt gesignaleerd alsook bij het uitvoeren van regelmatig onderhoud. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe het luchtfilterelement moet worden vervangen of waar motorolie moet worden bijgevuld. Dit zijn slechts twee voorbeelden waarvoor Weber Smart Assist ondersteuning biedt. Veel gebruikers kennen dergelijke ondersteuning van kopieerapparaten die aangeven hoe een papierstoring verholpen moet worden.

WSA biedt nog meer. Het compacte display biedt actuele informatie over het motortoerental, de accuspanning en de resterende beschikbare bedrijfstijd tot het volgende onderhoud. Bovendien kunnen de opgetreden foutmeldingen worden uitgelezen.

Verdichtingscontrole

Onderdeel van het Weber Smart Assist is ook de verdichtingscontrole COMPATROL die in een nieuw design verschijnt. Deze geeft aan de gebruiker in een goed leesbaar en eenvoudig te begrijpen balkdiagram de verdichtingsvoortgang aan. Zwakke plekken in de bodem kunnen worden herkend en tijdig worden verholpen. Omdat onnodige verdichting voorkomen wordt, kunnen tot 25% tijd en kosten worden bespaard.

De Weber Smart Assist is verkrijgbaar als nieuwe versie met de aanduiding WSA voor de omkeerbare bodemverdichters CR 6, CR 7, CR 8 en CR 9. De machines wegen tussen 400 en 700 kg en hebben centrifugaalkrachten tussen 55 en 100 kN. De ontwikkeling van de WSA werd mogelijk gemaakt door de toepassing van Hatz-dieselmotoren van de E1-serie. De motoren hebben een elektronische motorregeling, die automatisch het juiste toerental aanpast.

Nieuw is ook de bediening van de machines. Na het starten wordt de trilling door een druk op de knop ingeschakeld. Een gaspedaal of -hendel zoekt men hier tevergeefs. Twee motortoerentallen kunnen worden geselecteerd die zijn afgestemd op de centrifugaalkoppeling. De motor regelt de rest helemaal zelfstandig. WSA houdt ook rekening met ecologische aspekten. Zodra de machine langer dan 3 minuten zonder functie draait, schakelt de motor automatisch over naar de stand-bymodus. Dit voorkomt onnodige emissies.

Naar wens kunnen de bodemverdichters CR 6 WSA en CR 7 WSA ook van een dieselpartikelfilter worden voorzien – ook een nieuwe ontwikkeling van de motorfabriek Hatz. Dit maakt het gebruik in greppels of gesloten ruimtes mogelijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.