Casing Draaipaal
01:12
23-11-2018

Sittard-Maastricht, Snelle Fietsroute | Succes verzekerd met Casing Draaipaal

Onderdeel van de aanleg van de snelfietsroute Sittard-Maastricht is een architectonische fietsbrug over de Europalaan in Beek. De stalen brug rust op vier betonnen pijlers. Vanwege de zware zandlagen ter plaatse zou traditioneel heien teveel overlast veroorzaken. Bovendien was het onzeker of de beoogde diepte kon worden bereikt. Reden om te opteren voor de zogenaamde Casing Draaipaal, uitgevoerd met groutinjectie.

In opdracht van hoofdaannemer Dura Vermeer heeft De Waalpaal, onderdeel van de Van ’t Hek Groep, begin 2018 de opdracht gekregen om de Casing Draaipalen met groutinjectie te installeren. “Het betrof de fundatie voor twee landhoofden en twee tussenpijlers”, zegt Jan Conijn. “De landhoofden hebben we vanaf het talud geboord, de tussenpijlers vanaf maaiveldniveau. In alle gevallen konden we onze CD300-stelling inzetten, een compacte boorstelling die paaldiameters tot 457mm kan installeren. Groot voordeel van deze compacte stelling is bovendien dat we snel kunnen schakelen en de overlast op de omgeving beperkt blijft. In tegenstelling tot een grote boorstelling is de CD300 binnen een uurtje of twee opgebouwd en klaar voor productie.”

Laag boormoment
De Waalpaal heeft in totaal 24 stuks Casing Draaipaal met groutinjectie geïnstalleerd. Conijn: “Het mooie van deze techniek is dat we zonder problemen met een relatief laag boormoment door de zware zandlagen konden boren, dankzij de smerende werking van de groutinjectie. En dat volledig trillingvrij en geluidsarm. De Casing Draaipaal is opgebouwd uit op elkaar gelaste stalen buissegmenten waarvan het onderste segment is voorzien van een aangelaste schroefpunt, met in dit geval injectieopeningen en een centrale injectielans voor de groutinjectie. Het samenstellen met buissegmenten maakt deze techniek ook uitermate geschikt voor projecten met een hoogtebeperking”, stelt Conijn. “Dat was hier in Beek echter niet aan de orde. Wel hebben we hoofdaannemer Dura Vermeer kunnen ondersteunen bij het toepassen van social return op dit project.”

De Waalpaal is gespecialiseerd in het installeren van trillingsarme en trillingvrije paalsystemen. “Zowel conventionele alsmede zelfontwikkelde paalsystemen kunnen we door middel van heien of schroeven aanbrengen”, stelt Conijn. “Ons eigen ingenieursbureau draagt zorg voor de theoretische onderbouwing van de verschillende technieken. De veelzijdigheid aan materieel inclusief een eigen transportafdeling maakt ons uiterst flexibel voor de meest veeleisende funderingsopgave.”      

Tekst | Roel van Gils  Beeld | De Waalpaal

GROND/WEG/WATERBOUW partners

CareerLabEasypath