Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Scoren op vormgeving en ruimtelijke kwaliteit
Het samengestelde, civiele team van Boskalis en Nobleo Bouw & Infra is constructief tot het uiterste gegaan om de slanke ontwerpen met minimaal gebruik van beton te realiseren.

Scoren op vormgeving en ruimtelijke kwaliteit

“We hebben onze vakinhoudelijke expertise hier volop kunnen laten gelden”, zegt Tim Janssen van NobleoBouw & Infra. “We stonden zelfs aan de basis van het alternatief voor de fietstunnel dat na gunning in het contract is geland.”

Nobleo Bouw & Infra is al vanaf de tender betrokken bij de nieuwe N69. “We hebben met een team van eigen constructeurs, constructief ontwerpers en een ontwerpleider de ontwerpen gemaakt voor alle kunstwerken, vanzelfsprekend in nauw overleg met de mensen van Boskalis”, legt Janssen uit. “Dat heeft uiteindelijk voor Boskalis geleid tot de winnende aanbieding. Na gunning hebben we de ontwerpen verder gefinetuned en ingepast in het integrale ontwerp. We hebben dus alle fases van VO, DO tot UO en uiteindelijk de ‘onsite engineering’ doorlopen.”

Nobleo Bouw & Infra heeft zijn vakinhoudelijke expertise hier volop kunnen laten gelden.

Pronkstukken

Vormgeving en ruimtelijke kwaliteit waren volgens Janssen belangrijke criteria aan de voorkant. “Het heeft geresulteerd in slanke ontwerpen met minimaal gebruik van beton. Daar kwam een behoorlijk complexe constructieve uitdaging uit voort. We moesten constructief tot het uiterste gaan om alle kunstwerken te ontwerpen met voldoende robuustheid en veiligheid. Met als toppunt beide architectonische beekdalbruggen, twee ware pronkstukken. Het zijn statisch onbepaalde kunstwerken die gefaseerd zijn gebouwd. De grootste bestaat uit tien velden van totaal 312 meter, de ander omvat acht velden en is 250 meter lang. Het gaat hier om in het werk gestorte voorgespannen constructies, inclusief een serie integraalconstructies. In elke fase werden twee velden en een overgangsconstructie gerealiseerd. Het eindresultaat is verbluffend. Een mooie bekroning voor het integrale projectteam.”

Nobleo Bouw & Infra is in het project tevens mede-initiator van een zogenaamde ‘kans’. Janssen: “Bij de tender bestond de mogelijkheid om verbetervoorstellen te doen op het oorspronkelijk ontwerp. Eén van onze medewerkers stond aan de basis van het idee van een mini-variant van beide beekdalbruggen als alternatief voor een fietstunnel die minder wenselijk was qua sociale veiligheid. De mini-beekdalbrug van 50 meter lengte bleek ook vanuit ecologisch perspectief, verkeer en hinder voor de omgeving gunstiger uit te pakken. Reden voor de opdrachtgever om de kans te grijpen en op te nemen in het contract. Daar ligt onze kracht: in teamverband integraal meedenken in projecten en verder kijken dan onze eigen scope. Dat wordt gewaardeerd en hebben we bij de N69 mooi tot uiting kunnen brengen. Het project en de samenwerking met Boskalis is dan ook perfect verlopen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.