Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Schuifbak functioneert uitstekend op 5-assers’

‘Schuifbak functioneert uitstekend op 5-assers’

Veiliger laden en lossen dankzij afschuifopleggers van Fliegl

Ook in Nederland rijden in het bouwtransport steeds meer opleggers van het Duitse merk Fliegl rond. Wat daar bijzonder aan is? Dat het om afschuifopleggers gaat. Die bieden volgens Benelux-dealer Ludo Pauwels nogal wat voordelen ten opzichte van traditionele kipsystemen. “Het is veiliger, sneller en schoner.”

Door een speciaal cilinderpakket voor de Nederlandse markt passen de bakken ook op een 5-asser.

Toch was de Nederlandse markt volgens Pauwels niet zo snel overtuigd van het nut van afschuifsystemen dan de Belgische en Duitse markt. Belangrijkste reden? “Dat er in Nederland veel meer 5-assers rondrijden en de Fliegl-schuifbakken sloten daardoor in het verleden niet goed tegen de cabine van de combinatie aan. Daardoor werd de druk op de assen niet goed verdeeld. Op de voorste assen was de druk te laag”. legt Pauwels uit. “Maar dat is opgelost met een aangepast cilinderpakket waardoor de aslast optimaal wordt benut. Om de vooras te kunnen benutten, was het belangrijk dat de bak zo ver mogelijk tegen de cabine aan zou komen te liggen. Door met een speciaal cilinderpakket te werken, hebben we dat kunnen bereiken.” 

De afschuifopleggers van Fliegl zijn volgens Pauwels geschikt voor het “transport van alle soorten wegenbouwmaterialen, van asfalt of zand tot menggranulaat.” Wat de opleggers van Fliegl onderscheidt van andere merken is meer dan 20 jaar ervaring met afschuifsystemen, stelt hij. “De Nederlandse markt vraagt om wat grotere bakken. Vandaar dat we ze in 25- en 27-kuubs uitvoering leveren. Al dan niet met aluminium afdekkleppen. We hebben ze nu ook met een schoteldruk van 15 ton.”

Naast de afschuifopleggers heeft Fliegl ook afschuif gronddumpers in het assortiment. Volgens Pauwels  is er geen andere fabrikant die zich in deze tak van sport heeft bekwaamd. “Voordeel van een afschuifdumper boven een kipsysteem is dat de kwaliteit van het te storten product veel beter is. Neem asfalt, daaraan worden steeds hogere eisen gesteld. Door ze met een afschuifbak te lossen, krijg je een veel homogener product, zowel qua temperatuur als qua structuur.” 

Bovendien is rijden met een afschuifoplegger of -dumper volgens Pauwels veel veiliger. “Zeker onder tramlijnen, in tunnels of onder bruggen heb je geen kans om ‘bovenshoofds’ iets  te raken. In tegenstelling tot bij een kipper hoeft de bak immers nooit omhoog. En omdat de schuifbak volledig leegschuift, kunnen ze in theorie ook weer lading mee terug nemen. Want ze zijn hartstikke schoon van binnen. Dat scheelt niet alleen aanzienlijk in CO2-uitstoot, maar ook in het schrobben met een bezem.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.