Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Schroefankers prima oplossing voor betonbouw en GWW

Foto-1
Het gebruik van een schroefanker voor de steigerbouw.

Tekst | HECO-Schrauben

Beeld | HECO-Schrauben

19 december 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Voor de montage van bouwdelen op beton worden meestal ankers gebruikt. Er bestaan grofweg drie soorten ankers: chemische ankers, mechanische ankers en schroefankers. Het is niet zo, dat een van deze soorten per definitie beter is dan de andere, maar er zijn toepassingen waarbij een bepaald soort anker duidelijke voordelen biedt. Chemische ankers zijn bijvoorbeeld geschikt voor bevestigingen in zachte materialen; mechanische ankers en schroefankers worden vooral gebruikt in beton. Schroefankers worden steeds vaker gebruikt, want ze zijn goedkoper en gemakkelijker te verwerken. Dankzij innovaties en nieuwe toelatingen zijn ze bovendien geschikt voor een steeds breder scala van toepassingen in de GWW.

Schroefankers hebben een schroefdraad, die in het beton snijdt. De verbinding wordt dus alleen met de schroefdraad gerealiseerd. Schroefankers oefenen bij de installatie veel minder kracht uit op de ondergrond dan mechanische ankers en zijn nog eenvoudiger te verwerken. Het boorgat kan eenvoudig gereinigd worden door de boor een paar keer in en uit het boorgat te bewegen, waarna de schroef met een slagschroevendraaier ingedraaid en meteen belast kan worden. Schroefankers kunnen een zeer hoge belasting aan en zijn geschikt voor harde steensoorten en gescheurd of ongescheurd beton.

Toepassingen

HECO-Schrauben is een van de pioniers van de ontwikkeling van schroefankers en heeft de laatste jaren talrijke innovaties geïntroduceerd. Daardoor zijn schroefankers inmiddels ook toegelaten voor bevestigingen in verschillende soorten kalkzandsteen, gasbeton, baksteen en in kanaalplaatvloeren – zelfs bij mogelijke blootstelling aan brand of seismische lasten. 

Er zijn tal van toepassingsmogelijkheden van schroefankers in de GWW en de betonbouw. Ze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor de montage van kabelgoten, lichtarmaturen, (pijp)leidingsystemen, relingen, vangrails en geluidsschermen op beton. Omdat schroefankers ook weer uitgedraaid kunnen worden, zijn ze bruikbaar voor (tijdelijke) constructies zoals schoren, bekistingen, steigers, gevelplaten en zelfs zonnepanelen. Andere toepassingen zijn de bevestiging van valbescherming of de tijdelijke installatie van toevoerleidingen op bouwplaatsen. De schroefankers met diameters van 10, 12 en 16 mm zijn toegelaten zijn voor meervoudig gebruik in diverse soorten beton. De schroefankers blijken dankzij hun snelle verwerking, de stabiliteit bij brand (en dus zeer hoge temperaturen), de corrosiebestendigheid en de eenvoudige demontage voor inspecties, eveneens goede oplossingen voor de bevestiging van brandwerende platen in tunnels. 

Schroefanker voor het vastzetten van een bekisting.

HECO-schroefankers

HECO-Schrauben heeft inmiddels een groot assortiment schroefankers. Dankzij een groot aantal officiële ETA-toelatingen zijn ze bruikbaar voor vele toepassingen. Naast ‘normale’ schroefankers is er een MMS-plus V voorsteekanker verkrijgbaar voor de montage van hekwerken en relingen. Voor tijdelijke bevestigingen van bouwstempels, schoren en steigers op de bouwplaats is de MMS-plus SSK ontwikkeld. Voor de montage van houten elementen op beton kan men kiezen uit de MMS-plus S of de MMS-TC. De verschillende kopsoorten zoals rondkop-, platte rondkop of binnen- en buitendraadanker maken de bevestiging van montagerails en leidingen mogelijk. 

De MMS-plus van HECO is toegelaten voor blootstelling aan brand conform brandwerendheid klasse R120 en brandtest conform RWS 180. Ook zijn de ankers toegelaten voor gebruik in aardbevingsgebieden (categorie C1 en C2)  en hebben ze een ETA-goedkeuring voor meervoudig gebruik. Bovendien voldoen ze aan de eisen van de VdS-richtlijn CEA 4001 voor de installatie van sprinklerinstallaties. 

Berekening en calculatie

Met de HCS 4.0 calculatiesoftware van HECO-Schrauben kunnen klanten de belasting en dimensionering van de HECO-schroefankers doorrekenen. Na het invoeren van alle projectgegevens, ontvangt de gebruiker een advies voor de beste schroefverbinding – inclusief schroeftype, afmetingen en benodigde hoeveelheid – en een aanbeveling over welke variant het meest kosteneffectief is voor een bepaald project. De resultaten met 3D-afbeeldingen dienen als verifieerbare structurele plannings- en berekeningsbasis. De software biedt niet alleen de mogelijkheid om ondergronden en materialen nauwkeurig te definiëren, maar kan ook bijzondere omgevingscondities, zoals corrosie of brandbescherming, in de berekeningen meenemen.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht