Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Scherper infrastructureel presteren begint met databaseondersteund inzicht 

Scherper infrastructureel presteren begint met databaseondersteund inzicht 

Kostenbesparend en milieuvriendelijk

In de eerste GWW-editie van 2023 presenteerden we CloudPiling, de vanuit het Belgische Brugge opererende softwareontwikkelaar. Het bedrijf levert met het gelijknamige softwarepakket een compleet platform waarmee onder meer paalfunderingen, grondkeringen en ankers snel en optimaler berekend kunnen worden. De daaruit verkregen informatie is niet alleen bruikbaar tijdens de ondergrondse klus zélf, maar ook wanneer in een later stadium rondom de betreffende site aanvullende infrastructurele werkzaamheden worden gerealiseerd. Een welkome meerwaarde. 

Michelle Vanhove en Thomas Zwaenepoel, de gezichten van CloudPiling, hebben niet alleen verstand van software. Ook de markt waarin ze actief zijn, staat helder op hun netvlies. Zeker als het gaat om de behoeften die er spelen en de ontwikkelingen die er gaande zijn. “De laatste tijd gaan er vooral in Nederland stemmen op om de data van ondergrondse bouwwerken, funderingen en waterkeringen centraal vast te leggen en toegankelijk te maken voor marktpartijen”, vertelt Thomas. “Een veel gehoorde suggestie is om dat te doen via een soort registratieplatform van de overheid. Is het eerste idee prima, het tweede vinden we bepaald géén goed plan. Simpelweg omdat wij van mening zijn dat de ontwerpsoftware die voor dergelijke toepassingen wordt ingezet een verplichte en volwaardige databaseondersteuning zou moeten hebben. Zodat alle gegevens ook in de toekomst verzameld worden en beschikbaar zijn op het moment dat er in de buurt van het betreffende object infrastructurele werkzaamheden worden uitgevoerd.”

Situatie indien het gebouw op palen gefundeerd was (28,2 kilogram per wapeningskooi).

Meer transparantie, minder aannames

Snel en gemakkelijk terugkijken op de materie wanneer daar behoefte aan is. Zónder dat dit leidt tot een extra administratieve belasting voor de industrie. Het vormt de kern van het betoog van de gezichten van CloudPiling. En het kan allemaal met de door hen ontwikkelde cloudgebaseerde softwareoplossing. Voor alle funderingswerkzaamheden die op een locatie ooit zijn of nog worden uitgevoerd. “Vaak is er in de praktijk te veel giswerk over welke funderingstechnieken destijds geplaatst werden”, legt Michelle uit. “Wanneer je dit voor elk project opnieuw wél exact in kaart zou kunnen brengen, dus zonder toevalstreffer, kun je scherper of liever het strikt noodzakelijke ontwerpen en hoeven er minder aannames gemaakt te worden. Voordelen die zich vertalen in flinke kostenbesparingen qua uren, beton en staal. En wat nog meer telt: dankzij die verminderde CO2-footprint vaart ook het milieu er wel bij.”    

Situatie indien het gebouw op staal gefundeerd was (157 kilogram per wapeningskooi). Wegens gebrek aan data werd deze oplossing uitgevoerd.

Geen data = overdimensionering en dus onnodige kosten
Dat het ontbreken van complete cloudbased data over de fundering van een gebouw behoorlijk in de papieren kan lopen, bewijst de opdracht die CloudPiling in Oostende uitvoerde. In dit geval wilde de klant een appartement met een parkeerkelder bouwen naast een vijf etages tellend appartement. Hierbij ontstond de vraag of dit appartement op palen of op enkel een staalconstructie was gefundeerd. “De informatie hierover was bij niemand bekend”, zegt Thomas. “We hebben op de mogelijke scenario’s dan ook twee ontwerpen gemaakt. Omdat de opdrachtgever geen risico wilde lopen én er toen nog geen cloud database bestond, heeft hij uiteindelijk voor de duurste oplossing gekozen. Ongunstig voor zijn portemonnee en onze planeet.” 

Geotechniekdag Amersfoort
Tijdens de Geotechniekdag, tweejaarlijks georganiseerd door de KIVI-afdeling Geotechniek, is ook CloudPiling (behorend tot de laatste drie finalisten voor de Cobouw Award Digitalisering) weer aanwezig. Iedereen is op donderdag 16 november van harte welkom op de stand in De Flint in Amersfoort. Heb je al vooraf een vraag? Neem dan gerust contact op met Michelle Vanhove.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.