Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Scherpe raamcontracten dankzij collectieve inkoop
NiCW is bijna twintig jaar geleden opgericht met als insteek MKB-bedrijven in de infrasector meer slagkracht te geven door met het gezamenlijke volume inkoopvoordeel te creëren.

Scherpe raamcontracten dankzij collectieve inkoop

Voorwaarde is wel dat je als aannemer zoveel mogelijk gebruikmaakt van de leveranciers waarmee de NiCW afspraken maakt. Het mes snijdt dan aan twee kanten: een financiële besparing voor deelnemers en schaalvergroting voor leveranciers. En dat is niet het enige…

Robert Priem, directeur en mede-eigenaar van de Nederlandse inkoopcombinatie Wegenbouw (NiCW).

NiCW is bijna twintig jaar geleden opgericht met als insteek MKB-bedrijven in de infrasector meer slagkracht te geven door met het gezamenlijke volume inkoopvoordeel te creëren. Inmiddels zijn er 71 infrabedrijven en 78 contractleveranciers bij aangesloten. “We werken voornamelijk met A-kwaliteit leveranciers en hebben contracten met de marktleiders uit de branche”, zegt Robert Priem, directeur en mede-eigenaar van de Nederlandse inkoopcombinatie Wegenbouw (NiCW). “Daarbij hanteren we een gemiddelde van twee tot drie leveranciers per productgroep, zodat een deelnemer zijn keuzevrijheid behoudt. Anderzijds kunnen we de leveranciers op die manier een bepaald volume garanderen.”

Digitaliseren

NiCW is vooruitstrevend op het gebied van data en IT. Priem: “Via een digitaal platform hebben onze deelnemers direct toegang tot alle raamcontracten en kunnen deze zelfs digitaal inlezen in hun calculatiesysteem. Dat levert een enorme tijdsbesparing op. Deelnemers hoeven niet telkens opnieuw overal prijzen op te vragen. Ze kunnen ervan uitgaan dat wij de zaken goed afgekaderd hebben en goede condities hebben bedongen. Binnenkort lanceren wij de factuurscan. Hiermee kunnen de deelnemers facturen tot op regelniveau uitlezen. Met een druk op de knop wordt inzichtelijk hoeveel troittoirbanden bijvoorbeeld zijn afgenomen voor een bepaald project en hoe de prijs is opgebouwd ten opzichte van de raamcontractprijs. Zo is er altijd inzicht in de gemiddelde prijs. Met het digitale platform, dat overigens nog veel meer functionaliteiten biedt, helpen we onze deelnemers met het verder digitaliseren van de business.” 

De dienstverlening van NiCW gaat nog veel verder. “Desgewenst kunnen we onze deelnemers voorzien van inkoopadvies, ondersteuning en projectinkoop, waarbij wij vanuit de deelnemer orders plaatsen en afhandelen”, legt Priem uit. “We fungeren dan als verlengstuk van het bedrijfsbureau. Gesneden koek voor ons, want het voltallige NiCW-team heeft een wegenbouwachtergrond.” Het concept van NiCW is intussen ook succesvol gekopieerd naar andere branches in de bouwkolom met eigen labels. “Daar waar synergiën te behalen zijn, proberen we leveranciers overkoepelend in te zetten. En zo blijven we voortdurend innoveren, digitaliseren en verder optimaliseren om zowel voor onze deelnemers als leveranciers van toegevoegde waarde te blijven zijn. Daarmee onderscheiden we ons nadrukkelijk van inkooporganisaties in coöperatieve vorm.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.