Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
‘Schatgraven’ langs de RijnlandRoute: waar zit de archeologie?
De palen van de Romeinse weg.

‘Schatgraven’ langs de RijnlandRoute: waar zit de archeologie?

“We zijn ingehuurd door de provincie Zuid-Holland om mee te werken aan het archeologisch onderzoek bij de RijnlandRoute”, opent Jeroen Loopik het gesprek. Loopik spreekt namens ADC Archeoprojecten in zijn rol van Senior KNA-archeoloog en heeft met het ADC een aantal mooie vondsten gedaan. “Wij onderzochten een 2 kilometer lang tracé langs de RijnlandRoute ter hoogte van de N206 ir. G. Tjalmaweg in Valkenburg.”

Het onderzoek borduurt voort op eerdere onderzoeken in dit deel van Valkenburg. “Zo actualiseren we het dossier”, schetst Jeroen. “We onderzochten circa 10% van het plangebied met machinaal gegraven proefsleuven ten einde in beeld te brengen of er vindplaatsen aanwezig waren en vooral, wat hun waarde is.”

Jackpot! Er blijkt meer te zitten…

Dichtbij de Torenvlietbrug over de Oude Rijn vond het ADC de resten van een Romeinse nederzetting. “Die nederzetting was deels al opgegraven, maar de gemeente had het areaal uitgebreid met een extra stuk grond, dat in fases is aangekocht”, legt Jeroen uit. “Die eerdere opgraving staat in de boeken als ‘Het grote Marktveldonderzoek’, destijds -in de jaren ’80- verricht voor de aanleg van de Tjalmaweg. We bleken de jackpot te hebben, er zat inderdaad veel meer in de grond. We troffen Romeinse bewoningssporen aan, paalwerk, aardewerk, botmateriaal et cetera. De grens van de nederzetting moest getoetst worden, daarna konden we adviseren wat er opgegraven moest worden. De provincie heeft ons advies overgenomen, waarmee uiteindelijk ca. 16.000 m2 geheel is onderzocht.”

Terra sigilata kom en wrijfschaal.

Wetenschappelijke en geschiedkundige waarde

Het doel van het onderzoek is volgens Jeroen het documenteren van de sporen, vondsten en structuren. “Het grootste deel van het archeologisch archief kon gezien de bouwplannen niet in situ worden bewaard. Wij documenteren voor de civiele aannemer. Het gaat puur om de wetenschappelijke en geschiedkundige waarde. In principe nemen we alle vondsten mee, zaken als leer, hout, metaal, bot en aardewerk. Dat komt allemaal in het evaluatieverslag te staan waarin wij ons advies voor conservering en verder specialistisch onderzoek geven.”

Ook is een deel van een Romeinse weg uit het begin van de 2e eeuw aangetroffen, met circa 1000 palen als stille getuige van de aanwezigheid. “We hebben ca. 500 houten palen gelicht, een deel van de weg konden we laten liggen. We zijn al enige tijd klaar in het veld en bevinden ons in de uitwerkingsfase. Binnen nu en een half jaar hebben we het rapport klaar. We werken met specialisten die ieder een studie gemaakt hebben van de aangetroffen materialen, gebaseerd op hun specifieke expertise. Op dit moment verzamelen we al die deelrapporten.”

Zelf met de laarzen in de modder

“Ik sta graag zelf met de laarzen in de modder”, schetst Jeroen. “Elke vondst geeft je weer een kick. Het verhaal wordt bij elke vondst steeds completer, met al die extra puzzelstukken. Zo krijg je steeds meer inzicht en ontvouwt zich een schitterend geschiedkundig verhaal.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.