Schanskorven
00:54
17-10-2018

Schanskorven: Romeinse traditie ondersteund door moderne kennis en wetenschap

De Romeinse bouwkunst werd gekenmerkt door technische hoogstandjes. Zij waren meesters in het bouwen van koepels, gewelven, bruggen en aquaducten. De Romeinen kenden mortel en gietbeton. Zij stelden de volgende waarden voorop: firmitas (stevigheid), utilitas (doelmatigheid) en venustas (schoonheid). Voor het beschermen tegen erosie van pijlers van bruggen in rivieren gebruikten de Romeinen schanskorven: grote manden gevlochten uit wilgentakken en gevuld met stenen. Ook bij de bouw van militaire versterkingen werden schanskorven gebruikt, onder andere in onze regio voor de versterkingen van grensforten aan de limes (grens), waaronder Castellum Levefanum, gebouwd rond 50 na Chr. nabij Rijswijk. De schanskorven vormden bij deze constructies een kering tegen het water en vormden meteen een militaire verschansing.

Schanskorven
Pijlers van bruggen moeten beschermd worden tegen erosie.

De wilgentakken zijn inmiddels vervangen door staaldraad. Om de levensduur te verlengen werd de staaldraad beschermd door een laagje zink (Zn), later door een zink-aluminium legering Galfan (Zn95Al5), daarna door Galfan+ (Zn90Al10) en wordt nu de mogelijkheid geboden nog een extra coating aan te brengen met PVC  (polyvinylchloride) of beter PA (nylon). Volgens het BBA certificaat 16/H247 heeft deze laatste versie een levensduur van 120 jaar.

Schanskorven
Ondanks de inzet van alle moderne middelen, blijft het een Romeinse traditie. (Beeld: Britta Goethals)

Handboeken met berekeningen
Schanskorven worden dikwijls intuïtief toegepast. Daarom heeft Maccaferri in twee nieuwe handboeken de wetenschappelijke onderbouwingen samengevat. Deze handboeken zijn geheel vrijblijvend en gratis te verkrijgen door eenvoudige aanvraag bij Tina De Meerleer van Texion (tina@texion.be). In de handboeken worden met berekeningen de talrijke toepassingen wetenschappelijk onderbouwd. Zij bevatten foto’s, tekeningen, resultaten van proeven, rekenformules en voorbeelden.       

Schanskorven

Tekst en beeld | Texion

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Prins ClausbrugTriflex