Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Samen onderweg naar veiligheid
Binnen de organisatie van BUKO Infrasupport wordt een hoge veiligheidsstandaard gehanteerd.

Samen onderweg naar veiligheid

De slogan van BUKO Infrasupport is: Samen onderweg naar veiligheid. Vier woorden met grote betekenis. Chantal Boertje, KAM-manager bij BUKO Infrasupport, licht toe waar dit voor staat. “BUKO is al meer dan 30 jaar voor veel opdrachtgevers dé specialist in tijdelijke verkeersmaat-regelen. Samen met opdrachtgevers, onderaannemers en wegbeheerders werken wij aan de verkeersveiligheid van wegwerkers en weggebruikers.”

Om de hoogwaardige infrastructuur in ons land te behouden wordt er dag en nacht op en aan ons wegennetwerk gewerkt. “BUKO Infrasupport zet vakkennis, jarenlange ervaring en de meest moderne verkeersmaatregelen in zodat er veilig aan de weg gewerkt kan worden. Daarnaast scheppen we duidelijkheid voor weggebruikers”, zegt Chantal. “Want ook dát is veiligheid.”

Een hoge veiligheidsstandaard

“In feite verkopen we veiligheid”, vervolgt Chantal. “Maar dat kan alleen wanneer je zelf een hoge veiligheidsstandaard binnen de organisatie hanteert.” De KAM-afdeling binnen BUKO, die zich bezighoudt met kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu, speelt daar een cruciale rol in. “Veiligheid is niet vanzelfsprekend, dat behoeft constante aandacht”, weet ze. “Daarom maken we ons er zo hard voor, zowel extern als intern, en proberen we door middel van transparantie en openheid de veiligheid branchebreed te verbeteren. Zo loopt er een constante veiligheidscampagne, zorgen we voor fysieke instructiekaarten op onze werfterreinen en krijgen nieuwe medewerkers een KAM-instructiepakket thuisgestuurd met daarin een blik met de tekst: ‘BLIK. Op veiligheid’. Het pakket is verder gevuld met informatiekaartjes en een kaartspel met een knipoog naar ‘Veiligheid is geen spelletje’. Veiligheid is een serieuze zaak maar kun je best met een beetje humor brengen”, zegt Chantal. “Dan blijft het veel meer hangen.” Om veiligheid op een laagdrempelige, positieve en proactieve manier zichtbaar te maken, is door BUKO de digitale collega ‘Vera’ in het leven geroepen. “Vera staat voor Veiligheid Eerst, Risico’s Afnemen. Ze heeft een profiel en eigen pagina op het sociaal intranet 100% BUKO. Medewerkers kunnen altijd en overal incidenten melden bij Vera, maar kunnen ook met al hun vragen bij haar terecht via de chat.”

Samen met opdrachtgevers, onderaannemers en wegbeheerders werkt BUKO Infrasupport aan de verkeersveiligheid van wegwerkers en weggebruikers.

Trede omhoog op de veiligheidsladder

Dat BUKO veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, blijkt ook wel uit de behaalde bedrijfscertificeringen: BUKO is gecertificeerd voor VCA*, NEN-EN-ISO 9001 en 14001, de CO2 Prestatieladder trede 5(!) en de BRL 9101 gericht op tijdelijke verkeersmaatregelen. “Op dit moment zijn we bezig om de Veiligheidsladder (Safety Culture Ladder, red.) te beklimmen naar trede 4”, zegt Chantal en legt uit dat de Veiligheidsladder het perfecte instrument is om het beleid rond veiligheid te vormen. “Niet alleen in alle lagen van onze eigen organisatie, maar ook bijvoorbeeld richting onze onderaannemers. Wij zien daar nog best wat ruimte voor verbetering en willen dat zij hetzelfde niveau qua veiligheid hanteren als BUKO. Daar gaan we ze bij helpen door een portal beschikbaar te maken waar zij net als onze eigen collega’s onder andere incidenten kunnen melden, toolboxen kunnen volgen en instructies kunnen raadplegen.”

We moeten het samen doen

“Ik ben er écht van overtuigd dat we het samen moeten doen”, zegt Chantal. “Samen bereiken we meer. Zowel intern als extern met onderaannemers, branchegenoten en concullega’s. Bespreek veiligheid met mensen uit de praktijk. Juist dan tref je veiligheidsmaatregelen die het verschil zullen maken. Bij BUKO werken we continu aan een omgeving waar onveilig gedrag, incidenten en verbeterpunten altijd bespreekbaar zijn! Ik ben er trots op dat wij bij BUKO samen het veiligheidsbewustzijn naar een hoger niveau hebben weten te brengen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.