Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Saint-Gobain PAM Nederland: Voor zowel standaard als innovatieve oplossingen in circulaire leidingsystemen

Saint-Gobain PAM Nederland: Voor zowel standaard als innovatieve oplossingen in circulaire leidingsystemen

Metaal wordt al heel lang gebruikt, net als hergebruikt. Algemeen directeur Esther Lindeman van Saint Gobain PAM in Almere. “Maar het is onderbelicht hoe de recyclebaarheid van metaal is georganiseerd. Dat is vanzelfsprekend, maar we staan daar als maatschappij te weinig bij stil.” 

“Bij elke vraag naar een leiding begint voor ons de discussie; welk leidingmateriaal heb je nodig?”

Saint Gobain PAM is onderdeel van Saint Gobain International en heeft wereldwijd meer dan 180.000 medewerkers in dienst. Lindeman: “Het is een Frans bedrijf en is groot geworden met bouwmaterialen en glas. Denk aan het glas in de Piramide van het Louvre van het gelijknamig museum in Parijs. Of aan het glas van auto’s of bouwmaterialen als isolatiematerialen of gipsplaten, maar ook leidingmaterialen.” 

De klanten in Nederland zijn alle waterleidingbedrijven en alle waterschappen. Lindeman: “Wij doen sinds 1918 vooral verkoop en logistieke dienstverlening van leidingmaterialen en hebben daarbij een fijne samenwerking met unieke lokale partners. We bestaan in Nederland meer dan 100 jaar, maar komen helaas niet in aanmerking voor het predicaat Koninklijk, omdat we in Nederland met te weinig mensen werken.” 

Als onderdeel van een multinational levert Saint Gobain PAM in Almere buizen gemaakt in Frankrijk.

Honderd procent recyclebaar

Als onderdeel van een multinational levert Saint Gobain PAM in Almere buizen gemaakt in Frankrijk. Lindeman: “Daarnaast doen we ook zaken met andere leveranciers die voor onze Nederlandse klanten zeer interessant zijn, zoals met een Amerikaanse leverancier. Metalen leidingen zijn duurzaam. Wij maken als bedrijf deel uit van een duurzame ontwikkelingsbenadering, gedurende de hele levenscyclus van ons product. Deze groene investering is mogelijk dankzij het belangrijkste gebruikte materiaal; nodulair gietijzer en edelmetaal. Het is honderd procent recyclebaar, zelfs tot in het oneindige. Een goed voorbeeld is de vervanging van de waterleiding in Amsterdam drie jaar geleden. Het netwerk voorziet 33 procent van de stad van schoon drinkwater. Het leuke; daar lag al een leiding sinds 1853. Dat was gewoon gietijzer, nagenoeg hetzelfde materiaal als dat we nu gebruiken. De leiding werd destijds geleverd door een Engelse fabriek, die inmiddels ook onderdeel is van Saint Gobain. Het illustreert hoe lang een leiding in de grond ligt. Alles wat je eruit haalt, kun je hergebruiken. Ook in het Kasteel van Versailles bij Parijs hebben mijn Franse collega’s recent de gietijzeren leidingen uit de 17e eeuw vervangen, die de vele fonteinen van water voorzien. Ook hier krijgt de oude weer een nieuwe functie.” 

Saint Gobain PAM in Almere.

Lindeman gaat verder: “De verschillende toepassingen helpen bij uiteenlopende vraagstukken, waar wij vanaf het begin in betrokken willen zijn. Zo maakt het verschil of je een zuiveringsinstallatie gaat bouwen of alleen de leidingen wilt leggen om het afvalwater naar een dorp te transporteren. Bij elke vraag naar een leiding begint voor ons de discussie; welk leidingmateriaal heb je nodig? En waarom? Saint Gobain heeft mooie producten en daarbij zijn de vraagstukken van onze klanten divers. Onze scoop is breed; we hebben kleine projecten van 100 euro tot mega klussen tot wel zeven miljoen euro. Deze specifieke wensen maken voor mij het werk leuk en uitdagend.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.