Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Safety Culture Ladder brengt veiligheidsbewustzijn in kaart

Safety Culture Ladder brengt veiligheidsbewustzijn in kaart

Ook binnen de GWW-sector is VCA al meer dan 25 jaar de standaard voor veilig, gezond en duurzaam werken. Met de Safety Culture Ladder (SCL), ofwel Veiligheidsladder, kunnen organisaties – letterlijk – een volgende stap zetten naar een nóg hoger niveau van veiligheid en veiligheidsbewustzijn. Normec Certification, als onderdeel van de Normec Group de grootste SCL-certificeerder van Nederland, is hen daarbij graag van dienst.

Arjen Werkmeester is als commercieel directeur actief binnen de Normec Group.

De Normec Group werkt als onafhankelijke organisatie voortdurend aan de hoogste kwaliteit van werken en leven. Voor iedereen. Met alle expertises onder één dak ontzorgt het bedrijf opdrachtgevers van a tot z als het gaat om testen, inspecteren, certificeren en compliance. “Dat doen we onder meer op het gebied van veiligheid, een aspect dat ook binnen de grond-, weg- en waterbouw hot is”, zegt Arjen Werkmeester, die als commercieel directeur actief is binnen de Normec Group. “Zeker nu de meeste aannemersbedrijven sinds het begin van dit jaar in het bezit moeten zijn van een Veiligheidsladder-certificaat. Het bedrijfsonderdeel Normec Certification verzorgt op dat vlak de toetsing én certificering.”

Bewustwording

De Veiligheidsladder steekt als waardevolle aanvulling op de VCA-certificering in op bewustwording en veiligheidsbesef. “Waar VCA een tool is om te voldoen aan de minimale eisen van de Nederlandse Arbowetgeving, steekt de SCL vooral in op wat er bij de medewerkers leeft en wat hen drijft om al dan niet veilig te werken”, legt Werkmeester uit. “Om dat vast te stellen, nemen we bij onze opdrachtgevers interviews af met alle uitvoerende personeelsleden. Dat gebeurt altijd met minimaal twee auditoren, zodat er niet op onderbuikgevoel wordt gehandeld, maar juist de werkelijke feiten betreffende veiligheid naar boven komen. Op die manier ontstaat er een complete dwarsdoorsnede van de organisatie en wordt de rode draad qua veiligheidsbeleid duidelijk.” 

Toetsing

Waar de SCL-norm voorschrijft waaróp getoetst moet worden, bepaalt de klant in beginsel zélf op welk van de vijf ladderniveaus hij wenst te behalen. Hoe hoger op de ladder, hoe zwaarder de eisen zijn waar je aan moet voldoen. “Om de veiligheidsrisico’s helder te krijgen en in kaart te brengen aan welke veiligheidsaspecten nog gewerkt moet worden, maakt de klant allereerst een self assessment”, vervolgt Werkmeester. “Uit dit self assessment ontstaat een ladderindicatie. Deze geeft de organisatie inzicht op welke trede men vermoedelijk uitkomt. Tegelijk wordt duidelijk wat er mogelijk verbeterd kan worden, zodat eventueel een hogere laddertrede kan worden behaald. Aansluitend volgt de certificering.” Daarvoor heeft Normec Certification maar liefst veertien eigen auditoren in dienst. Een aantal waarmee het bedrijf zich aangaande SCL de grootste certificerende instantie van Nederland mag noemen. “Onlangs hebben we het duizendste SCL-certificaat mogen uitreiken”, zegt Werkmeester trots. “Een score die onze expertise andermaal onderstreept.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.