Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
’s Lands grootste boomrooier neemt voortouw in energietransitie
Kees Weijtmans van Boomrooierij Weijtmans: “De uitvoering van de energietransitie moet bijgestuurd worden: de stimuleringspot wordt niet eerlijk verdeeld.”

’s Lands grootste boomrooier neemt voortouw in energietransitie

Boomrooierij Weijtmans neemt zijn verantwoordelijkheid in de transitie naar een duurzame economie. Zo investeerde ’s lands grootste boomrooier vijf jaar geleden al in een energieneutraal en CO2-emissievrij kantoorpand en wordt de laatste jaren voortvarend geïnvesteerd in de elektrificatie van het machine- en wagenpark. Misschien juist hierom is directeur-eigenaar Kees Weijtmans kritisch op het huidige overheidsbeleid.

Het emissievrije kantoorpand in Udenhout met onder meer 400 zonnepanelen op het dak, geen airco en regenwaterinfiltratie functioneert volgens Kees al vele jaren probleemloos. “Het is hier prettig werken. Maar sinds we ons machinepark aan het verduurzamen zijn (lees: elektrificeren, want we draaien al voor 100% op HVO) staan we met de rug tegen de muur. Het verkrijgen van een zwaardere netaansluiting is een ware uitdaging en als er vol ingezet wordt op elektrificatie kun je nog niet echt zonder”, weet Kees uit ervaring. En dat terwijl steeds meer overheidsopdrachtgevers emissieloos werken voorschrijven. Hij is dan ook van mening dat een goed energienetwerk van primair belang is om de energietransitie te realiseren. “Je kunt dat niet alleen overlaten aan private partijen die handelen vanuit aandeelhoudersbelang; de overheid moet hier ook een verantwoordelijkheid nemen.”

Weijtmans all-electric project in Amsterdam. Steeds vaker stellen gemeenten zero-emissie als eis.

Ook het subsidiebeleid kan volgens Kees wel een herziening gebruiken. “Het lijkt nu meer op een loterij. We investeren voor vele miljoenen in duurzaam materieel, maar het is telkens afwachten of je de subsidie toegewezen krijgt. Subsidie is een mooi instrument om het wiel aan het rollen te krijgen, maar verdeel de ‘pot’ dan ook met z’n allen in plaats van de ene iets en de ander niets. Dat voelt gewoon niet goed. Ik vind dat álle aannemers in Nederland de kans moeten krijgen om de omslag naar zero-emissie te maken. Anders gaan de kleinere partijen het kind van de rekening worden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.