Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Rototilt breidt activiteit in de Benelux verder uit

Rototilt breidt activiteit in de Benelux verder uit

Rototilt, de toonaangevende Zweedse fabrikant van graafmachine-accessoires, zet zijn groeipad voort met een nieuwe vestiging in Nederland. Het bedrijf is uitgegroeid tot een vooraanstaande speler als het gaat om draaikantelstukken, (volautomatische) snelwissels, bedieningssystemen en uitrustingsstukken voor graafmachines. Met deze nieuwe stap in de Benelux-regio wil Rototilt zijn aanwezigheid versterken en klanten in Nederland nog beter van dienst zijn.

Vestiging in Nederland moet bijdragen aan groter marktaandeel

De tiltrotator is medio jaren ’80 ontstaan vanuit een kleine werkplaats in Noord-Zweden, maar het eerste prototype voldeed niet direct aan de verwachtingen en dus moesten de engineers terug naar de tekentafel. De beginfase was er een vol uitdagingen en hoewel de Rototilt beslist potentie bezat, lag het product uiteindelijk te verstoffen in een hoek van de fabriek. Tijdens de crisis in 1991 ging de constructeur failliet en wist Anders Jonsson – de huidige CEO – de merknaam en alle patenten te verwerven. Als producent van rotators voor grijpers en poliepen zag hij iets in dit ontwerp en onder zijn leiding groeide het bedrijf gestaag naar inmiddels ruim 300 werknemers en een omzet van meer dan 100 miljoen euro.

De vernieuwde RC-serie draaikantelstukken van Rototilt kon een jaar geleden op veel belangstelling rekenen tijdens de Bauma.

Als grondlegger van het allereerste draaikantelstuk heeft Rototilt een sterke focus op innovatie. De uitbreiding met een eigen vestiging voor de belangrijke Benelux-markt past volgens Jonsson binnen de vastberadenheid om te blijven innoveren en uit te breiden. “We zien veel potentie voor Rototilt in de Benelux en weten dat Jason onze visie deelt. Hij heeft alle belangrijke capaciteiten om het merk verder te vestigen en bij te dragen aan de uitbouw in Europa.” Jason Sanders, aangesteld als Country Manager Benelux, vult aan: “Door onze eigen vlag te plaatsen willen we de volgende stap zetten, met de aanwezigheid die deze regio verdient. Middels een groter dealernetwerk kunnen we bestaande en nieuwe klanten nog beter van dienst zijn.”

De vorig jaar geïntroduceerde RC™ Joystick wist direct enkele gerenommeerde designprijzen in de wacht te slepen.

Marktaandeel vergroten

De boodschap is duidelijk: de Benelux is voor Rototilt te belangrijk om er niet met een eigen vestiging aanwezig te zijn. De bedrijfslocatie in het Limburgse Echt ligt strategisch gunstig ten opzichte van Nederland, België en Luxemburg. Over een jaar hoopt Rototilt BV zijn intrek te nemen in een fraai nieuwbouwpand in Echt met kantoren, werkplaats en magazijn. Met Jason Sanders is een Country Manager aangesteld met ruim 18 jaar ervaring in de materieelbranche. Sanders is vastbesloten om Rototilt in de Benelux naar een hoger niveau te tillen. “Deze markt is voor ons erg belangrijk, want het merendeel van de mobiele graafmachines is uitgerust met een tiltrotator. Maar ook de interesse in bijbehorende uitrustingsstukken en automatische snelwisselsystemen – vooral binnen de sloopsector – groeit hard.” 

Artist impressie van de nieuwbouw voor Rototilt BV, die komend jaar in Echt wordt gerealiseerd.

Rototilt heeft altijd al een sterke aanwezigheid in de Benelux gehad, waar de producten gedurende zo’n 20 jaar zijn verkocht via een importeur. Daarbij ligt de focus meestal op meerdere merken, terwijl het streven juist is om volledig
dedicated te zijn op de eigen producten, diensten en service. Rototilt Benelux BV vormt een strategische zet om de groeiende markt in de Benelux nog beter te bedienen via een eigen dealernetwerk en bijbehorende ondersteuning in de regio. Sanders: “De Benelux-markt ontwikkelt zich snel en daarom willen we ook graag een sterke positie innemen. Er zijn uiteraard meerdere spelers op de markt, met name vanuit Zweden, dus de concurrentie is groot. Toch willen wij een groter stuk van de taart.”

Onderscheidend zijn

Kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid zijn onlosmakelijk verbonden met Rototilt. Ook al vertonen snelwissels of draaikantelstukken veel overeenkomsten, onderhuids zijn er genoeg eigenschappen om onderscheidend te zijn. Zo beschikt de RC-serie als hét origineel op de markt over een gegoten, met olie gevulde behuizing. “Dat maakt ons uniek en zorgt voor ongekende robuustheid”, weet Jonsson. “Draaikantelstukken hebben graafmachines voorgoed veranderd in werktuigdragers, die zorgen voor extra flexibiliteit, nauwkeurigheid en tot wel 25% meer efficiëntie op de bouwplaats. Door snel van uitrusting te wisselen wordt het werk sneller uitgevoerd en tevens brandstof bespaard door minder rond te hoeven rijden. Een win-winsituatie dus.”

Rototilt staat niet stil. De constructeur – tevens lid van de Open-S Alliantie – blijft investeren in ontwikkeling om zo het aanbod te vergroten of verbeteren. Rototilt Control is een vernieuwend concept, dat luistert naar productnamen als RC™ Joysticks, RC™ Tiltrotators, RC™ System en RC™ Connect. De nieuwste aanwinst is de RC3, een draaikantelstuk in de klasse van 6 tot 12 ton. Met de vorig jaar gelanceerde RC9 voor dragers tot 43 ton gaf Rototilt al duidelijk aan zich te richten op een breder scala aan modellen. Een andere innovatie is de elektrische connector Q14, die de betrouwbaarheid van volautomatische snelwissels verbetert en is genomineerd voor de World Demolition Awards.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.