Platform over civiele techniek & infrastructuur
Robuuste, lichtgewicht boombunkers in Ede

Robuuste, lichtgewicht boombunkers in Ede

Bij de herinrichting van de drukste winkelstraat in het centrum van Ede herstelt de gemeente het straatbeeld door onder meer gevels aan te passen en elf volwassen bomen te plaatsen. De bomen komen in een bijzondere kunststof bunker met een watermanagementsysteem. 

In twee weken rond begin maart 2019 graven werknemers van aannemer Gebra elf kuilen in de Grotestraat, de drukste winkelstraat van Ede. Deze kuilen bieden plaats aan volwassen bomen waarvan de wortels worden beschermd door een boombunker, een drukontlastende constructie van Joosten Kunststoffen. Relatief lichte kunststof prefab onderdelen, geotextiel en folie zorgen ervoor dat de groeiplaats van de boom wordt gescheiden van de riolering en cunet opbouw van de weg. 

Gezonde, luchtige grond
In nauwe samenwerking met de gemeente Ede en onder meer Quercus Boomexperts en de substraatleverancier BvB, is de groeiplaats voor elf iepen in de straat ontworpen. De boom vormt een vrij smalle kroon en is daarmee ideaal voor een centrumgebied. Pascal Otten van Joosten Kunststoffen: “Naast de belangrijke eisen dat de wortels voldoende ruimte hebben en de groeiplaatsen bijdragen aan de waterhuishouding in de straat, voorkomt ons systeem ook compactering van de grond door verkeersbelasting. Voordelen: gezonde, luchtige grond om in te wortelen en geen schade aan straatwerk door wortelopdruk. Bovendien is de boombunker een lichtgewicht, modulair systeem die snel is op te bouwen.”

De boombunker vereist geen ingrijpende verandering van het netwerk van leidingen en kabels in de drukke winkelstraat. Pascal: “Sommige leidingen zijn omgelegd, anderen kunnen gewoon dwars door de bunker. Omdat het voedingsrijke substraat in de bunker homogeen is, zullen de wortels zich niet rond de leidingen hechten.” 

Boombunkers

Een uit AquaMulti Boxen opgebouwd waterreservoir onderin de bunker helpt bij het overbruggen van droge perioden.


Groeiplaatsen gekoppeld aan waterbeheersysteem
De groeiplaatsen zijn voorzien van een kolk voor de afvoer van hemelwater, gekoppeld aan het GreenBlue Urban RootSpace waterbeheersysteem. Een uit AquaMulti Boxen opgebouwd waterreservoir onderin de bunker helpt bij het overbruggen van droge perioden. Overtollig regenwater infiltreert via een overstort in de ondergrond. 

Net als vele andere gemeenten kiest Ede voor het plaatsen van wat oudere bomen die met hun kronen direct bijdragen aan een beter milieu en een mooi straatbeeld. Pascal: “Ons GBU RootSpace Boombunker systeem biedt daarvoor een duurzame, circulaire oplossing. De kunststoffen zijn ook na vele jaren van gebruik weer te vermalen voor hergebruik in even hoogwaardige nieuwe producten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.